Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Müslüman Bilim Adamları

Mahmut Karakaş

Müslüman Bilim Adamları Gönderileri

Müslüman Bilim Adamları kitaplarını, Müslüman Bilim Adamları sözleri ve alıntılarını, Müslüman Bilim Adamları yazarlarını, Müslüman Bilim Adamları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kutuphaneler
1219 da Merv şehrinde on umumi kütüphane vardı. bu kütüphanelerin her birinde 10 ile 12000 arasında kitap mevcuttu. bütün şehirlerde cami medrese ve hastanelerin yanında bir de kütüphane bulunurdu. bunlar da umumi kütüphaneler gibi faaliyette idiler. hatta bazı kimselerin özel kütüphaneleri bile vardı. 12.yüzyıl başlarında İspanya şehirlerinden olan Gırnata'da yetmiş umumi kütüphane bulunuyordu. • Beyt'ül Hikme : Bağdat / 100.000 cilt eser • Sabur Kütüphanesi: Bağdat /10.000 cilt eser • Hakem Kütüphanesi: İspanya-Kurtuba / 400.000 cilt eser • Saraylar Kütüphanesi: Mısır-Kahire / 1.600.000 kitap •Darülhikme: Mısır Kahire/ 100.000 cilt eser •Şam kütüphanesi: Trablusşam / 300.000 kitap **1108 yılında Haçlılar burayı istila ettiklerinde Haçlı askerleri tarafından yağma edilerek yakılmıştır. • Hazain-i Nuriyye: Şam'da Nurettin Zengi tarafından yapılan bir grup kütüphanedir. • Meraga kütüphanesi: Horasan / 400.000 cilt eser . . .
MS 390 yılında İskenderiye kütüphanesi psikopos theodophius tarafından yakıldı. 400.000 cilt kitap olduğu söylenilen bu kütüphanenin büyük bir kısmı bu şekilde yanarak telef olmuştur. bu olay bütün dünyaca bilinmektedir. Avrupa kendi yaptığı bu barbarlığı gizleyerek İskenderiye kütüphanesinin Hz Ömer devrinde mısır'ın Amr b. As tarafından fethi sırasında hazreti Ömer'in emriyle yakıldığını iddia ederler oysa ki bu kütüphane yukarıda zikredilen yangından hazreti Ömer devri ne kadar çeşitli yangın ve Hristiyan asker ve papazların yağmalamalarından dolayı yok denecek duruma gelmişti.
Reklam
fizik
Yunanlılar ve Mısırlılar zamanından beri Güneş ve kum saati kullanılıyordu. Müslümanlar ilk defa bunu geliştirerek su ile çarkları döndürmek veya bir ağırlık vasıtasıyla şartlarına çevirmek suretiyle çalışan saatler yaptılar. • Abbasi halifesi Harun Reşid'in (786-809) Alman kralı Şarlken'e hediye olarak gönderdiği çalar saat en çok meşhur olan saattir. • Saatler hakkındaki en önemli eseri İsmail Bin rezzaz el cezeri 1206 yılında yazmıştır. • Müslüman alimlerin çalışmalarından biri de terazi üzerine olmuştur. Terazinin yapıldığı yer olarak birçok ehliyetli Usta'nın astronomi aletleri yaptığı Harran şehri dakik terazileri ile de meşhur olmuştur. • Ayrıca Müslüman alimler Can Billur kürelerin üzerine düşen güneş ışığını bir noktada toplayıp yanabilen maddeleri tutuş duruyorlardı.Müslüman alimlerinden ibnü'l Heysem ile Kemalettin el Farisi bu nazarıye üzerinde çalışmış ve yaymışlardır. bu iki alimin elde ettiği sonucu daha sonra yetişen Avrupalı Schllbach da aynı şekilde elde etmiştir.
Eczacılık
Fenni ispençiyari eczacılık ilmi de Müslümanların keşfidir. ilk eczacılık Okulu'nun kurucusu, eczacılık hakkında Eser yazanlarbve eczane açanlar yine müslümanlardır. Abbasi halifesi Mu'tasım zamanında 833 842 eczacılar içinde en meşhurları ve eczacı başkanı olan Zekeriya ibnü't-Tayfuridir.
Kimya
Kimya doğrudan doğruya Müslüman alimler tarafından kurulan bir ilim dalıdır. Bu ilim felsefe tıp ve matematik de olduğu gibi daha eski eserlerden faydalanılmış veya tercümeler yapılmamıştır. Kimyanın kaşifi de geliştireni de müslümanlardır. • Daha ilk zamanlarda İmbik denilen damıtma cihazını geliştirdiler. • alkoliklerle asitlerin farkını belirtiler. •nitrik asit, sülfürik asit, potasyum, nişadır ruhu ve nişadır tozu, nitrat, potasyum nitrat, alkoller gibi birçok bileşik kimyavi maddeyi keşfettiler. • altın eritme özelliği olan nitrik asit ve klorhidrik asit bileşimi müslümanlar tarafından biliniyordu. • ayrıca kükürt ve nefsinin elde edileceğini açıkladılar. • kimyacılar bu devirde maddelerin sentez ve analiz usulünü taktik ediyorlardı. hatta bağdat'taki zencilerin 882 yılında yaptıkları isyan sırasında bu isyanı bastıran askerlerin tahtalara sürüldüğünde onu ateste yanmaktan koruyan bir maddenin varlığından ibnü'l-esîr ın bahsettiği anlatılmaktadır. • yine Mısır'da Müslüman alimler civciv çıkarmayı Suni kuluçka ile deneme işine girişmişlerdir. • Müslümanlar soda ile kumdan cam imal ettiler. •çinkoyu kömür ile yakarak çinko asidini elde ettiler. Bakırdan Tunç imali ve yeni türlü maddeler katmak suretiyle renkli camlar yaptılar. Lehim ve yapıştırma macunlarını bu devirde elde ettiler.
