Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Müslüman Bilim Adamları

Mahmut Karakaş

Müslüman Bilim Adamları Gönderileri

Müslüman Bilim Adamları kitaplarını, Müslüman Bilim Adamları sözleri ve alıntılarını, Müslüman Bilim Adamları yazarlarını, Müslüman Bilim Adamları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bugün kullandığımız terimlerin hemen hemen hepsinin Avrupa menşeli olmasından dolayı, ilk bakışta bütün bunların Avrupalılar tarafından bulunduğu zannını bizde uyandırmaktadır.
Sayfa 45
Arapça’da geometriye hendese, bu ilimle uğraşanlara da mühendis denilirdi.
Sayfa 44
Reklam
Cebir ilmi matematiğin Müslüman alimler tarafından geliştirilmesi sonunda, Müslümanlarca keşfolunan bir ilim dalıdır.
Sayfa 43
Me’mun devri, müslüman alimlerin Bağdat’ta kaynaştığı bir devirdir.
Sayfa 23
Gayri müslim alimlerin İslam ülkelerine sığınmaları daha ilk Halife Hz. Ebubekir zammında başlamıştı.
Sayfa 23
Melik Şahın Ordusunda Seyyar Hastaneler Kırk deve üzerinde taşınırdı.
Reklam
Bazı alim geçinenlerin dine saldırması
İlmin hükmü hak ve emrin bilinmesi ile mukayyeddir. İlmin Hakkı, hak ve hakikati takip etmesinde, hakka tallukunda, emri hakkı isabetinde ve daima Allah'ın rızasını arayıp ahkam-ı Hakkı idrak ve istinbât etmesinde, hasılı Allah için olmasındadır. Yoksa vakıa mutabık olmayan, hak esası üzerinde yürümeyen, Allah'ın hükmüne muhalif bulunan,
Yapılan savaşların araştırmaya imkan vermemesi
Savaşlar yavaş yavaş alimlerin azalmasına ve eski kıymetlerini kaybetmelerine sebep oluyordu. Alimler böyle zamanlarda hırpalanıyor m, esir ediliyor ve en kötüsü öldürülüyordu. en azından hakarete duçar oluyorlardı. • İspanya'nın zaptı sırasında Xiemenes adında bir kardinal gırnata'nın Babürremle meydanında bir milyona yakın kitap yakmistir. • İspanya Hristiyanların eline geçtikten sonra İslam medeniyeti namına ne varsa yok ettiler o zamana kadar RASAT kulesi görmemiş olan Avrupalılar RASAT kulesi gördükleri zaman Çan kulesi zannedip Çan takmışlardı. (1492) • Moğollar 1200 1221 yılları içinde bütün Türk İslam ve harizmi fethettiler. Bağdat şehri ise 1258 yılında moğolların eline geçti...bağdat'ın zaptı sırasında oradaki 36 kütüphanenin kitapları tahrip edilerek Dicle dökülmüştü. •Ankara Savaşı'nın sonunda da Timur komutanlarını Bursa taraflarına göndererek oraları yağmalatmisti. bu yağma sırasında timur'un emiri şeyh Nurettin Bursa'da halka yapmadığını bırakmadığı gibi devrin meşhur alimlerinden Veliyullah Seyyid Muhammed Buhari Emir sultanı, Mevlana Şemsettin Fenari ve Muhaddis Şeyh Muhammed cizri'yi yakalayıp ellerini bağlayarak timur'a getirmişti.
