Mülteciler

8 kişi
Hüzünlü bir roman.
2019 47. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2019 08:29
İsminden de anlaşılacağı üzere Mülteciler, bir göç hikayesi. Kurgu; Sri Lanka'daki iç savaştan kaçan 503 mültecinin 60 kişilik bir kargo gemisi ile Kanada sularına girmesiyle birlikte başlıyor ve bu 503 kişinin özgürlük ve korunma için başvurdukları ülkede yaşadıkları sıkıntıları anlatıyor. Birkaç mültecinin yaşadıklarını ele alan kitapta, özellikle oğlu ile birlikte Kanada'ya sığınan Mahindan'ın hikayesi üzerine yoğunlaşılmış. Yazar, Kanada'nın çok uluslu yapısını açıkça gözler önüne sererken, ana karakterlerini hep kendi vatanını bırakıp Kanada'ya yerleşmiş insanlardan seçmiş. O kadar ki, mültecilerin bir kısmının duruşmasını gören hakim bile aslen Japon olan bir Kanadalı. Ek olarak, karakterlerin duygularına fazla yer vermekten kaçınmış ve duygu-düşüncelerden çok somut olaylara ve yaşananlara öncelik tanıyarak oldukça tarafsız bir anlatım yakalamış. Mevcut olan olayı kendi düşünce ve fikirlerini, hatta karakterlerin duygularını dahi çok fazla kullanamadan açık sözlülükle anlattığı için, okurken kendi muhakemenizi yapmak ve kararlarınızı vermek zorunda kalmanız kitaba daha fazla dahil olmanızı sağlıyor. Doğrudan okurun vicdanına oynamayıp, karar verme hakkını ona tanıyarak çok da başarılı bir iş yapmış diye düşünüyorum. Karakterler isimlerine alışana kadar biraz sıkıntı çekseniz de, yazarın anlatımına ve karakterlere aşina olduktan sonra çok rahat okuyacağınız bir roman. Sade ve akıcı bir dili var. Fazla betimleme yapılmamış, genellikle durumu ve olguları anlatan kısa cümleler kullanılmış. Ancak küçük bir problemi var ki; o da çeviri. Maalesef anlam kaygısına düşülmeden, sanki kelime bazında yapılmış bir çeviri okuyor gibi hissettim. Çeviri hataları yüzünden anlamsal ve duygusal boşluklar bolca mevcut. Umarım yayın evi, ikinci basımda çevirideki problemleri
2019 9. kitabı
Mülteciler, bir gemiyle 500 Tamil'in Sri Lanka iç savaşından kaçıp Kanada'ya sığınışıyla başlayan süreci anlatıyor. Gemideki sığınmacılara göre onlar savaştan kaçıyor, Kanada ise onları terörist olarak görüyor. Böylece bir özgürlük kazanma savaşına dönen süreç; davalar, cezaevi, sığınmacıların psikolojik buhranı vb. bir çok açıdan olaya bakmamızı sağlıyor. . . Hindistanda bir ada olan Sri Lanka'nın farklı etnik kökene ait Tamillere nasıl ızdırap olduğunu, daha sonra Tamil Kaplanları ile olayın iç savaşa ve terörizme dönmesini de okuyoruz kitapta. Konu hakkında biraz araştırma da yaptım. Sri Lanka'da gerçekleşen iç savaşın boyutları inanılmaz üzücü. Araştırmanızı tavsiye ederim. . . Kitap mülteci duruma güzel bir bakış açısı kazandırmakla birlikte kitaptaki diğer karakterlerin de etnik kökenleriyle olan çatışmasını da gözler önüne sermiş. Terörist diye nitelendirilen masum ve hayatta kalma çabasındaki insanları yargılayanların kendi hayatlarıyla olan çatışma ve iki yüzlülüklerini de okuyoruz aslında. Hem yabancı topraklara alışma süreci, yabancı bir dili öğrenme süreci, hem de özgürlüğünü kazanıp ülkeye kabul edilme çabası. İçinize işleyecek bir kitap. . Bu arada kitabın çevirisi çok başarılı değil.
Etimoloji Defteri
Mücellit Nedir ?
2021 2. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2021 20:06
Sharon Bala yalın ve nesnel bir dille Sri Lanka'dan Kanada'ya uzanan mülteci romanını ele almış. Yazar duygularını metne katmadan, duygusal yönlendirmeler yapmadan okurun olayla doğrudan bağlantı kurmasını sağlamış. İsimlerin telaffuzu ilk başta zor gelse, kim kimdi diye tekrar okuma sağlasa da isimlere alışınca bellek hikayeyi tamamlıyor. İyi okumalar dilerim.
2019 2. kitabı
Mülteciler, bir gemiyle 500 Tamil'in Sri Lanka iç savaşından kaçıp Kanada'ya sığınışıyla başlayan süreci anlatıyor. Gemideki sığınmacılara göre onlar savaştan kaçıyor, Kanada ise onları terörist olarak görüyor. Böylece bir özgürlük kazanma savaşına dönen süreç; davalar, cezaevi, sığınmacıların psikolojik buhranı vb. bir çok açıdan olaya bakmamızı sağlıyor. . . Hindistanda bir ada olan Sri Lanka'nın farklı etnik kökene ait Tamillere nasıl ızdırap olduğunu, daha sonra Tamil Kaplanları ile olayın iç savaşa ve terörizme dönmesini de okuyoruz kitapta. Konu hakkında biraz araştırma da yaptım. Sri Lanka'da gerçekleşen iç savaşın boyutları inanılmaz üzücü. Araştırmanızı tavsiye ederim. . . Kitap mülteci duruma güzel bir bakış açısı kazandırmakla birlikte kitaptaki diğer karakterlerin de etnik kökenleriyle olan çatışmasını da gözler önüne sermiş. Terörist diye nitelendirilen masum ve hayatta kalma çabasındaki insanları yargılayanların kendi hayatlarıyla olan çatışma ve iki yüzlülüklerini de okuyoruz aslında. Hem yabancı topraklara alışma süreci, yabancı bir dili öğrenme süreci, hem de özgürlüğünü kazanıp ülkeye kabul edilme çabası. İçinize işleyecek bir kitap. . Buarada @mevsimler.kitap 'tan çıkan kitabın çevirisi çok başarılı değil. Orijinal metni araştırdığımızda metinde sıkıntı yok. Kullanılan İngilizce gayet akıcı ve başarılı. Fakat yayınevinin yeni bir yayınevi olduğunu göz önüne alarak bu konuda ağır bir eleştri yapmayacağım. Umarım diğer baskılarda hatalar halledilir ve sorun çözülür. Çünkü hem çeviri çalışması hem de editöryel çalışma gerçekten sağlam bir revizyon istiyor. @mevsimler.kitap 'a kitap için teşekkür ederim .️️
2019 84. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2019 00:42
kitabın konusu çok güzeldi millet. Okurken kurgudan çıkıyorsun ve gerçekmiş gibi devam ediyorsun kitaba. Yazarın zamanlar, mekanlar ve kişiler arasındaki geçişlerini sevdim. Fakat çok fazla isim vardı. ilk defa bu bana okurken sıkıntı çıkardı. O da biraz çeviriden kaynaklıydı. Noktalama hataları, yazım hataları okurken beni zorlamadı desem yalan olur. Ikinci baskıda daha iyi olacağını düşünüyorum. Konusu itibariyle tavsiye edebileceğim bir kitap