Modern Bir Müslüman Alimin İlmi Portresi

Muhammed Hamidullah

Abdulkadir Macit

Muhammed Hamidullah Gönderileri

Muhammed Hamidullah kitaplarını, Muhammed Hamidullah sözleri ve alıntılarını, Muhammed Hamidullah yazarlarını, Muhammed Hamidullah yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hint Alt Kıtası'nda Siyer Yazımı Neden Çok Güçlü
2- Hint Alt Kıtası'ndaki Batılı Oryantalistlerin çalışmalarıdır. Kur'aniyyun olarak tavsif edebileceğimiz bu isimlerin sünnet karşıtlığı olarak da meşhur olan düşünceleri, İslam tarihinde önceki dönemdeki fikirlerin aksine sünnet ve geleneğe yönelik daha sistemli bir karşıtlık gerçekleştirmiştir. (Bunların temsilcileri arasında Sir Seyyid Ahmed Han ve Aligarh Ekolü, tarihselci olarak ise Fazlurrahman olmuştur.) Bu sebeplere binaen Hint Alimleri, Müslümanların bu karşıtlıklar karşısında savrulmaları ve yaşadıkları travmaları engellemek için siyer yazıcılığına büyük bir ihtimam göstermişler ve bu alanda çok güçlü eserler husule getirmişlerdir.
Sayfa 33 - KetebeKitabı okudu
Hint Alt Kıtası'nda Siyer Yazımı Neden Çok Güçlü
1- Hindistan'ın dinlerin, mezheplerin ve ırkların laboratuvarı olarak çok karışık ve çalkantılı bir coğrafya olmasından hareketle Hintli Müslümanlar sahih ve yüksek İslam kültürünün anlaşılmasının ancak siret üzerinden yani peygamberin önderliğinde olabileceğine inanmışlardır. Bundan dolayı siyer yazımı rağbet görmüştür.
Sayfa 32 - KetebeKitabı okudu
Reklam
Hamidullah ve Haydarabad Mücadelesi
Hindistan için Ghandi, Pakistan için Cinnah, İkbal ve Mevdudi nasıl bağımsızlık savaşı veriyor ise aynı dönemde Haydarabad Nizamlığı için de Hamidullah aynı savaşı vermiştir.
Sayfa 31 - KetebeKitabı okudu
Haydarabad'ın Önemi
Doğu medeniyetinin merkez havzalarından birisi olan Haydarabad, bulunduğu coğrafi konum itibariyle "Hehran/Hind'İn Kalbi" veya 1948'e kadar şehrin sokakları nehirden çekilen sularla düzenli olarak yıkanıp temizlendiği için "Hindistan'ın Parisi" olarak anıldığından dolayı Hind kültürünün yaşatılmasına önemli bir merkez olmuştur.
Sayfa 30 - KetebeKitabı okudu
Hodgson ve Medeniyetlerin Etkileşimi
Bir medeniyetin gelişiminin başkalarından edinilen bilimlerdeki süreklilikle ilişkisine işaret eden Hodgson'ın ifadelerinden hareketle karşılıklı etkileşim ve temas, medeniyetiyle dinamizm katan önemli bir etkendir.
Sayfa 28 - KetebeKitabı okudu
İbn Haldun ve Göç
İbn Haldun'un ele aldığı biçimiyle medeniyetlerin teşekkülü ve gelişimi ile halkların, malların ve fikirlerin hareketliliği (göç) arasında doğrudan bir bağlantı bulunmaktadır.
Sayfa 28 - KetebeKitabı okudu
Reklam
80 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.