Alimlerin himaye görmesinin zamanla ortadan kalkması
Müslüman alimler devrin Bizans hükümdarı halifesi sultanı veya emir'i tarafından himaye görürlerdi. Bu himaye onları başkalarına karşı korumak demek değildir. sadece onların gelirini temin edip geçimlerini sağlayacak bir aylık bağlamalarıdır. • bütün alimler Müslüman olsun gayrimüslim olsun muhakkak bir hükümdarın sarayı'nda onun hizmetinde bulunurdu. Müslüman olan alimlere lakap olarak eğer varsa Alaaddin reşidüddin gibi sonuna din kelimesi getirilerek çağırılırdı. Gayrimüslim alimlere de Alauddevle, Residuddevle denilirdi. Bu lakaplar onların Müslüman olup olmadıklarını gösterirdi. fakat ilim bakımından ayrım yapılmaz hepsine ilimlerine göre aylık bağlanır ayrıca ihsanlarda bulunurdu. Bu yüzden çok zengin olan alimler bile yetişmişti. çünkü onların ilmi çalışma yapabilmeleri için geçim sıkıntısı çekmemeleri zaruri idi. • Devrin halifesi veya hükümdarı sarayı'nda ilmi münazaralar tertip eder bu münazaraları çeşitli alimler katılır ve halifenin huzurunda fikir teatisinde bulunurlardı. bu münazaralarda en güzel fikir ileri süren veya fikrini en iyi ispatlayan yeni görüş ve keşiflerini bildirenlere hediye ve mükafatlar verilirdi. • Alimler hazırladıkları bazı kitapları devrin halifesi hükümdarı veya emir'in inadına telif derlerdi. yaptıkları bu hediyeden dolayı adına ithaf edilen halife veya hükümdar o alime külliyatı miktarda bahşiş verirdi. • fakat sonraları 13 yüzyıldan itibaren bu Usul Yavaş yavaş ortadan kalktı. Bunun yerini adam kayırma rüşvet iltimas aldı. İlmi yüksek olanı değil daha az olana yüksek mevkiler verildi.
MEDRESELER
ilk defa büyük çaplı olmak üzere 11 yüzyılda Selçukluların meşhur veziri nizamülmülk Bağdat'ta 1066 da dünyada şöhret kazanan nizamiye medreselerini açtı daha önce Abbasi halifesi memun Horasan'da valiliği sırasında bir medrese açmıştır. -Meşhur alimlerden ibni Furk'un medresesi, -Ebubekir el beyhaki'nin medresesi olan Medreseyi Beyhakiyye, -Sultan Gazneli Mahmut'un kardeşi Nasr bin Sebük Tegin in yaptırdığı Medrese-i Saidiyye, -Meşhur bir vaiz olan İsmail ustura Bade nin yaptırdığı medrese, -Fatih Ebu İshak el isfehani adına yapılan medrese ilk medreselerdendir. • Osmanlılarda ilk medrese Orhan Gazi tarafından 1331 de iznik'te yaptırıldı. Medreseye ilk olarak Mevlana Davut Kayseri'yi tayin etti.
Reklam
Kutuphaneler
1219 da Merv şehrinde on umumi kütüphane vardı. bu kütüphanelerin her birinde 10 ile 12000 arasında kitap mevcuttu. bütün şehirlerde cami medrese ve hastanelerin yanında bir de kütüphane bulunurdu. bunlar da umumi kütüphaneler gibi faaliyette idiler. hatta bazı kimselerin özel kütüphaneleri bile vardı. 12.yüzyıl başlarında İspanya şehirlerinden olan Gırnata'da yetmiş umumi kütüphane bulunuyordu. • Beyt'ül Hikme : Bağdat / 100.000 cilt eser • Sabur Kütüphanesi: Bağdat /10.000 cilt eser • Hakem Kütüphanesi: İspanya-Kurtuba / 400.000 cilt eser • Saraylar Kütüphanesi: Mısır-Kahire / 1.600.000 kitap •Darülhikme: Mısır Kahire/ 100.000 cilt eser •Şam kütüphanesi: Trablusşam / 300.000 kitap **1108 yılında Haçlılar burayı istila ettiklerinde Haçlı askerleri tarafından yağma edilerek yakılmıştır. • Hazain-i Nuriyye: Şam'da Nurettin Zengi tarafından yapılan bir grup kütüphanedir. • Meraga kütüphanesi: Horasan / 400.000 cilt eser . . .
