Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kur'an ve Sünnete Göre

Müslüman Şahsiyeti

M. Ali Haşimi

Müslüman Şahsiyeti Gönderileri

Müslüman Şahsiyeti kitaplarını, Müslüman Şahsiyeti sözleri ve alıntılarını, Müslüman Şahsiyeti yazarlarını, Müslüman Şahsiyeti yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Akıllı Müslüman ebeveyn, çocuklarının ruhi yapısını hesaba katarak onlara karşı temkinli davranır ve onların dünyalarına girmek için en güzel metodları uygular.
Çünkü ev, yavruların yetiştiği bir yuva ve ilk sosyal kurumdur. Mizaç, meyil ve şahsiyetlerinin oluştuğu bir ortamdır. Annenin ve babanın o taze filizleri yetiştirmede; hem onlara faydalı gıda vermede hem de beden, akıl ve ruhlarını terbiye etmedeki rolünün büyüklüğü ortadadır.
Reklam
Anne baba, çocuklarına iyi bir terbiye verme hususunda gevşek davranırlarsa, evlatları onlar için birer belâ, yorgunluk, sıkıntı, gam ve keder olacak; gece uykusuz kalıp, gündüz onların peşinde yorulacaklardır.
"Allah'ın yalan sözü ve onunla ameli terketmeyen kimsenin yeme ve içmesini terketmesine ihtiyacı yoktur." (Buhari).
İçinizden, kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp aranızda muhabbet ve rahmet var etmesi O'nun varlığının belgelerindendir." (Rum, 21). Evlilik; içten sevgi ve şefkat ile dolu mutlu aile yuvasında, huzur ve güven nimetlerini tatmaları için Allah'ın iki nefsi, bağların en kuvvetlisiyle bağladığı bir ilişkidir.
Bir adam Peygamber'e (s.a.) sordu: - Ey Allah'ın Resulü! Anam babam öldükten sonra yapacağım bir İyilik kaldı mı? Buyurdu ki: "Evet, dört haslet: Onlara dua etmen, istiğfarda bulunman, sözlerini yerine getirmen, dostlarına ikramda bulunman ve onların tarafından olan akrabalarını ziyaret etmen."
Reklam
İbn Ömer (r.a.), Nebi'nin (s.a.) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: "İyiliğin en üst mertebesi, insanın baba dostunu ziyaretidir."
Bir adam, Said b. Müseyyeb'e (r.a.) sorarak dedi ki: "Anne babaya iyilik ayetinin hepsini anladım yalnız 'Onlara hep tatlı söz söyle kısmını anlayamadım". Said (r.a.) şöyle cevap verdi: "Yani köle efendisine nasıl hitap ederse, sen de onlara öyle hitap et."
Esma binti Ebi Bekir (r.a.) şöyle demiştir. "Peygamber devrinde, annem müşrik iken bana geldi. Peygamber'den (s.a.) fetva istedim ve dedim ki: - Annem bir şey istemek için bana geldi. Onunla görüşeyim mi? - "Evet, annenle görüş" buyurdu." (Buhari, Müslim).
Gerçek Müslümanın en bariz sıfatlarından birisi de anneye ve babaya sadık kalması ve onlara karşı iyi davranmasıdır. Zira ebeveyne iyi davranmak İslâm'ın teşvik ve kesin hükümlerle teyid ettiği hususların başında gelir.
Reklam
Süfyan b. Uyeyne'nin, "İlim talebine insanların hangisi daha çok muhtaçtır?" sorusuna verdiği şu cevap ne güzeldir: "En fazla ilim sahibi olanlar." Niçin en fazla ilim sahipleri ilme daha muhtaçtır? sorusuna da: "Çünkü onun hatası hataların en çirkini ve kötüsüdür." diye cevap vermiştir.
İmam Abdullah b. Mübarek'e, ne zamana kadar ilim taleb edeceksin? denildi. O da şöyle cevap verdi: - "Ölünceye kadar. Kim bilir belki de faydalanacağım kelimeyi henüz yazmamış olabilirim."
İmam İbni Abdi'l-Berr'in İbnü Ebi Gassan'dan rivayet ettiği şu söz onlardan biridir: "Öğrenmeye devam ettikçe âlim kalırsın. Terkettiğinde cahil olursun."
İlmin fazileti ve onu talep konusundaki teşvike delalet eden çok deliller vardır. Bu yüzden de gerçek Müslüman ya öğreten veya öğrenendir.
Müslüman, aklını ilim ile muhafaza etmenin ve onu Allah'ın kâinattaki mahlûkatının sırlarını çözmede kullanmasının bir farz olduğunu bilir. Çünkü Resulullah (s.a.) bu hususta şöyle buyurmuştur: "İlim taleb etmek her Müslümana farzdır." (Ibn Mace).
535 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.