Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Moğolların Anadolu Politikası ve İlhanlılar Devleti Tarihi

Arda Deniz

Moğolların Anadolu Politikası ve İlhanlılar Devleti Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Moğolların Anadolu Politikası ve İlhanlılar Devleti Tarihi sözleri ve alıntılarını, Moğolların Anadolu Politikası ve İlhanlılar Devleti Tarihi kitap alıntılarını, Moğolların Anadolu Politikası ve İlhanlılar Devleti Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Alaeddin Keykubat 1232'de Moğol Hanı'na bir elçi gönderdi ve iyi dileklerini sundu. Kağan Ögeday, Selçuklu sultanına gönderdiği mesaj ile ona tabi olmasını bildirmişti. Moğol tehlikesi Ön Asya'yı tehdit ettiği sırada Türkiye Selçuklu Devleti, Alaeddin Keykubat ile en parlak dönemlerinden birini yaşıyordu. Buna rağmen 1233 'te Ögeday'ın yaptığı tabilik teklifini kabul etti.
Sayfa 76 - EkimKitabı okudu
II. Gıyaseddin Keyhüsrev, 70.000 kişilik bir ordu ile Kayseri'den Sivas'a varınca Haleplilerin ve diğer Türkleri de katılması ile ordu 80.000 kişiye ulaştı. Eyyübi ve Ermeniler ise sözlerini yerine getirmediler. Selçuklu ordusu Sivas'da beklerken Baycu Noyan'ın ordusu ile hareket ettiği haberi geldi. Tecrübeli komutan ve devlet adamları ordunun silah ve erzak ile dolu olan Sivas'ta kalması bu arada da yorgun düşen düşmana karşı harekete geçilmesi fikrini ortaya koydular.
Sayfa 57 - EkimKitabı okudu
Reklam
1. Alaeddin Keykubat (1220-1237), zamanında en parlak devirlerinden birini yaşamasına rağmen tüm dünyayı dalga dalga saran ve son olarak Celaleddin Mengübirti'nin ortadan kaldırılması ve onun ölümü ile Harezmşahlar Devleti'nin bir daha canlanamayarak son bulması ile kapısına dayanan kapısına Moğol istilasına karşı tedbiri elden bırakmadı. Önüne çıkan her devleti mağlup eden Cengiz Han ile ,anlaşma yolunu tercih etti. Bu durum ise artık Anadolu Selçuklu Devleti'nin Moğol idaresinde kukla bir devle olmasını yolunu açtı.
Sayfa 26 - EkimKitabı okudu
Celaleddin (Harzemşah) bu savaşta yenik çıkmasına karşın yeniden asker toplamaya teşebbüs etti. Fakat, İslam aleminden gerekli yardımı göremedi. Ani bir Moğol saldırısı ile dağa kaçtı. Rivayete göre kardeşini yitiren bir Kürt onu tanıdı ve öç almak amacı ile öldürdü
Sayfa 75 - EkimKitabı okudu
Başarılı bir hükümdar olan Alaeddin Keykubat, Moğollara bir kısım şartlarını yerine getirmeyi kabul ederek sembolik olarak hakimiyetlerini kabul etti. Moğolların Anadolu' da hak sahibi olmaları iddiası ise II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in yönetime geçmesi ile başlayacaktı.
Sayfa 86 - EkimKitabı okudu
Şimdi adama sövüyorlar :D?
İslam alimleri Cengiz Han yasalarının %90'ının şeriata uygun olduğu söylenerek uygulanmaya çalışılmıştır.
Sayfa 134 - EkimKitabı okudu
Reklam
Şehrin demir kapısını kırıp Moğolların şehre girmesini sağladı. Emir Sinaneddin ile İstankus, bu ihanetin haberini alınca derhal harekete geçerek kuvvetlerini toparladı ve iki taraf arasında çetin bir mücadele başladı İki taraftanda büyük kayıplar olmakla birlikte müdahale edilememiş, Erzurum Türk tarihinde ilk kez tahrip edilmişti. Şehirde bulunan sanatkarlar ve kız-erkek çocuklar dışında herkes kılıçtan geçirildi. Bu katliam, yağma ve tahribatın ardından şehri yakıp, surlarını da yıktılar. Sultanın askerleri Erzincan'a vardığında o diyarda kimsenin sağ kalmadığına dair bir haber gönderdi. Böylece Moğol istilası Erzurum'un işgali ile başladı.
Sayfa 56 - EkimKitabı okudu
Bundan sonra Harezmşahların talihi yeniden tersine döndü ve Celaleddin, Moğollara karşı giriştiği mücadelede İslam dünyasının takdirini kazanıp gönüllerini fethederken, Müslüman hükümdarlara karşı giriştiği mücadele ile de İslam dünyasını karşısına aldı. Celaleddin, Kars ve Ani 'yi kurtarmasının ardında Ahlat'a yürüdü ve burayı kuşattı. Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat ve Abbasi Halifesi Mustansır onu bu kuşatmadan vazgeçirmeye çalışsa da başarılı olamadı Eyübilerden ayrılarak Harezm sultanına sığınan ve onu daim olarak Alaeddin Keykubat'a karşı kışkırtan Cihanşah ile Celaleddinin kendi topraklarına da girebileceğini düşünen Alaeddin Keykubat tüm tavsiyelerine rağmen Ahlat muhasarasım bırakmadığından onu sürekli teşvik eden Melik Eşref ile birleşme kararı aldı. Celaleddin yenildi. Bu yenilgide az sonra ise Moğolların saldırısına uğradı ve öldü.
Sayfa 41 - EkimKitabı okudu
Moğolların Çağatay Devleti'nin zayıflamasının ardından en büyük rakipleri Sünni Müslüman Memluklular'dı. Onlar Anadolu'da ki Türkmenler ile her fırsatta iş birliğine gidiyorlar ve İlhanlı Devletini zor durumda bırakıyorlardı. İlhanlı Devleti bu olumsuz durumu olumlu duruma çevirmek maksadı ile İslamiyeti kullanmıştır.
Sayfa 188 - EkimKitabı okudu
İlhanlı Hakimiyeti (1258-1335)'nde Anadolu siyasi, iktisadi ve sosyal alanlarda etkilenmiş ve Anadolu Selçuklu Devleti, bundan sonra Moğol egemenliğine girmiş bu durum yıkılışına k adar sürdü. Bir nevi Anadolu Hükümdarı, İlhanlı Sultanı'nın Anadolu'ya göndermiş olduğu emir ve devlet görevlileriydi
Sayfa 29 - EkimKitabı okudu
21 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.