Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Moğolların Anadolu Politikası ve İlhanlılar Devleti Tarihi

Arda Deniz

Moğolların Anadolu Politikası ve İlhanlılar Devleti Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Moğolların Anadolu Politikası ve İlhanlılar Devleti Tarihi sözleri ve alıntılarını, Moğolların Anadolu Politikası ve İlhanlılar Devleti Tarihi kitap alıntılarını, Moğolların Anadolu Politikası ve İlhanlılar Devleti Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Anadolu Selçuklu Devleti 'ne en parlak devirlerinden birini yaşatan Sultan I. Alaeddin Keykubat zamanında Moğollara haraç vermeyi kabul etmişti.
Sayfa 162 - EkimKitabı okudu
Reklam
İlhanlı Hakimiyeti (1258-1335)'nde Anadolu siyasi, iktisadi ve sosyal alanlarda etkilenmiş ve Anadolu Selçuklu Devleti, bundan sonra Moğol egemenliğine girmiş bu durum yıkılışına k adar sürdü. Bir nevi Anadolu Hükümdarı, İlhanlı Sultanı'nın Anadolu'ya göndermiş olduğu emir ve devlet görevlileriydi
Sayfa 29 - EkimKitabı okudu
Muineddin Pervane dönemi Selçuklu Devleti için diğer bir dönüm noktasını teşkil etti. Çok güvendiği Muineddin Pervane (1261- 1277)'nin kendisine ihanet ederek Memluk sultanı ile işbirliği yaptığını öğrenen Abaka, Selçuklu Devletine el koydu. Hatiroğlu, hareketi ile başlayan, Baybars'ın Muineddin'in isteği üzerine yaptığı Kayseri Seferi ile bu seferin intikamını almak üzere harekete geçen Abaka (1265-1282)'nın Anadolu seferleri ile şiddetlenen sarsıntılar, Pervane (1261- 1277)'nin kurduğu nizamın bozulmasına ve buhranların artmasına neden oldu. Abaka (1265-1282)'nın, Selçuklu Devleti'ne el koyması ve devletin tamamı ile İlhanlı hakimiyetine girmesi Anadolu' da bir güç boşluğunun meydana gelmesine sebep oldu. Dolayısı ile bundan fırsat bulan Türkmenler, büyük bir avantaj yakaladı. Anadolu'da yaşanan mücadeleler bundan sonra Türkmen kaynaklı olup, çoğu zaman Memlüklüler ile iş birliği yapılmak sureti ile İlhanlı Devleti'ni arkadan vuran bir siyaset benimsiyorlardı.
Sayfa 30 - EkimKitabı okudu
Moğol istilaları (1220-1244) sonucunda Selçuklu Devleti, Moğollar ile anlaşarak onlar bağlı olarak varlığını devam ettirdiler. Bu arada Anadolu'da olan saltanat mücadelelerinde Moğolların desteğinin alarak üstünlük sağlama yoluna gittiklerinden gitgide daha da Moğol müdahalesine açık bir hale geldiler. II. İzzettin Keykavus (1246-1262), zamanında Moğollara karşı bir takım mücadelelerde bulunulsa da başarılı olamadığı gibi bu mücadele neticesinde tahtı IV. Rükneddin Kılıç Arslan (1262-1266)'a bırakmak mecburiyetinde kaldı.
Sayfa 29 - EkimKitabı okudu
ilhanlılar zamanında resim Uygur kültürüne uygun olarak minyatürler şeklinde yapılmıştır.
Sayfa 183 - EkimKitabı okudu
Reklam
Celaleddin hem Moğollara karşı bir set oluşturmak, hem de yardım sağlamak maksadı ile Abbasi Halifesi enNasır li-Dinillah ile irtibata geçti. En-Nasır li-Dinillah, ise onun babası ve dedesi ile olan anlaşmazlıklarından dolayı Celaleddin' e yanaşmadığı gibi Kuş Temür kumandasında 20.000 kişilik bir ordu gönderdi. Celaleddin amacının savaşmak değil ortak düşmana karşı bir hareket etmek olduğunu söylese de sultanın ordusunun azlığını kendi ordusunun ise çokluğuna güvenerek Celaleddin'e saldırdı. Ancak mağlup oldu. Bu durum iki taraf arasındaki gerginliği daha da tırmandırdı.
Sayfa 39 - EkimKitabı okudu
Başarılı bir hükümdar olan Alaeddin Keykubat, Moğollara bir kısım şartlarını yerine getirmeyi kabul ederek sembolik olarak hakimiyetlerini kabul etti. Moğolların Anadolu' da hak sahibi olmaları iddiası ise II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in yönetime geçmesi ile başlayacaktı.
Sayfa 86 - Ekim
İlhanlılar ile ilgili kültür hayatında din görüşleri başta gelmektedir. Hülagü ve Abaka'nın çoğu kaynak Budist olduğunu iddia etse de mevcut kaynaklarda Şamani oldukları görülmektedir.
Sayfa 188 - EkimKitabı okudu
Olcaytu Han, gençliğinde Hristiyan, tahta çıktığında Müslüman oldu. Müslümanlığı tercih etmesinin ardından bu dinin Sünnilik, Şafiilik, Şiilik gibi mezheplerinin alimleri çağırarak onlar ile sohbetler edip bir o mezhepten bir bu mezhebe eğilim gösterince bundan faydalanmak isteyen din adamları arasında mücadele çıktı İlk olarak Gazan Mahmut gibi Hanifilik mezhebini tercihi etti. Bu durumdan yararlanmak isteyen Sünniler bir takım taleplerde bulundular ancak üniter devlet yapısı tercih edildiğinden bunlar reddedildi. Bu arada mezhepler arası üstünlük mücadelesi iyice kızıştı. Reşidüddin Vatvat'ın hakim bulunduğu devlet bürokrasisine hakim olan Şafiler, Hanifilerin devlet üzerindeki nüfuzunu hazmedemiyordu. Hepsi Hanifileri gözden düşürmek için var güçleri ile mücadele ediyorlardı. "Reşidüddin marifetiyle Mevlana Nizamüddin 'devletin Kadıü'l-Kudatlığına getirtmeyi başaran Şafiiler, Hanefilere karşı bir zafer kazandılar"
Sayfa 156 - EkimKitabı okudu
21 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.