MS 390 yılında İskenderiye kütüphanesi psikopos theodophius tarafından yakıldı. 400.000 cilt kitap olduğu söylenilen bu kütüphanenin büyük bir kısmı bu şekilde yanarak telef olmuştur. bu olay bütün dünyaca bilinmektedir. Avrupa kendi yaptığı bu barbarlığı gizleyerek İskenderiye kütüphanesinin Hz Ömer devrinde mısır'ın Amr b. As tarafından fethi sırasında hazreti Ömer'in emriyle yakıldığını iddia ederler oysa ki bu kütüphane yukarıda zikredilen yangından hazreti Ömer devri ne kadar çeşitli yangın ve Hristiyan asker ve papazların yağmalamalarından dolayı yok denecek duruma gelmişti.
fizik
Yunanlılar ve Mısırlılar zamanından beri Güneş ve kum saati kullanılıyordu. Müslümanlar ilk defa bunu geliştirerek su ile çarkları döndürmek veya bir ağırlık vasıtasıyla şartlarına çevirmek suretiyle çalışan saatler yaptılar. • Abbasi halifesi Harun Reşid'in (786-809) Alman kralı Şarlken'e hediye olarak gönderdiği çalar saat en çok meşhur olan saattir. • Saatler hakkındaki en önemli eseri İsmail Bin rezzaz el cezeri 1206 yılında yazmıştır. • Müslüman alimlerin çalışmalarından biri de terazi üzerine olmuştur. Terazinin yapıldığı yer olarak birçok ehliyetli Usta'nın astronomi aletleri yaptığı Harran şehri dakik terazileri ile de meşhur olmuştur. • Ayrıca Müslüman alimler Can Billur kürelerin üzerine düşen güneş ışığını bir noktada toplayıp yanabilen maddeleri tutuş duruyorlardı.Müslüman alimlerinden ibnü'l Heysem ile Kemalettin el Farisi bu nazarıye üzerinde çalışmış ve yaymışlardır. bu iki alimin elde ettiği sonucu daha sonra yetişen Avrupalı Schllbach da aynı şekilde elde etmiştir.
Eczacılık
Fenni ispençiyari eczacılık ilmi de Müslümanların keşfidir. ilk eczacılık Okulu'nun kurucusu, eczacılık hakkında Eser yazanlarbve eczane açanlar yine müslümanlardır. Abbasi halifesi Mu'tasım zamanında 833 842 eczacılar içinde en meşhurları ve eczacı başkanı olan Zekeriya ibnü't-Tayfuridir.
Kimya
Kimya doğrudan doğruya Müslüman alimler tarafından kurulan bir ilim dalıdır. Bu ilim felsefe tıp ve matematik de olduğu gibi daha eski eserlerden faydalanılmış veya tercümeler yapılmamıştır. Kimyanın kaşifi de geliştireni de müslümanlardır. • Daha ilk zamanlarda İmbik denilen damıtma cihazını geliştirdiler. • alkoliklerle asitlerin farkını belirtiler. •nitrik asit, sülfürik asit, potasyum, nişadır ruhu ve nişadır tozu, nitrat, potasyum nitrat, alkoller gibi birçok bileşik kimyavi maddeyi keşfettiler. • altın eritme özelliği olan nitrik asit ve klorhidrik asit bileşimi müslümanlar tarafından biliniyordu. • ayrıca kükürt ve nefsinin elde edileceğini açıkladılar. • kimyacılar bu devirde maddelerin sentez ve analiz usulünü taktik ediyorlardı. hatta bağdat'taki zencilerin 882 yılında yaptıkları isyan sırasında bu isyanı bastıran askerlerin tahtalara sürüldüğünde onu ateste yanmaktan koruyan bir maddenin varlığından ibnü'l-esîr ın bahsettiği anlatılmaktadır. • yine Mısır'da Müslüman alimler civciv çıkarmayı Suni kuluçka ile deneme işine girişmişlerdir. • Müslümanlar soda ile kumdan cam imal ettiler. •çinkoyu kömür ile yakarak çinko asidini elde ettiler. Bakırdan Tunç imali ve yeni türlü maddeler katmak suretiyle renkli camlar yaptılar. Lehim ve yapıştırma macunlarını bu devirde elde ettiler.
30 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.