Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ordu Yönetime El Koydu

Mor Ötesi

Samim Kocagöz
On yılda bir askeri darbelerle kesintiye uğrayan Türkiye demokrasisi, belki de en büyük yıkımı12 Eylül 1980 Darbesi'yle yaşadı. Bilanço çok ağırdı. Bu sefer sadece aydınlar, devrimciler değil, toplumun hemen hemen tüm kesimleri darbe almıştı. Tüm toplumsal hakları budayan bir anayasa onaylanmış, YÖK sayesinde üniversitelerin özerkliği yok edilmiş, bilim insanları, akademisyenler fakültelerinden, kürsülerinden uzaklaştırılmış, bilimsel tarafsızlık rafa kaldırılmış, Türk-İslam sentezi tüm araştırmaların, öğretilerin merkezine oturmuş, ilk ve ortaöğretimde din dersleri zorunlu hale getirilmiş, "orta direği kalkındırma" vaatleriyle iktidara gelenler orta direğin belini iyice bükmüş, "benim memurum işini bilir" anlayışı göz göre göre yerleşmişti. Tüm ahlaki değerlerin böylesine kısa süre içerisinde altüst olması, doğal olarak toplumsal bir erozyona yol açacaktı, açtı da. Mantar gibi türeyen yeni zenginler, içi boşaltılan eğitim, yozlaşan toplum ve bu çarpık gerçekliğe bir türlü alışamayan, ayak uyduramayan bir kesim… 1987 Ferit Oğuz Bayır Roman Ödülü'nün sahibi Mor Ötesi Türkiye'nin yakın tarihini ele alırken altüst olan dengelere, toplumun nasıl muhafazakârlaştığına, sermayenin nasıl el değiştirdiğine ve ülkenin bugünlere geliş sürecine de ışık tutan, etkileyici bir roman.
Yazar:
Samim Kocagöz
Samim Kocagöz
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 59 dk.Sayfa Sayısı: 105Basım Tarihi: 2008Yayınevi: Literatür
ISBN: 9789750404597Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
105 syf.
·
Puan vermedi
Yazar bölgesel edebiyat düşüncesinin ilk adımını atar. Tarihsel- toplumsal gerçekleri genelde Ege ekseninde ele almasıyla edebiyata yeni bir bakış açısı getirir.Dönemseldir, kalemi gözlemcidir. Genel olarak kır ve kent ikilemini siyasi ve toplumsal olarak ele alır.Bu ele alış yine genel olarak Ege'deki insanlar üzerinden olur.Bunu da Toplum ile insan,birey ile birey ilişkisiyle yazılarında uygular. Mor Ötesi yazarın diğer romanları gibi toplumsal,bir dönemi işlenen romandır.40’lı yıllardan sonra edebiyatımızda toplumcu gerçekçi bakış açısıyla yazılan romanlar var olur.Mor Ötesi’de bu romanlardandır.12 Eylül 1980 darbesinin birey üzerindeki etkisini, kalıcı izlerini ve darbenin toplumsal etkilerini işler.
Mor Ötesi
Mor ÖtesiSamim Kocagöz · Literatür · 200816 okunma
Reklam
105 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
Sıcacık başladı, içimi yakarak bitti.. Salih Akmercan, emekli tarih öğretmeni.. Onunla Çınarlı Kahve’de de oturdum, o güzel yuvasına da girdim, sevdikleriyle sohbetine de keyifle ortak oldum ve sonrasında acılarını da paylaştım.. Yazar kişileri çok güzel çizmiş, çok güzel anlatmış.. Bir oturuşta bitiyor kitap ama bitmeseydi de dedirtiyor.. Bir döneme kısacık da olsa tanıklık etme imkanı sundu.. Hakkı Işıklı, Sıdıka Akmercan, Nedim Bulutoğlu, Nazife Hanım, Doğan Akmercan… Sizleri tanımak güzeldi.. Okunmalı..
Mor Ötesi
Mor ÖtesiSamim Kocagöz · Literatür · 200816 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.