Muruc ez-Zeheb (Altın Bozkırlar)

Mes'ûdî
8.8/10
7 Kişi
20
Okunma
9
Beğeni
1.876
Görüntülenme
Doğum tarihi bilinmemekle birlikte, 946'da ölen Ebu'l Hasan Ali b. Hüseyin el-Mesudi, Hicri IV. Yüzyılın çok çeşitli konularda kitaplar yazan Arap tarih ve coğrafyacısıdır. Hayatı hakkındaki bilgileri, kendi eserleri arasına serpiştirilmiş satırlardan bölük pörçük toplamak mümkündür. Mesudî'nin yirmi civarındaki eserinde ancak iki tanesi günümüze kadar yetip gelebilmiştir. Elde bulnan iki eseri arasında ise en önemli Muruc ez-Zeheb (Altın Bozkırlar) adlı çalışmasıdır. X. Yüzyılın birinci yarısına ait olan ve çeşitli Batı dillerine de çevrilen bu eser, birinci el kaynaklar arasında önemli bir yer tutar. Muruc ez-Zeheb, araştırmacı ve tarihçilerin, özellikle de Türk tarihi üzerinde çalışanların mutlaka başvurmak zorunda oldukları bir kaynaktır.
Kitabın Konusu:
470 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Ocak 2005
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

10/10 puan verdi
Türk İslam tarihi açısından çok kıymetli kaynak eserlerden biridir.Mesudinin eserinin aslı otuz cilt olduğu halde özetleyerek altı cilde düşürüyor.Yalnız rivayete göre Mesudi kitabını kısaltana,değiştirene,saptırana ağır beddua etmiş.Bu yüzden yıllar yılı kimse kendisine güvenip tercüme yapamamış. Kitapta Peygamberler tarihi hakkında, Yahudi,Yunan,Sasani devleti hakkında bilgiler verilmektedir.Emevi ve Abbasiler hakkında ciddiyet içermeyen,seviyesiz terbiye bozan bazı hikâyeler bulunmaktadır. Özellikle İbrahim ismi hakkındaki hikâye hoşuma gitti.Harun Reşit bir adama en mübarek isim nedir diye sorar.Adam da Muhammed'dir sav. diyor.Peki en uğursuz isim hangisi diye sorunca İbrahim cevabını verir.Harun Reşit bu cevaba içerleyerek İbrahim peygamber ismidir der.Adam da İbrahim peygamberi ateşe attılar başına gelmeyen kalmadı der.Peygamberimizin sav. evladının ismi deyince o da küçük yaşta vefat etti der.Böylece Harun Reşit ne kadar İbrahim sayarsa adam başına gelenleri sayar ve ben ismi İbrahim olup da başına bir uğursuzluk gelmeyen kimseyi tanımıyorum der.Tam bu esnada limana bir gemi yaklaşır ve kaptan tayfasından birini ite kaka götürür."Ya İbrahim ulan sırık,ya İbrahim ulan anası kılıklı."Sesleri duyan Harun Reşid katıla katıla gülmeye başlar.
Muruc ez-Zeheb (Altın Bozkırlar)
Muruc ez-Zeheb (Altın Bozkırlar)Mes'ûdî · Selenge · 201220 okunma
470 syf.
·
Puan vermedi
Kendi çagdaşlari tarafından Mesudi, M. 890'lı yıllarda Bağdat'ta doğmuş tarih ve coğrafya ile ilgilenen bir alimdir. Yirmiye yakın eser yazmıştır. Günümüze ise iki veya üç eseri kalmış bu eserlerinde cildleri tam bir şekilde günümüze ulaşamamıştır. En bilinen eseri Ahbaruz Zaman isimli eseridir. Sanırım o da tek başına otuza yakın ciltte yazılmış. Ama hali hazırda iki veya üç cilt kalmış. En bilineni sadece 1. Cildin olduğu onun da Viyana'da korunuyor olduğu bilgisi var. O eserde dünyanın yaratılışı, insanlık, tarih ve medeniyetler çok fazla ayrıntılar yer alıyormuş. Bu yazdığı Müru'cu Zeheb eseri Ahbaruz Zaman eserinin kısaltılmış olan hali. Bu eserde de müellifler kısaltmaya gitmeyi mecburi bulmuş. Kitabı Nuh Tufanıyla başlatmışlar. Ve daha çok Türk kavmi etrafında yazdıklarını çevirmişler. Sadece Türk kavmi değil etrafında bulunan diğer kavimlerden Çin, Hint, Babil, Kürt, Farslardan da bahsetmiş. İlginç bir eser ama tarihi literatür için önemli bir kaynak niteliği taşıdığını söyleyebilirim.
Muruc ez-Zeheb (Altın Bozkırlar)
Muruc ez-Zeheb (Altın Bozkırlar)Mes'ûdî · Selenge · 201220 okunma
470 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Çok güzel bir eser , tavsiye ediyorum kesinlikle okuyun. Bu eseri okumadan önce dünya gözümde insanların temel ihtiyaçlarını karşıladığı bir yerdi ancak içerisinde okuduklarım dünyayı aslında fantastik ve bilim kurgu gözüyle bakmama sebep oldu. Efendim eserin için de neler var neler ,Türklerin tesadüf eseri karşılaştığı, yağmur yağdıran taş ve bunu savaşlarda kullanması, yazarın yolda yürürken gökyüzünde gördüğü şimşeğin aslında gökyüzünde yaşayan bir yılan türü olması , ilk müslümanlar tarafından bir canavarın öldürülmesi ve yavrusunun akıbeti ve kitabın sonlarına doğru türklerin arap ülkelerinde yaşadığı bazı olaylar , bu esere dokuz vermemin sebebi sonlara doğru kitabı ne kadar okusamda anlayamamam. Çünkü şahısların isimleri , dipnotlar yaşanan olaya hakimiyetimi zorlaştırdı.
Muruc ez-Zeheb (Altın Bozkırlar)
Muruc ez-Zeheb (Altın Bozkırlar)
Muruc ez-Zeheb (Altın Bozkırlar)
Muruc ez-Zeheb (Altın Bozkırlar)Mes'ûdî · Selenge · 201220 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.