Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mukaddime (2 cilt takım)

İbn-i Haldun

Mukaddime (2 cilt takım) Sözleri ve Alıntıları

Mukaddime (2 cilt takım) sözleri ve alıntılarını, Mukaddime (2 cilt takım) kitap alıntılarını, Mukaddime (2 cilt takım) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Herhangi bir millet özelliklerini kaybederse, fazilet ve meziyetlerini kaybetmeye başlamış olduğunu bil ve devletin onların ellerinden çıkmasını bekle!
Sayfa 561Kitabı okudu
Her akıl, gücünün yetmediği ve idrak edemediği şeyleri inkâr eder.
Sayfa 154
Reklam
Geçmiş geleceğe benzer, suyun suya benzemesinden daha çok..
Sayfa 66
Bir keresinde Hz. Peygamber kendisine vahiy hakkında sorulduğunda şöyle demiştir: "Bazen çıngırak sesine benzeyen bir sesle gelir. Böylesi bana en ağır olanıdır. Benden ayrıldığında söylediğini anlamış olurum. Bazen de melek bana insan şeklinde görünür, benimle konuşur ve söylediğini anlarım"
Sayfa 128Kitabı okudu
Reklam
“... açlıktan ölenleri, açlık değil, daha önce alışkın oldukları tokluk öldürmektedir.”
Devlet'in yıkılma devresi, asli unsurlar yerine yabancıların devlet hizmetlerinde bulundurulması ile başlar.
Sayfa 714Kitabı okudu
Hicivde maksadı apaçık söylemeyi ilaç, Kinayeli söylemeyi ise gömülü bir dert say.
Hükümdar sert olup halkı şiddetli cezalara çarptırır ve ahalinin görünmeyen kusurlarını ararsa, ahali korku ve zillet içinde kalır, yalancılık ve hile yoluna saparak bu cezalardan kurtulmak ister. Bu yüzden kötü huylar kazanırlar, basiretleri ve ahlakları bozulur, bunların hükümdarı savaş, alanlarında kendi başına bırakarak gittikleri zaman da olur.
Sayfa 403Kitabı okudu
Reklam
Cehalet, hastalıklı ve havası bozuk olan otlağa benzer. Cahil adam bu hastalık tesiriyle doğrusunu yalandan ayıramayarak rastgele toplar ve bunları eserine nakleder. Fakat hakikatın kudretine kimse karşı koyamaz. Dikkatli düşünen, doğruyu bâtıldan ayırt eder.
"Kişinin nefsi, iyiliğe ve hayra götürecek şeylere alışıp yönelirse ve bu hal onda bir meleke haline gelirse, kötülüklerden uzaklaşır ve onun için kötülüğe götürecek yollar zorlaşır. Kötülüğe alışıp yönelenler için de aynı şey geçerlidir."
Sayfa 163Kitabı okudu
Kadere teslimiyet göstermesem çatlayacak gibi olurum.
Sayfa 1333
Devlet politikası ve devlet, halk için sorumluluk almaktır, kullar arasında Tanrı yerine işlevde bulunmaktır, Tanrının hükümlerini ve yaratıkları içinde yürütmeyi üstlenmektir. Buysa, yalnızca iyi/yararlı tutum göstermekle, halk için en elverişli doğrultuda yürümekle amaca ulaştırılabiir. Bunun böyle olduğuna Tanrısal yasalar da tanıklık eder.
Sayfa 308Kitabı okudu
"Cimrilikten sakın. Bil ki insan Rabbine ilk olarak cimrilikle asi olmuştur. Rabbine asi olmuş biri ise, rezil rüsvay olup, helaka uğramış biri konumundadır. Şu ayet, bu gerçeğin ifadesidir: "Kim nefsinin cimriliğinden korunursa, işte kurtuluşa erenler onlardır." (Haşr Suresi, 9)"
Sayfa 408Kitabı okudu
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.