Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2 Cilt

Modern İslam Düşüncesinin Tenkidi

Ebubekir Sifil

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
amel-i salih yüce Allah (cc)’ın razı olduğu amellerin genel adıdır
Şia fırkaları içinde Zeydilik bugün Yemen’de yaygın durumdadır. Hatta bu ülkenin resmi mezhebi halindedir. Yine Şia’ya mensup aşırı görüşlere sahip olan bir kol olan İsmailiye, özellikle Hindistan ve Pakistan’da varlığını sürdürmektedir. Şia’nın en büyük kolu olan imami’ye ise bugün İran, Irak, Afganistan, Azerbaycan, Türkiye’nin bazı bölgelerinde varlığını sürdürmektedir
Reklam
Toplumsal hayati ve insan ilişkilerini fazilet ve takva temelleri üzerinde kurup yükseltmek sûretiyle kisiyi kötülüklere ve tabii bu arada zinaya götüren bütün yollar kapatmış, buna karşılık iyiliği, salih ameli ve "ihsan"ı sürekli teşvik etmiş; bu meyanda evliligin önündeki bütün engelleri kaldırarak evlenmeyi de mümkün oldugunca kolaylastirmis bulunan Islam'in, birinci derecede önem verdigi "nesil ve irz emniyeti" olgusunu garanti altina almak icin evli oldugu halde zina eden bir kimseyi ölüm cezasina çarpıtması kadar doğal ne olabilir?
"Hadisi ancak onu anlayana rivayet et. Zira hadis, onu anlamayan kimseye fayda değil zarar verir.” Ebu kılâbe
Her şeyden önce şunu belirtmemiz gerekir ki; Islam ahkâmı üzerinde konuşulurken veya bilmeyenlere tebliğ yapılırken, üzerinde durulacak konular belli bir sıralamaya tabi tutulmalı, bu sıralama hikmete uygun olmalı ve insanların daha en baştan Islam'a isinmalarin engelleyecek tavırlardan kaçınılmalıdır.
Fazlur Rahman'ın Hadisler hakkında dile getirdiği "İlk nesillerde hadislerin büyük bir kısmı Hz. Peygamber (s.a.v)'e ait olmayıp bu dönemlerde yaşayanlara aittir" söyleminin gerçeklik payı nedir? Kaynaklar bize Hz. Peygamber (s.a.v)'den hadis naklederken alabildiğine temkinli ve sıkı davranan, bu işi manevî sorumluluğu büyük bir iş
Reklam
Modern Çağın hakim düşünme, algılama ve değerlendirme biçiminin İslâm Dünyası'ndaki izdüşümü, şirazesi bozulmuş, istikamet ve tutarlılıktan yoksun bir düşünce ortamının oluşması şeklinde tezahür etmiştir. İslâm irfanının kültürel, düşünsel ve ameli planda belirleyici olan ve evrensel ortak insanî değerlerin oluşumuna inkar edilemez katkılar sunmuş bulunan en temel ontolojik ve epistemolojik kodları, modern zamanlarda yine bizzat "Müslüman"lar tarafından pervasızca tahrip edilmeye çalışıl maktadır.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.