Mckenzie Wark

7.7/10
11 Kişi
27
Okunma
5
Beğeni
1.338
Görüntülenme

Hakkında

1961 yılında Avustralya’nın Newcastle şehrinde doğdu. Macquarie Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Sidney Teknoloji Üniversitesi’nde Master ve Murdoch Üniversitesi İletişim Bölümü’nde doktora yaptı. New York’taki New School’da Medya ve Kültürel İncelemeler profesörü olan Wark, yine New York’ta bulunan Eugene Lang Üniversitesi’nde de dersler veriyor. Wark, medya teorisi, eleştirel teori, yeni medya ve Sitüasyonist Enternasyonal üzerine yazılarıyla tanınıyor. Başlıca eserleri Bir Hacker Manifestosu ve Kaldırım Taşlarının Altında Kumsal Var’dır.
Unvan:
Avustralyalı Yazar
Doğum:
Newcastle, Yeni Güney Galler, Avustralya, 10 Eylül 1961

Okurlar

5 okur beğendi.
27 okur okudu.
4 okur okuyor.
49 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Kişinin kendini ertesi gün sağ bulması ne kadar şaşırtıcı.”
Akademi meşhur babaların büstleriyle bezeli bir revaktır: Burjuva-mecusi Jacques Lacan, kavramları gırtlaklayan Louis Althusser, farklılık züppesi Jacques Derrida, tek gözlü güç merkezi Michel Foucault, arkadan yaklaşan Gilles Deleuze. Takipçiler ve taklitçiler kızgın bir şekilde gider gelirler; bir efendiye secde eder -Ah! İhanet!- bir sonrakine geçerler. Taklit edilecek yeni ölü efendilerin üretimi, tüketici talebini zar zor karşılar ve bu yüzden insanları hala hayatta olan yarı tanrılar yontmaya sevk eder: matematiksel formül Maocusu Alain Badiou, gamlı bilgiç Giorgio Agamben, nöro-Hegelci şakacı Slavoj Zizek.
Sayfa 12
Reklam
Özgür olmak kişinin arzuladığına sahip olmak değil, arzulama kararlılığına ulaşmasıdır.
Sayfa 73 - SelKitabı okudu
Bu gezegenden sıkıldık. Buralar daha iyi yüzyıllara tanık oldu ve gelecekteki daha iyi zamanlar vaadi avucumuzdan kaçıp duru­yor. Bu dünyanın sunduğu imkânlar şimdilerde iç karartıcı ve sönük görünüyor. En iyi haliyle sunduğu şey, parçalanma gösterilerinden ibaret. Seçenekler, ya kapitalizm ya barbarlık. Şantajın yönettiği bir çağ bu: ya aynı şeyleri tekrar edeceğiz ya da ahir zamanları göreceğiz. Daha doğrusu, onlar böyle diyorlar. Ama biz yemiyoruz. Yirmi birinci yüzyıldan nasıl çıkacağımızı planlamanın vakti geldi. Ka­ramsarlar haklı: bu böyle sürüp gidemez. İyimserler de haklı: başka bir dünya mümkün. Araçlar elimizin altında. Türümüzün özelliği dünyalar inşa etmek
Dünya felsefecileri sadece değiştirdi. Fakat asıl mesele dünyayı nasıl yorumlayacağımızdır.
Sayfa 183 - SelKitabı okudu
"İyi arkadaşlar, iyi kitaplar, ve uykulu bir bilinç: ideal hayat budur."
Mckenzie Wark
Mckenzie Wark

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
210 syf.
4/10 puan verdi
·
45 günde okudu
Sonuna kadar sabırla okudum. Dili itibariyle çok ağır ve terimlerle dolu bir kitap. Anlatmak istediği mevzu anlaşılıyor fakat okumak çok zordu. Konuya ilgi duyanlar için daha kolay akacaktır. Benim için zaman kaybı oldu.
Kaldırım Taşlarının Altında Kumsal Var
Kaldırım Taşlarının Altında Kumsal VarMckenzie Wark · Sel Yayıncılık · 201414 okunma
328 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
İşleyiş Değişiklikleri Bağlamları Etkin Olmalı
Zamanın, bilginin, ve bizzat hayatın artığı olmaya başlayan siborg benlikler daha farklı biçimde nasıl örgütlenebilir? Alternatif Marksist tahayüllerin, günümüze yansıyan faktörlerini tartışan Moleküler Kızıl, Donna Haraway ile feminist bakış açısında oluşan tahlillerin değişimi ve Marksizm'in yeniden değerlendirilmesi ve ivme kazanması için, geçtiğimiz yüzyılda yaşanan sosyalizm pratikleriyle beraber Bogdanov ve Platanov gibi daha öteki Bolşeviklerin fikirlerinin, günümüzde iklimbilim dahilinde de yeniden praksis olarak değerlendirilmesini görev edinmiş, aynı zamanda praksise moleküler ve molar olarak kurduğu bilimsel bir diyalektikle yaklaşan bir yazarın kitabı. “A Hacker Manifesto” adlı felsefi manifestoyu da yazan McKenzie Wark'un 21. yüzyılı işçiler ve hacker'ların bakışaçısı ile nitelendirerek, kavramsal değişikliklere yönelik evrimsel süreci güzel değerlendirdiğini söyleyebiliriz. Alçak teori, proletkült ve tektolojiyi kavramlarını kitabın sürecine yeniden dahil etmesi, ikame kavramı, molar ve moleküler bakış açısı, Antroposen metaforu, Lenin'in eleştirdiği ampiryonizm düşüncesi ve Karbon Kurtuluş Cephesi bunlardan birkaçı. - Matkap Dergisi'ndeki yazımdan alıntı.-
Moleküler Kızıl
Moleküler KızılMckenzie Wark · Metis Yayınları · 20207 okunma
Resim