Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Teozofinin ve Okültizmin Bilgeliği

Nasıl Teozofist Olunur?

H. P. Blavatsky

Nasıl Teozofist Olunur? Hakkında

Nasıl Teozofist Olunur? konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

Okültizm büyü değildir, ancak büyü okültizmin araçlarından birisidir. İnsanların bu sözcüğe yükledikleri anlamda, okültizm mutluluk arayışı da değildir; çünkü ilk adım fedakârlık, ikinci adım, vazgeçmedir. Okültizm yaşam bilimi, yaşama sanatıdır. Herhangi bir erkek ya da kadın, “Okült Sanatlardan” birini ya da tümünü, büyük bir hazırlık yapmadan ve hatta çok kısıtlayıcı bir yaşam tarzını benimsemeden çalışmaya başlayabilir. Hatta herhangi bir yüce ahlak standardı bile olmadan bu işler yapılabilir. Nihayetinde, elbette ki, büyük bir ihtimalle öğrenci çok iyi bir tür büyücüye dönüşecek ve paldır küldür kara büyünün içine düşecektir. Okültizm arzusu bir insanın kalbinde gerçekten uyandığında, onun için huzurlu olma umudu, tüm dünyada dinlenecek bir yer ve tüm konfor alanı yoktur. Bastıramayacağı, sürekli içini kemiren bir huzursuzluk tarafından hayatın vahşi ve ıssız alanlarına doğru sürüklenir. Kalbi, Altın Kapı'dan geçmesine izin verecek kadar tutku ve bencil arzu ile doludur; sıradan yaşamda huzur ve dinlenme fırsatı bulamaz. O halde kaçınılmaz olarak büyücülüğe ve kara büyüye düşmek ve birçok enkarnasyon yoluyla kendisi için korkunç bir Karma biriktirmek zorunda mıdır? Onun için başka yol yok mudur? Teozofi'yi sıklıkla, “kendi başına bir din değil, tüm dinlerin arkasında yatan gerçek” olarak anlatıyoruz. Öyledir de; ama başka bir bakış açısıyla, Teozofi’nin hem felsefe, hem din hem de bilim olduğunu da söyleyebiliriz.
Çevirmen:
Şehmus Ay
Şehmus Ay
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 16 dk.Sayfa Sayısı: 80Basım Tarihi: Şubat 2021Yayınevi: Zuzu Kitap YayınlarıOrijinal Adı: The Key to Theosophy
ISBN: 9786057470300Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 47.1
Erkek% 52.9
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

H. P. Blavatsky
H. P. BlavatskyYazar · 17 kitap
Rus Okültist, Teosofi Derneği'nin kurucusu ve Teozofi'nin batıda yaygınlaşmasını sağlayan kişidir. Madam Blavatsky diye de bilinir. 31 Temmuz 1831'de o zamanlar Rus İmparatorluğu'nun bir şehri olan Yekaterinoslav'da (günümüzde Ukrayna) Rus-Alman karışık soylu aristokrat bir ailede doğdu ve 8 Mayıs 1891'de Londra'da ölmüştür. 1848'den 1858'e kadar dünyayı dolaşmış, 1873'te New York'a göç etmiştir. 1878'te de Amerikan vatandaşı olmuştur. Büyük ölçüde kendi kendini yetiştirmiş ve gençlik yıllarında Batı ezoterizmine ilgi duymaya başlamıştır. Dünyayı gezerken "Kadim Bilgeliğin Üstatları" adlı bir grup ruhani ustayla karşılaştığını ve bu kişilerin onu Tibet, Shigatse'ye gönderdiklerini. Burada din, felsefe, bilim ve dinin sentezi hakkında daha derin bir anlayış geliştirmesi için eğittiklerini iddia etti. Hem çağdaş eleştirmenler hem de sonraki biyografi yazarları, iddia edilen bu ziyaretlerin bir kısmının veya tamamının hayali olduğunu ve bu dönemi Avrupa'da geçirdiğini savundular. 1870'lerin başında, Blavatsky Spiritualist harekete dahil oldu; Spiritüalist fenomenlerin gerçek varlığını savunmakla birlikte, temas edilen varlıkların ölülerin ruhları olduğu şeklindeki ana akım Spiritualist düşünceye karşı çıktı. 1873'te Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşerek Henry Steel Olcott ile arkadaş oldu ve bir ruh çağıran medyum olarak tanınırken bazı dolandırıcılık suçlamalarıyla da karşı karşıya geldi. 1875 yılında New York'ta Blavatsky, Olcott ve William Quan Judge ile birlikte Teosofi Cemiyeti'ni kurdu. 1877'de Teosofi dünya görüşünü özetleyen bir kitap olan Isis Unveiled'ı yayınladı. Hermetizm ve Neoplatonizm'in ezoterik doktrinleriyle yakından ilişkilendiren Blavatsky, Teozofi'yi "bilim, din ve felsefenin sentezi" olarak tanımladı ve tüm dünya dinlerinin altında yatan bir "Kadim Bilgeliği" canlandırdığını ilan etti. 1880'de Olcott ile birlikte Hindistan'a taşındı. İngiliz sömürge yönetiminin karşı çıkmasına rağmen, Teozofi Hindistan'da hızla yayıldı, ancak Blavatsky sahte paranormal fenomenler üretmekle suçlandı. 1885'te Avrupa'ya döndü ve Londra'da Blavatsky Lodge'u kurdu. Burada, eski Tibet el yazmaları olduğunu iddia ettiği şeylerin bir yorumu olan Gizli Doktrin'i ve ayrıca The Key to Theosophy ve The Voice of the Silence adlı iki kitap yayınladı. Yakalandığı gripten kurtulamayarak öldü. Blavatsky, yaşamı boyunca tartışmalı bir figürdü. Destekçileri tarafından aydınlanmış bir bilge olarak görüldü ve eleştirmenler tarafından bir şarlatan olarak alay edildi. Teosofi doktrinleri, Hindu ve Budist fikirlerin Batı'da yayılmasının yanı sıra Ariosophy, Antroposophy ve New Age Hareketi gibi Batılı ezoterik akımların gelişimini etkiledi.