Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Musul Meselesi ve Irak Türkleri

Kadir Mısıroğlu

Musul Meselesi ve Irak Türkleri Gönderileri

Musul Meselesi ve Irak Türkleri kitaplarını, Musul Meselesi ve Irak Türkleri sözleri ve alıntılarını, Musul Meselesi ve Irak Türkleri yazarlarını, Musul Meselesi ve Irak Türkleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Biz burada şu kadarını söyleyelim ki; petrolün cihan siyasetindeki ehemmiyetini herkesten iyi kavramış bulunan 2. Sultan Abdülhamid, musul havalisinde petrol zuhur ettiğine dair haberleri örtbas etmekle kalmamış, 1890 yılında istar eylediği bir " İradeyi seniyye" ile petrolü haiz toprakların ecnebiler tarafından temellükünü önlemek maksadıyla buraları " şahsi mülk haline getirmişti." İttihat ve terakki'nin müstakbel Yahudi amalini gerçekleştirmek maksadıyla bu " İradeyi" iptal etmesi ile musul'daki petrol sahalarının, kısa zamanda ecnebi şahıs ve şirketlere intikali sağlanmıştır. Ancak musul'u arazi olarak kaybetmemize rağmen hanedanı Al-i Osman'ın bu bölgenin petrolleri üzerindeki şahsi mülkiyet haklarından istifade yine de mümkündü. Ne yazık ki, saltanatın ilgasını müteakip Haneden mensuplarının Türk vatandaşlığından çıkarılarak doğup büyüdükleri Aziz vatanlarından sürgün edilmeleri Türk milleti için bu haktan istifade imkanlarını büsbütün ortadan kaldırmıştır.
Musul'un Stratejik (Sevkulceyşi) Ehemmiyeti
Siyasi edebiyatta geniş ve kıymetli "Osmanlı topraklarının taksimi" mânasında kullanıla gelmiş bir tâbir olan "Şârk Mes'elesi" dünyada yeni bir devir açan "Avrupa sanayi inkilâbı"nın gerçekleşmesinden sonra gayet girift bir mahiyet iktisap etmiştir. O zamana kadar bilhassa "Kudüs", "İstanbul" ve Boğazlara müteallik bulunan ve ekseriya birbiriyle çatışan Rus, İngiliz ve Fransız emelleri, "Sanayi İnkilâbı"ndan sonra "Şimâli Afrika Ülkeleri"nden "Mısır" ve "Bahreyn"e kadar yapılmış ve genişletilmiştir. Ayrıca bu devletlerin öteden beri bir "Cihan Hâkimiyeti" tesis etmek hususundaki maksadlarını setretmek için kullanageldikleri "dini hisler"in yerini «iktisadi menfaatleri" almaya başlamıştır. Geniş Osmanlı topraklarını parçalayıp ele geçirmek maksadı üzerinde bazan anlaşmak bazan da birbirlerini baltalamak sûretiyle sürüp giden bu emperyalist faaliyetler, bu devrede artık daha ziyade "ham madde" ve "pazar" temin ihtiyacından doğuyordu.
Sayfa 21 - Sebil Yayınevi - Müellifi: Üstad Kadir Mısıroğlu
Reklam
Ne mutlu daha şimdiden, iman dalgalarının makarrı olacak «yarınki Büyük Türkiye»nin yapıcıları arasında yer almanın liyâkâtini iktisâba meyletmiş imanlı Türk gençlerine!.. Selâm Size!.. Size ve gerçekleştireceğiniz büyük ve mukaddes Türk-İslâm İnkılâbına!... Kadir Mısıroğlu 20 Aralık 1971 Serencebey/ İSTANBUL