Native Son

Richard Wright
Tahmini Okuma Süresi:
15 sa. 25 dk.
Sayfa Sayısı:
544
Basım Tarihi:
Nisan 2008
Yayınevi:
Harpercollins Publishing
Orijinal Adı:
Native Son
ISBN:
9780061148507
Ülke:
Amerika Birleşik Devletleri
Dil:
İngilizce
Format:
Karton kapak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Yaşamayı bilmek, ölmeyi bilmektir...
9/10
·461 syf.·
2023 207. kitabı
~~~Insanlara yalnızca, bunu yapmak zorunda olduğumu duyduğum için zarar verdim. Sizin söylediğiniz gibi, çevremi sıkı sıkı kuşatmışlardı, bana soluk alacak yer bile bırakmamışlardı. Birçok kez onları
1001KitapOkumalarım
Vatan EvladıRichard Wright · E Yayınları · 197529 okunma
Artık onun için ne gündüz vardı ne de gece.
10/10
·461 syf.··
2023 173. kitabı
Hiç istemediği halde birisini oldürmek zorunda kalan Bigger’ın hayatını okuyoruz.Sadece Bigger’ın hayatını değil o dönem Amerika’daki siyahilerin hayatını okuyoruz. Vatan Evladı!!! Oysa Bigger’ın ona sahip çıkacak onu evladı gibi görecek bir vatanı yoktu, konuşması kendi fikirlerini söylemesi yasaktı, sadece sorulduğunda cevap vermek için konuşabilirdi o da kısa kısa cümleler halinde, teninin renginden dolayı potansiyel bir suçluydu, kendini savunamazdı savunsa da kimseyi ikna edemezdi zaten. Kitap üç bölümden oluşuyor Korku, Kaçış, Kader özellikle Kader bölümünde avukatın Bigger’ı savunduğu bölümü okumak enfesti kendimi adeta mahkeme salonunda hissettim. 560 sayfalık bu kitapta başkahraman olan Bigger’ın toplam konuşma cümleleri 10 sayfayı geçmiyor bunlarda zaten sorulan sorulara verilen kısa cevaplardan oluşuyor, bu büyük olasılıkla yazar tarafından siyahi insanların konuşmaya bile hakkı olmadığını okura anlatmak için yapılmış taktikten ibaret. Amerika’daki siyahi insanları anlatan bu kitap benim için beni en çok etkileyen ilk 10 kitap arasına çoktan girdi bile.Zavallı Bigger
Vatan EvladıRichard Wright · E Yayınları · 197529 okunma
10/10
·461 syf.··
Beğendi
·
2019 260. kitabı
Konusu 1930larda yoksulluk içinde boğuşan genç Bigger Thomas'ın bir zenginin yanında iş bulmasından sonra bir cinayet işlemesi sonucu gelişen olayları anlatıyor. Aslında bir kaza olan olay sonucu Bigger Thomas delilleri yoketmeye çalıştıkça iyice batıyor. Romanı okurken çok etkilendim. Özellikle romanın sonunda adalet ve suça yönelik tahliller ve Bigger Thomas ın psikolojik durumu ve çaresizliği mükemmel bir şekilde anlatılmış. Bu kadar başarılı bir roman çok az okunması beni şaşırttı ve üzdü. Belki yeni baskısının olmaması etkilidir ama sahaflarda bulunabilir. İddialı konuşmayı sevmem ama şöyle düşünüyorum bu romanı okuyan kesinlikle pişman olmayacaktır.
Vatan EvladıRichard Wright · E Yayınları · 197529 okunma

Yazar Hakkında

Richard WrightYazar · 7 kitap
Richard Wright 1909-1960 yılları arasında yaşamış A.B.D.’li zenci yazardır. Mississippi’nin Natchez kasabasında doğdu. Gençlik yılları yoksulluk içinde geçti. Yaşamını sürdürebilmesi için birçok işte çalıştı. Boş zamanlarında kendini eğitmek amacı ile bol bol okudu. İlk kitabı ‘Tom Amca’nın Çocukları’ (Uncle Tom’s Children) dır. ‘Native Son’ romanı ile dikkatleri üzerinde topladı. Bu romanında Şikago’nun South Side semtini inceler. Sefalet,açlık,ırk ayrımı ve kanlı kavgalar içindeki bir zenci gencini anlatır. 1945 yılında yayınladığı Kara Çocuk (Black Boy) büyük ilgi gördü. Savaş sonrasında Paris’e yerleşti. Jean-Paul Sartre ile dost oldu ve varoluşçu felsefenin etkisinde kaldı. Nitekim 1951 yılında yayınlanan ‘Outsider’ romanı bu dünya görüşünü yansıtır. R.Wright,ünlü ‘Les Temps Modernes’ dergisinin yazı kurulunda yer aldı. Sadece zenci bir yazar olmanın kendisine yeterli olmadığını söylüyordu. Daha evrensel olmayı vurguluyordu. ‘Yazarın rengi değil,eseri önemlidir’ diyerek yazılarını sürdürdü. 30 kasım 1960 yılında kalp krizi sonucunda öldü. § Uncle Tom’s Children: Four Novellas.1938. § Uncle Tom’s Children: Five Long Stories.1938. § Bright and Morning Star 1938. § Native Son.1940. § The Outsider.1953. § Savage Holiday.1954. § The Long Dream.1958. § Eight Men.1961. § Lawd Today.1963. How “Bigger” Was Born; the Story of Native Son.1940. 12 Million Black Voices: A Folk History of the Negro in the United States. 1941. Black Boy: A Record of Childhood and Youth.1945. Black Power: A Record of Reactions in a Land of Pathos.1954. The Color Curtain: A Report on the Bandung Conference.1956. Pagan Spain. 1957. White Man, Listen! 1957. Letters to Joe C. Brown. 1968. American Hunger. 1977.