Modern Bir Müslüman Alimin İlmi Portresi

Muhammed Hamidullah

Abdulkadir Macit

Muhammed Hamidullah Gönderileri

Muhammed Hamidullah kitaplarını, Muhammed Hamidullah sözleri ve alıntılarını, Muhammed Hamidullah yazarlarını, Muhammed Hamidullah yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hamidullah'ın Tarih Anlayışı...
Hamidullah, tarihi de (islam tarihini) bütüncül, evensel ve devamlılık ilkesince Hz. Adem'in yaratılışıyla başlayan ve sonsuza kadar uzayıp giden bir süreç olarak değerlendirmektedir.
Sayfa 16 - KetebeKitabı okudu
Modernleşme (Batılılaşma) Sürecinde Tartışılan Konular...
Modernleşme (Batılılaşma) sürecinde çağdaş İslam düşüncesinin gündemine İttihad-ı İslam, içtihat, tecdit ve ıslah, Kur'an-ı Kerim ve sünnet, gelenek, mezhepler, tasavvuf, hilafet, ulus-devlet vs. gibi meseleler yoğun bir şekilde gelmiştir. Bunlar arasında çok uluslu imparatorluklardan ulus-devlete geçişte ve özellikle de hilafetin ilgası sürecinde hilafet, devlet, yönetim şekilleri ve esasları, mevzuları üzerinde tartışılan en temel meseleler olmuştur.
Sayfa 15 - KetebeKitabı okudu
Reklam
Hamidullah ve Orta Yol...
Hamidullah, kendisini ne moderniteye göre veya modernite için (modernist yaklaşımlar) ne de modernite karşısında (muhafazakar yaklaşım) konumlandırmıştır. İslam'ın farklı milletler ile birlikte bir arada yaşanmasını salık veren anlayışı gereği modern düşünce ile etkileşime girerek onun iptal edilmesi gereken hususiyetlerini iptal, ıslah edilmesi gereken yönlerini ıslah, insanlığın hakikat birikimine verdikleri katkıyı inka (alıp sürdürme) şeklindeki yaklaşımı, Hamidullah'ı aşırılıklardan arındırmış ve vasat (itidal) zemininde konumlandırmıştır.
Sayfa 15 - KetebeKitabı okudu
İstasyon - Gar Alimi Teşbihi...
İstasyon, gelen trenin yönünü değiştirmeden indi-bindi yaptırılan sevk yerleri iken garlar sadece indi-bindi yaptırılan sevk yerleri değil aynı zamanda gelen trenin yönünü de değiştiren yerlerdir. Büyük alimler tarihte esasen bir mimar vasfına sahip "gar tipli" insanlardır. Bunlar kendisine kadar gelen birikime yaslanarak onu sistematiğe eden, buna dayalı olarak yeni bir teori ortaya koyan ve kendisinden sonra da ilmin mecrasını belirleyen kimselerdir.
Sayfa 61 - KetebeKitabı okudu
Kur'an ve Yeryüzünde Dolaşın Emri...
Göç (hicret) ile ilgili ayetlerin, toplumların tarih sahnesinden nasıl çekildiklerini gözlemlememiz ve gerekli dersi almamız gibi hedeflerden de bahsettiğini vurgulamaktadır. Bu yüzden Kur'an ayetlerinin tarihçiye ifade ettiği göç emri insanların ve bilginlerin hareketliliği için olmazsa olmaz şartlardandır. (Ali Şeriati)
Sayfa 29 - KetebeKitabı okudu
Reklam
80 öğeden 81 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.