Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Modernleşme ve Bilinç

Peter L. Berger

Modernleşme ve Bilinç Gönderileri

Modernleşme ve Bilinç kitaplarını, Modernleşme ve Bilinç sözleri ve alıntılarını, Modernleşme ve Bilinç yazarlarını, Modernleşme ve Bilinç yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
264 syf.
2/10 puan verdi
·
15 saatte okudu
Modernleşme ve Bilinç
Modernleşme ve Bilinç adlı kitabıyla Peter L. Berger - Brigitte Berger ve Hansfried Kellner, modern bilinç sorunlarına bilgi sosyolojisin teorik açısından bakarak bu sorunlara bir çözüm sunmayı amaçlamışlar. Herhangi bir kavram ya da tarih nasıl inceleniyor ve inceleme sonunda hangi sorunlar çıkıyorsa modernlik kavramının da aynı şekilde
Modernleşme ve Bilinç
Modernleşme ve BilinçPeter L. Berger · Pınar Yayınları · 200011 okunma
gençlik kültürü beklemeye muhaliftir
Esas itibariyle gençlik kültürü beklemeye muhaliftir, beklemenin karşısındadır.
Sayfa 231Kitabı okudu
Reklam
modernlik insanları daha özgür kılmıştır
Aslında modernlik insanları daha özgür kılmıştır. İnsanları aile, klan, kabile ve küçük grupların sıkı kontrolünden kurtarmıştır. Daha önceleri hiç duyulmamış olan görüşleri insanların önlerinde sergilemiş, o güne değin gerçekleşmemiş olan bir hareketliliği insanlara sunmuştur.
Sayfa 218Kitabı okudu
İnsanlık tarihinin büyük bir kısmında din
İnsanlık tarihinin büyük bir kısmında din, insanlar için bu tür inançlardan oluşan bir sığınağı temin etmiştir. Şu veya bu şekilde, doğal veya sosyal faktörlerin neden olduğu ızdıraplar için din, anlamlı, kabul gören çözümler getirmiş, ızdırapları dindirebilmiştir.
Sayfa 205Kitabı okudu
Her şeyin sürekli bir değişiklik içinde bulunduğu bir dünyada
Her şeyin sürekli bir değişiklik içinde bulunduğu bir dünyada herhangi bir belirginliğin, kesinliğin bireye kadar ulaşması, varlığından bireyi haberdar etmesi son derece güçtür.
Sayfa 204Kitabı okudu
Kol saati ve dolmakalemin değeri,
Modernliğin, sembolleri insan vücudunun birer parçası olmaya başlayınca modern bilinç yapıları da insan beynine empoze edilir olur. Kol saati ve dolmakalemin değeri, maddi olmanın yanı sıra hatta daha da çok olmak üzere manevidir.
Sayfa 161Kitabı okudu
Reklam
hayal kırıklıkları içerisinde yüzen toplumlarda
Özellikle hayal kırıklıkları içerisinde yüzen toplumlarda ümit çılgınca arzu edilir hale geldiyse insanların artık sadece ekmekle yaşama şansları kalmamış demektir. Bu tür durumlarda insanlar hayal alemleri içerisinde de yaşamak için bir yol bulurlar.
Sayfa 160Kitabı okudu
Modernliğin sembolleri ve bunlarla birlikte modern dünya görüntüsü
Modernliğin sembolleri ve bunlarla birlikte modern dünya görüntüsü bütünüyle rastgele bir biçimde yayılmaz. Çoğu kez bu iş kasıtlı, belirli bir amacı gerçekleştirecek biçimde ele alınır. Amaçlar ekonomik olabileceği gibi politik de olabilir.
Sayfa 159Kitabı okudu
Kentlerdeki insan sayısının hızla artışı
Kentlerdeki insan sayısının hızla artışı sonuçta Üçüncü Dünya Ülkelerinde yoksul gecekondu semtlerinin doğmasma neden olur.
Sayfa 158Kitabı okudu
modernliğin cazibesi kişileri kentlere çekmiş,
Üçüncü dünya ülkelerinin çoğunda modernliğin cazibesi kişileri kentlere çekmiş, modernliğin nimetleri şehir yaşamında aranmıştır. İşte bu nedenle ve ekonomik olanak vaâdlerînden bütünüyle bağımsız olarak şehirler son derece güçlü bir caziîbe merkezi durumuna gelmişlerdir.
Sayfa 158Kitabı okudu
Reklam
Heybetli duygusuz bir katedral kubbesi
Bu kirli toprak parçasının üzerinde Bir zamanlar bir ağaç vardı Bir çadır gibi örtüyordu Güzel kokularını küçücük bir mısır üzerine Bir kavmin yaktığı son ateşin aydınlattığı Cennete doğru dalları uzanıyordu Ustalar, işçiler yolladırlar Onlar o ağacı kestiler Yerine ise Heybetli duygusuz bir katedral kubbesi yerleştirdiler Kofi Awonoonor
Sayfa 133Kitabı okudu
Burada o tok sözlü insanları görmek istiyorum,
Burada o tok sözlü insanları görmek istiyorum, Atları çatlatanları, nehirleri üstün kılanları, Güneş ve çakıl dolu ağızlarıyla şarkı söyleyen. Güzel sözler eden iskeletlerin sahiplerini Federico Garcia Lorca
Sosyal değişim, kaçınılmaz olarak mantık yapısının değişimini gerektirir.
Bir önceki örneğimizin hayali toplumunda her sabah "Geçen gece dedemle (yani ölmüş olan dede) konuştum.” demek bütünüyle akla yatkındır. Oysa böyle bir cümle çağdaş Amerikan toplumunda hepten mantık dışı olarak değerlendirilecek ve bu sözün sahibi için “Vah zavallı vah! galiba keçileri kaçırdı” gibi sözlerin edilmesine neden olacak veya “Acil psikolojik müdahale için nereye telefon edebilirim?” sorusunu etrafındakilere sorduracaktır. Sosyal değişim, kaçınılmaz olarak mantık yapısının değişimini gerektirir. Dolayısıyla modernizasyon ilerlerken ölmüş dedelerle konuşma olayına giderek ilgi gösterenlerin sayısı azalacaktır.
“Üçüncü Dünya” terimi
“Üçüncü Dünya” terimi ilk kez 1950’lerde, özellikle Nehru, Sukarho ve Nasır gibi liderlerin Asya ve Afrika’nın uluslararası ittifaklarda yer almayan ülkelerini bir araya getirmeye yönelik çalışmaları sonucu Bandung Konferansı ve daha sonraki girişimleri takiben ortaya çıktı.
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.