Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Modern Sosyoloji Kuramları

George Ritzer

Modern Sosyoloji Kuramları Gönderileri

Modern Sosyoloji Kuramları kitaplarını, Modern Sosyoloji Kuramları sözleri ve alıntılarını, Modern Sosyoloji Kuramları yazarlarını, Modern Sosyoloji Kuramları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Herbert Mead ile ortak noktam
"Ben, istediğim şeyi yazma yeteneğim olmadığı için bunaldım"
Sayfa 214 - De Ki
Güncellendi
Uzun araştırmalarım sonucu yeni yıl için okuma listem hazır. 🥳Tavsiyelerini aldığım arkadaşlarıma da ayrı ayrı teşekkür ederim. 🙏🤗 İsteyen yararlanabilir 🤹‍♂️ Bilim; 1.
Evrenin Dokusu
Evrenin Dokusu
2.
Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi
Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi
3.
Beyin
Beyin
4.
Reklam
Merton, açık ve gizil işlevler kavramlarını da ileri sürdü. Bu iki terim, işlevsel çözümlemeye önemli katkı yapmıştır. Basit terimlerle, açık işlevler amaçlanmış olanlardır, buna karşın gizil işlevler amaçlanmamış olanlardır. Örneğin, köleliğin açık işlevi, Güneyin ekonomik üretkenliğini artırmaktı ancak o, hem zengin hem de fakir güneyli beyazlara, onların toplumsal statülerini artırmalarına hizmet eden geniş bir alt kesim sağlayan gizil bir işleve sahipti.
Başarılı bir toplumsallaşma sürecinde bu normlar ve değerler içselleştirilir; yani, onlar eyleyenlerin "bilinçleri"nin parçası olur. Sonuçta, kendi çıkarlarının peşinde olan eyleyenler gerçekte bir bütün olarak sistemin çıkarlarına hizmet ederler. Parsons'ın belirttiği gibi, "[Toplumsallaşma içinde eyleyen tarafından] elde edilen değer-yönelimi kalıbının bileşkesi, toplumsal sistemin hakim değerlerinin ve temel rol yapısının, çok önemli derecede, bir işlevi olmak zorundadır" ( 1951 :227).
1 . Sistemler düzene ve parçaların birbirine bağımlılığı özelliğine sahiptir. 2. Sistemler, kendini sürdürmeye veya dengeye yönelir. 3. Sistem, statik olabilir veya düzenli bir değişim süreci içinde bulunabilir. 4. Sistemin bir parçasının doğası, diğer parçaların alabileceği biçim üzerinde etkiye sahiptir. 5 . Sistemler çevreleriyle sınırlarını sürdürürler. 6. Paylaştırma ve bütünleşme, bir sistemin verili denge durumu için gerekli olan iki temel süreçtir. 7. Sistemler, sınırlarını sürdürmeyi ve parçaların bütünle ilişkilerini sürdürmeyi, çevresel değişikliklerin denetlenmesini ve sistemin kendi içinden değişme eğilimlerinin denetlenmesini içeren, kendini sürdürmeye yönelir.
Davranışsal organizma, dış dünyaya intibak sağlama ve onu dönüştürme yoluyla uyum işlevini üstlenen eylem sistemidir. Kişilik sistemi, amaca ulaşmak için sistem amaçlarını tanımlama ve kaynaklan seferber etme yoluyla amaca ulaşma işlevini yerine getirir. Toplumsal sistem, onu oluşturan parçaları denetleme yoluyla bütünleşme işlevini sağlar. Son olarak kültürel sistem, eyleyenlere onları eylem için harekete geçiren normları ve değerleri temin etme yoluyla gizillik işlevini yerine getirir.
Reklam
AGIL
Bir işlev, "sistemin bir gereksinimini veya gereksinimlerini karşılamaya yönelik etkinliklerin bileşimidir" (Stryker, 2007; Rocher, 1 975 :40). Parsons, bu tanımı kullanarak, tüm sistemler için gerekli olan (onların özellikleri olan) dört işlevsel zorunluluğun olduğuna inanır -uyum (U), amaca ulaşma (A), bütünleşme (B) ve gizillik (G) veya kalıp korunması. Bu dört işlevsel zorunluluk UABG şeması olarak bilinir. Bir sistemin varlığını sürdürmesi için şu dört işlevi yerine getirmesi gerekir: 1. Uyum: Bir sistemin, dışsal durumun mecburiyetleriyle başa çıkması gerekir. Onun, çevresine uyum sağlaması ve çevresinin de onun gereksinimlerine uyumunu sağlaması gerekir. 2. Amaca ulaşma: Bir sistemin öncelikli amaçlarını tanımlaması ve elde etmesi gerekir. 3. Bütünleşme: Bir sistemin kendisini oluşturan parçalar arasındaki ilişkiyi düzenlemesi gerekir. Onun, diğer üç işlevsel zorunluluk (U,A,G) arasındaki ilişkiyi de yönetmesi gerekir. 4. Gizillik (kalıp korunması): Bir sistemin hem bireylerin güdülerini hem de bu güdüleri yaratan ve devam ettiren kalıpları tedarik etmesi, sürdürmesi ve yenilenmesi gerekir.
Holton ve Tumer, "Parsons'ın eseri . . . Marx'ın, Weber'in, Durkheim'ın veya onların çağdaş izleyicilerinden herhangi birinin sosyoloji kuramına katkısından daha güçlü bir katkıyı temsil eder" ( 1986: 13) görüşünü savunarak muhtemelen en ileriye gittiler. Üstelik Parsons'ın fikirleri sadece muhafazakar düşünüleri değil aynı zamanda yeni-Marxçı kuramcıları özellikle Jurgen Habermas'ı etkiledi.
Özellikle geçmişte olduğu gibi bugün de Batı toplumları erkeklerin lehine, kadınların ve azınlıkların alehine olacak şekilde örgütlenmiştir.
Modern dünya, içinde hiçbir kaçış yolu olmayan rasyonel sistemlerin demir kafesidir.
22 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.