Astronomi (İlm-i Felek)
• Halife Me'mun bir astronomlar heyeti kurmuştu. Bunların görevi Batlamyus'un keşiflerini incelemek tablolar yapmak ve ayrıca güneşin üzerindeki lekeleri tetkik etmekti. Bunlar kendilerine verilen bu vazifeyi başarı ile sürdürdüler. • Şam ve Şemmasiye şehirlerinde 829 da rasathaneler kurdular. Çalışmaları sonunda Batlamyus'un ve eski Yunan
Reklam
Geometri İlk çağlardan itibaren Yunan Mısır ve Hititler tarafından bilinirdi Müslümanlar geometri bilgisini geliştirerek bu ilmin ilerlemesini sağladılar. • Musa bin Şakir oğullarının geometriye dair "Ma'rifetü mesahati'l-eşkali'l-basita ve'l-küriyye " isimli eserleri düzlem ve küre ve şekillerin ölçülmesini konu olarak almıştı. • yine Ebu'l vefa el-Buzcani nin yazdığı " hendese " adlı eseri yüzeyi geometrisinin esas şekillerinin çiziminden bir küre içinde uçları kürenin yüzeyine değmek üzere düzgün birçok yüzeyli şekil çizimine kadar birçok problemin çözümünü belirtmiştir. • Geometrik problemlerin cebir yolu ile çözüm usulünü temsil eden ilk bilgin dokuzuncu yüzyılda yaşayan Ebu Kamil Şüca bin Eslem oldu. • Ayrıca Bettani'den (ö.929) Nasreddin tusi'ye (ö.1274) kadar aralıksız olarak yapılan çalışmalar sonunda trigonometriyi sistematik bir usule göre kitap haline getirdiler. Sinüs ve kosinüs e diğer fonksiyonları da ekleyerek çeşitli fonksiyonlara dair kaideler buldular. Trigonometri cetvellerini tamamlayarak kendi buldukları kaydelerle bütün düzlem ve küresel üçgenlerin tanjant düzlem ve küresel sinüs gibi problemlerin çözümlerini yaptılar. • BU DURUMLARI İSE 15.YÜZYILDA REGİMONTANUS VE KOPERNİK (1473- 1543) GİBİ AVRUPA BİLGİNLERİ HENÜZ BİLMİYORLARDI.
CEBİR
• Cebir ilmi matematiğin Müslümanlar alimler tarafından geliştirilmesi sonunda müslümanlarca keşf olunan bir ilim dalıdır. O döneme kadar geometride küre şekillerine ait Yunanca yazılan kitaplardan apollonios pergel ile menelaus 12 eseri yalnız mevcuttu onlar da basit bir hesap kitabından başka bir şey olmayıp Arapçaya tercüme edilmişti. Bu bakımdan cebirin mucidi kesin olarak söyleyebiliriz ki bizzat müslümanlardır. • Cebire dair yazılan en meşhur eserlerden biri ve ilki Ebu Cafer Muhammed bin Musa el harezmi'nin (ö:850) yazdığı " Kitabü'l-Cebr El-Mukabele' ismindeki eseridir. • Harezmi cebir ilminin mucidi sayılır.
Matematik
• 770 yılına doğru Siddhanta denilen astronomi kitapları ile birlikte hesap ilmi de Hindistan taraflarından Bağdat saraylarına giriyordu. O devirde mevcut bulunan roman rakamları 4 işleme uygulanamıyor du. Hint rakamı veya Arap rakamı denilen bugünkü rakamlar kullanılmaya başlandı. Matematikte aktif şekli böylece ilk önce İslam medeniyeti
Tababet
İlk hastahaneyi Emeviler'in 6. Halifesi Velid bin Abdülmelik (705-715) Şam'da 706 yılında inşa ettirmiştir. ... Osmanlı tarihinde ilk hastane ve tıp okulu Yıldırım Beyazıt tarafından 12 Mayıs 1400 tarihinde Bursa'da yaptırıldı. bu hastanede mısır'dan Şemseddin Sağir doktorluk etti. Bursa'da yapılan bu ilk hastanede Bursalı Osman Şevki ilk defa hace tabip diye tanınan Hüsnü Efendi'nin sertabib olduğunu kaydetmektedir. ... Bu hastaneler muntazam bir şekilde bulunurdu. Temizlik en başta gelen bir özellikti. Her mezhep ve her ırktan hasta tedavi edilirdi. Her çeşit hastalık için ayrı bir salon ayrılmıştı. Ayrı hastalıklardan şikayetçi olan hastalar aynı koğuşta yatırılmazdı. Doktor yanında hasta bakıcıları olduğu halde hastaları dolaşır her hasta için lazım olan ilacı yazardı. hastaların gıda sana çok dikkat edilir kendilerine en lezzetli yemekler çıkartılırdı. İyileşen hastalar taburcu edilirken yanlarına bir miktar da harçlık verilirdi. Bu hastanelerde ayrıca tıp dersi verilir ve tatbikatı yapılırdı.
30 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.