Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mustafa Kemal Atatürk

Edward J. Erickson

Mustafa Kemal Atatürk Sözleri ve Alıntıları

Mustafa Kemal Atatürk sözleri ve alıntılarını, Mustafa Kemal Atatürk kitap alıntılarını, Mustafa Kemal Atatürk en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fikirler ölmez.
Büyük ölülere matem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir.
Hareket yeteneği daha yüksek ve saldırgan bir düşmanın takibi altında başarılı bir ricat yürütmek, akla gelebilecek en zorlu askeri harekât arasındadır.
Sayfa 38 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Biz cahil dediğimiz zaman, mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz. Kastettiğimiz ilim, hakikati bilmektir. Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi, hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören gerçek alimler çıkabilir.
 "Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir."
Silah ve teçhizat temini, milliciler için bitmek bilmez bir sorundu. Mustafa Kemal, birçok kişiyi ve bu arada İngilizleri de şaşırtarak Rusya'nın yeni Sovyet hükümetiyle bir silah sevkiyatı anlaşması müzakere etti. Sovyetler, anti-emperyalizm davası adına millicilere 4.5.000 tüfek, 300 makineli tüfek, yüz kadar top ve tonlarca cephane teslim ettiler. Kaderin bir cilvesi olarak bu mühimmatın büyük kısmı, İtilaf devletlerinin Çarlık hükümetine yardım için savaşta yaptıkları teslimattan karşılanmıştı. Ordularını terhis etmiş ama savaş yüzünden fakirleşmiş, nakit para ihtiyacı içindeki çeşitli devletler bir diğer silah kaynağıydı. Örneğin Almanya, millicilere 10.000 tüfek, 5.000 kılıç, 1.000 Parabellum tabanca, 26 uçak, 500 km telefon kablosu, 100.000 el bombası ve birçok diğer askeri levazım satmıştı Kâğıt üzerinde millicilere karşı Yunanlarla müttefik olan ve Güney Anadolu'daki Kilikya bölgesini işgal altında tutan Fransızlar bile Ankara'ya 1.500 adet hafif makineli tüfek dâhil çeşitli silahlar, on uçak ve tonlarca cephane sattılar.
Sayfa 43 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Mustafa Kemal gittiği her yerde başarı kazanmıştı; üstelik bunlar çoğunlukla çok parlak başarılardı. Bütün bu tecrübeler 17 yıla sığdırılmıştı. Dahası bu sürenin büyük kısmı zarfında elinde bulunan kuvvetler endüstrileşmemiş çok milletli bir imparatorluğun zorunlu askerlik hizmeti veren ve çoğunlukla okuryazar olmayan köylülerinden ibaretti. En büyük başarıları şüphesiz Gelibolu'daki savunma harekâtı, Filistin ile Suriye'den ricat ve milli kuvvetleri 1922'de Yunanlara bozgun getirecek şekilde yeniden canlandırışıdır. Ne Osmanlı ordusunun ne de milli kuvvetlerin Mustafa Kemal olmadan aynı başarıları kazanabilecekleri bir alternatif senaryo düşünmek çok güçtür.
Sayfa 58 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Ankara'nın Moskova'daki büyükelçisi olan Ali Fuat Paşa (Carp Cephesi'nin sabık komutanı), 16 Mart 1921 günü Türk-Sovyet Dostluk Anlaşması'nı imzaladı. Milli hükümetin diplomatik yalıtılmışlığını sonra erdiren ve yeni Türk devletine uluslararası tanınma getiren bu olay, önemli bir başarıydı. Askeri açıdan anlaşma, Türk-Sovyet sınırını sabitleyen hükümler içeriyor ve Ermeni tehdidini kalıcı surette sona erdiriyordu. Akmaya devam eden Sovyet topları, makineli tüfekleri, uçakları ve diğer harp malzemesi teslimatları ise milli ordunun yeniden teçhizinde önemli bir unsurdu.
Sayfa 45 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Hareket yeteneği daha yüksek ve saldırgan bir düşmanın takibi altında başarılı bir ricat yürütmek, akla gelebilecek en zorlu askeri harekât arasındadır. Askeri tarihte örnekleri nadir görülen bu olay, birçok tarihçi tarafından büyük bir generalin en baş nişanesi sayılır. Mustafa Kemal Paşa'nın neredeyse ümitsiz bir vaziyetteyken bile ordusundaki emir-komutayı nefes kesici bir surette tesis edebilmiş olması ve her şey sona erdiğinde bile elinde hâlâ muharebeye elverişli bir kuvvet bulundurmayı başarması özellikle göze çarpmaktadır.
Sayfa 38 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Mustafa Kemal için özellikle bir 'kader saati' belirlemek hem zordur hem de doğru bir iş sayılmaz. Onun en bilinen eylemi 25 Nisan'da Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu'na (ANZAC) karşı giriştiği tayin edici karşı taarruzlardır; ancak seferin ilerleyen aşamalarında, İngilizlerin Anafartalar Koyu'nda gerçekleştirdikleri ikinci taarruzu durdurmakta aynı derecede belirleyici rol oynayan kolordu boyutunda bir taktik gruba da komuta etmiştir. Aslına bakılırsa, Mustafa Kemal'i Osmanlı kamuoyunun gündemine getiren de 9-28 Ağustos 1915'te cereyan eden bu Suvla (Anafartalar) muharebeleridir. Osmanlıların Birinci Dünya Savaşı sona erdiği esnada Suriye'deki Yedinci Ordu'yu idaresi ve Eylül 1918'deki Nablus hezimetinden çıkarıp geri çekilmesi ise her bakımdan en büyük askerlik başarısı sayılır. Dahası, Türk Kurtuluş Savaşı'nda Milli Ordu'yu yeni baştan teşkil edişi ve 'Büyük Taarruz' olarak bilinen 1922'deki parlak kapan (çembere alma) harekâtı da aynı surette çarpıcıdır.
Sayfa 20 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
117 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.