Tuhfe-i İsmailiyye

İsmail Hakkı Bursevi
Mart 2010
Hacegan Yayıncılık

2017 114. kitabı
Marifet sahiplerinden çıkan irfan szölerini dinle! O sözler gerçekte Kur'an ve hadisin hakikatleridir.Zira bu ikisinin dışında bir şey yoktur.Fakat herkes onlardan kabiliyeti kadar mana anlar, anlamayan anlayana tabi olur ve ona kulak tutar.Çünkü anlayıp söyleyen, dinleyenlere Hakk'ın tercümanıdır.Bu yüzden perdeli olanlarla Hak arasında bir aracı lazımdır; imam cemaate ve vezir sultana tercüman olduğu gibi.
Din
2020 192. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2020 14:01
Tasavvuf ilminde hoş bir makama ulaşması ile bilinen İsmail Hakkı Bursevi'nin (k.s ) Semerkand yayınevinin basmış olduğu elimdeki kitabı, itikâdi ve tasavvuf hususlarında nasihatlerden oluşmaktadır. Vasiyetname tarzında bölümlenmiş kitapta, düşünerek okunduğunda istifade söz konusudur fakat bâzı hadis kaynaklarının bulunamamış olması ve dahası içeriği bakımından ledün ilmine has örneklerin bulunması, kitabın bende herkese önerilecek genel bir tasavvuf kaynağı olmadığı kanaatini oluşturdu. Hayırla istifadelerimiz olsun, kitaplar hayat bulmak için, yaşamak için okunur.
2023 34. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2023 15:48
O kadar güzeldi ki... Önceleri azıcık okuyup sonra uzun süre ara vermiştim. Kısacık bir kitap ama manası çok büyük. Ara verilecek bir kitap değil aslında hemen okuyabilirsiniz. Kesinlikle tavsiye ederim. İnsanların bu kitabı okumaları için herkese dağıtmak isterdim. Özellikle vasiyet bölümü çok güzeldi. Öneri listeme ekledim.

İsmail Hakkı BurseviYazar · 92 kitap
İsmail Hakkı Bursevî, 14 Eylül 1652 tarihinde, Rumeli Vilayet-i Celilesinin Kayılar kazası Aydos karyesinde (günümüz: Sultanbeyli, İstanbul) dünyaya geldi. Yedi yaşında annesini yitirerek öksüz kalan İsmail Hakkı'nın babası Mustafa Efendi İstanbul Aksaray'da sakin iken büyük yangında evi yanıp kül olunca Aydos'a yerleşmiştir. Bursa'da vefat etmiştir. Kabri Bursa'da Tuz Pazarı civarındaki dergahında olup ziyarete açıktır. Alim, mutasavvıf, şair, hafız, bestekâr ve hattat olup tefsirci ve Mevlana'nın Mesnevi'sinin en büyük şarihidir. İsmail Hakkı Bursevî, İstanbul'a taşındıktan sonra tasavvuf alanında eğitim almış ve birçok İslam bilgini yetiştirmiştir. Osmanlı alim, müfessir ve şeyhleri içinde eserlerinin çokluğuyla tanınan İsmail Hakkı Bursevî, Kutub Osman Efendi'den de ders almış,[1] 1685'te Osman Fazlı Efendi'nin tayin etmesiyle Bursa'ya giderek Halvetiye tekkesine şeyh oldu. Halvetî tarikatına mensup olduğundan dolayı, aynı zamanda 'Hâlvetî' lakabıyla da tanınır. Bursa'da verdiği tefsir dersleriyle büyük şöhret kazandı. Hayatının yirmi üç yılını adadığı Ruhu'l Beyan isimli dört ciltlik tefsirinin de büyük bir kısmını burada yazdı. Yazdığı eserlerinin sayısı 136 kadardır. İslâmî ilimlerde derin bilgiye sahip bulunması ve çok sayıda eser vermiş olmasına rağmen tasavvuf sahasında şöhret bulmuş Halvetiye tarikatı şeyhlerinden olan Bursevî, Ruhu'l-Beyan adlı ünlü Arapça Kur'an tefsirinin yazarıdır. Tefsirin Arapça orijinalinden Türkçeye aktarılması ile basımı Erkam Yayınları tarafından yapılmaktadır.