Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Antroposen Çağının Teorisi

Moleküler Kızıl

Mckenzie Wark

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İdeal, uzun bir öğrenme süreci aracılıyla, kolektif deneyimin insanların bilincini yeni bir düzeye yükseltmesi sayesinde hayata geçirilmelidir.
Yaşamanın imkansızlığına rağmen sanki adet yerini bulsun diye yaşarız.
Reklam
Emek bakış açısı, doğayla soyut mübadele ontolojisini reddetmelidir. Emek kendisini doğanın içinde ve karşısında bulur. Emek her zaman doğanın içindedir, kendisinden daha büyük bir bütünsellik tarafından içerilir. İkinci olarak emek doğaya karşıdır. Direnen doğayı kendi amaçları doğrultusunda bükme çabasıyla var olur. Nedenselliği sezgisel yollar anlayışı mübadele değerinden değil, kullanım değerinden kaynaklanır. Emek doğayla deneyler yapar, onu kullanmanın yeni yollarını bulur. Doğayı anlayışı tarihseldir, hep evrim içindedir, bilinmeyen üzerine soyut bir nedensellik inşa etme konusunda gevezelikten kaçınır.
Sayfa 55
Tektoloji ilk başta, bir sistem teorisi oluşturma doğrultusunda zamanından önce doğmuş bir girişim olarak okunabilir belki. […] Sistem teorisi hiçbir zaman bir bilimlerin bilimi haline gelmemiş olsa da, yanlamasına, bilimden bilime sıçrayarak sistemleri ve yapıları aydınlatan bir dizi metafor ve teknik üretmiştir. Öyleyse tektoloji […] dünyada bilgiyi ‘yanlamasına’ örgütlemeye dair bir tür sezgidir.
Sayfa 104
Yoldaşlar, hayatın önümüze koyduğu dik başlı bir dünya ile hayat arasındaki imkânsız ilişkiye destek olma görevini paylaştığımız kişilerdir. Bütün paylaşabileceğimiz aynı işlerdir, bunların tamamını hep birlikte paylaştığımız kişiler yoldaşlarımızdır. Birimizin sakatlanması hepimizin sakatlanmasıdır.
Sayfa 163
İşbirliği içindeki bilme ve yapma emeğine hep yakın duran; tarihin nasıl farklı işleyebileceğine dair çoğul anlatılara doğru açılan bir gerçekçilik. Geçmiş deneyimle şekillenen ama onunla sınırlı kalmayan bir gerçekçilik. Böyle bir gerçekçilik eleştirel düşünceyi kimi baskın eğilimlerden uzağa doğru yönlendirmeyi gerektirir: felsefede bir spekülatif gerçekçilik yerine, nesnel dünyanın sözcüsü olmaya soyunmayan, hele mutlaklık iddiasında hiç bulunmayan bir spekülatif kurmaca; her şeye kadir bir sermaye takıntısı yerine, emeğin ve doğanın karşı karşıya gelme ve birbirini bozma yolları üzerinde işlerliği olan bir bilgi…
Sayfa 26
Reklam
Marx ve Bogdanov’un kimi zaman yaptığı gibi işçi bakış açısının evrenselliğini varsaymakla yetinmez Platonov. O birbiriyle yoldaş olma uğraşıyla ilgilidir. Deleuze’e göre kişilikler mümkün varoluş tarzlarını taşırlar üstlerinde. Platonov hem hoş ve çekici hem de dehşet verici yoldaşlar kaleme alır. Bunların hepsi Platonov’un düşüncesinin ayrılmaz parçasıdır; çünkü Platonov’un düşüncesi yoldaş kavramının farklı vücut bulmaları arasındaki alanın düşüncesidir. Bu yüzden Platonov’u anlamak, çoğul olan ama evrensel olmayan bir bakış açısıyla yoldaşlar arasında ne olduğunu anlamak demektir.
Sayfa 105
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.