Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Modernliğin Sonu: Postmodern Kültürde Nihilizm ve Hermenötik

Gianni Vattimo

Modernliğin Sonu: Postmodern Kültürde Nihilizm ve Hermenötik Sözleri ve Alıntıları

Modernliğin Sonu: Postmodern Kültürde Nihilizm ve Hermenötik sözleri ve alıntılarını, Modernliğin Sonu: Postmodern Kültürde Nihilizm ve Hermenötik kitap alıntılarını, Modernliğin Sonu: Postmodern Kültürde Nihilizm ve Hermenötik en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Modernliğin Sonu" Hakkında - John R. Snyder
"Postmodern sanat anlayışında sanat eserindeki her şey tıpkı postmodern Varlık gibi bir süs yahut bir dekordur ve bu yüzden sanat eserinin gerçek nitelikleri ile marjinal ve önemsiz özelliklerini birbirinden ayıran bir öz yahut merkezden yoksundur."
Sayfa 34 - İz Yayıncılık, Baskı yılı: 1999, çev. Şehabettin YalçınKitabı okudu
Sanatsal Devrimlerin Yapısı
"Modernliğin özü ancak modernlik kendisini bizden uzaklaştırdığı an açıklık kazanır."
Sayfa 152 - İnkılâp Yayınevi, Baskı Yılı: 2017Kitabı okudu
Reklam
Sanatsal Devrimlerin Yapısı
"Yeni insanı oluşturmaya her çalıştığımızda bizim tarihle olan ilişkimiz de değişir... Fransız devrimcileri 1793 yılını yeni çağın başlangıcı olarak kabul etmişlerdir."
Sayfa 152 - İz Yayıncılık, Baskı yılı: 1999, çev. Şehabettin Yalçın, Alıntı: GehlenKitabı okudu
Sanatın Ölümü Yahut Çöküşü
"Kitle iletişim araçları, kitlelerin hizmetinde olan bir araç sağlamaz; bilakis bu araç, kitlelerin aracıdır; şu anlamda ki, kitleler, kitle iletişim araçları tarafından ortak bir konsensüs, eğilim ve his alan haline getirilir. Konsensüsün sağlanması adı verilen (olumsuz anlamda) bu işlev, tamamen estetiktir. (...) Bu anlama göre estetik haz, öznenin nesne ile ilişkisinde hissettiği şey değil, güzelliği aynı gözlerle gören bir gruba bağlı olmanın verdiği zevktir."
Sayfa 107 - İz Yayıncılık, Baskı yılı: 1999, çev. Şehabettin YalçınKitabı okudu
"Modernliğin Sonu" Hakkında - John R. Snyder
"Eflatun'dan beri Batı felsefesinde Varlık ve hakikat (yani Varlık'ın hakikati) hep yücelik ve kalıcılık özelliklerini haiz özerk varlıklar olarak anlaşılmıştır (örneğin ruh gibi). Vattimo'nun 'metafiziksel olmayan' hakikat ve Varlık anlayışı ise hakikat ve Varlık'ı olay (event) olarak—yani daima yeniden yorumlanan, yazılan ve yaratılan bir şey olarak— görür; dolayısıyla Vattimo'nun anlayışına göre hakikat ve Varlık kalıcı olan nesneler değildir."
Sayfa 22 - İz Yayıncılık, Baskı yılı: 1999, çev. Şehabettin YalçınKitabı okudu
Bir Nihilizm Savunması
".. ona [Nietzsche'ye] göre sadece yüce değerler —ki bunların en yücesi Tanrı'dır— kaybolmuştur. Ancak bu, değer kavramının içini tamamen boşaltılması demek olmayıp bilakis değer kavramının tüm gereksiz yönlerinden koparılması demektir. Çünkü değerler ancak onları engelleyen yahut onlara nihai bir hedef gösteren yüce bir değer (Tanrı) olmadığı zaman gerçek mahiyetlerini —yani dönüşebilme ve sonsuz değişebilme kapasitelerini— gösterirler."
Sayfa 75 - İz Yayıncılık, Baskı yılı: 1999, çev. Şehabettin YalçınKitabı okudu
Reklam
Hümanizmin Bunalımı
"...metafizik gelenekte görünen hümanizm öznenin isteklerini bastıran bir mahiyete sahiptir; modern düşüncede bu daha da yoğunlaşmıştır, zira öznellik burada bilimsel nesnelliğe uydurulmuş ve onun saf bir işlevi haline getirilmiştir."
Sayfa 96 - İz Yayıncılık, Baskı yılı: 1999, çev. Şehabettin YalçınKitabı okudu
giriş
"Heidegger'in hümanizm kritiğini ya da Nietzsche'nin nihilizmin kemale erdiğine ilişkin beyanını bir çürümenin belirtileri ve ilanı olarak değil, felsefi bir yeniden yapılanmanın 'olumlu' momentleri olarak görmek mümkündür."
Sayfa 57 - İz Yayıncılık, Baskı yılı: 1999, çev. Şehabettin YalçınKitabı okudu
"Modernliğin Sonu" Hakkında - John R. Snyder
"Tüm geleneksel Batı tarih kavramlarının temelinde yer alan ilerleme fikri, 'sekülerleştiği' için krize girmiştir. Bu demektir ki, çağdaş dünyada ilerleme, Gehlen'in deyimiyle 'rutin hale gelmiştir.' Bugün ilerleme artık eskiden olduğu gibi bir hedef ya da teleolojik son noktası (örneğin 'Cennet' ya da 'sınıfsız toplum' gibi) olan bir süreç olarak anlaşılmamaktadır; onun yerine bugün ilerleme, sürekli olarak 'yeni' tüketim malzemeleri —örneğin giysiler, arabalar, fikirler gibi— üreten ve bu nedenle ayakta kalmak için daima ilerlemek zorunda olan tüketim toplumunun rutin bir parçası haline gelmiştir."
Sayfa 20 - İz Yayıncılık, Baskı yılı: 1999, çev. Şehabettin YalçınKitabı okudu
"Modernliğin Sonu" Hakkında - John R. Snyder
"Nihilist felsefe, geleneksel metafizik düşüncenin bütün hakikat iddialarını çözmeyi amaçlar; bu çözme süreci de ancak sözkonusu 'hakikatlar'ın —örneğin Tanrı ya da ruh— tıpkı diğer beşeri inanç yahut kanaatler gibi öznel değerler ve 'hatalar' oldukları gösterilinceye kadar devam eder."
Sayfa 13 - İz Yayıncılık, Baskı yılı: 1999, çev. Şehabettin YalçınKitabı okudu
11 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.