Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Modern Bilim Onların Hikayesini Yeniden Yazdı

Neandertal

Dimitra Papagianni

Neandertal Sözleri ve Alıntıları

Neandertal sözleri ve alıntılarını, Neandertal kitap alıntılarını, Neandertal en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
''Neandertallerin yaşadıklarıyla kıyaslarsak modern insanın hikayesi daha yeni başlamış sayılır.''
Ölümle başa çıkmak, bizi birbirimize bağlayan, yaşamın ve ortak insanlığımızın kutsallığını hatırlatan bir yaşam döngüsü olayıdır.
Reklam
''Neandertaller en yakın insan kuzenlerimiz ise Homo heidelbergensis de ortak büyükanne ve büyük babalarımızdır.''
''Daha geç katmanlardan alınan bir diş ve bir parmak kemiği parçası üzerinde yapılan DNA testleri sayesinde hem Neandertal hem de modern insanın bilinen genetik varvasyonlarının dışında kalan insanların bulunduğunu biliyoruz. Arkeologlar bu guruba Denisovanlar diyor.''
Şempanzeler dostluklarını göstermek ve sosyal bağlılığı arttırmak için vücut temizliğini kullanırlar. Sosyal beyin hipotezine göre evrimsel geçmişimizin bir noktasında konuşmanın öğrenilmesi bu işlevleri vücut temizliğinden daha verimli bir şekilde gerçekleştirmiş ve daha büyük sosyal grupların oluşmasını sağlamıştır.
Sayfa 108Kitabı okudu
''Alet yapma yetisi bir zamanlar diğer hayvanlardan ayırt edici özellik olarak görülmüştür. Bugünse bazı diğer primatların ve kuşlarında alet kullandıklarını bildiğimiz için bu yaklaşım değişmiştir ve artık yaygın görüş insanların, başka aletler üretmek için tasarlanmış aletler yapma yetileri ile tanımlandıkları yönündedir. İşte Levallois çekirdeğin işlevi budur ve bu tanıma göre Neandertallleri Homo Sapiensler kadar insan yapar.''
Reklam
Düşünebilen tek canlı değildik.
''Bir zamanlar çeşitli türler barındıran insanlar dünyasından bugün geriye kalan sadece biziz.''
Bazı bilgisayar modelleri bir sonraki buzul dönemin en az 5.000 yıl sonra başlayacağını öngörüyor.
Bu döneme ait çeşitli Avrupalı fosiller arasından en şaşırtıcı olanı Gran Dolina’dan bir çocuk fosiliydi. Beyni yetişkin bir Homo erectus’unkinden daha büyük ve elmacık kemikleri Homo erectus'unkinin aksine çıkıktı. Kazı ekibi bu çocuğun çok modern göründüğünü ve ilk Avrupalıların Homo sapiens’in soyundan olduklarını söyledi. Kazı ekibi, fosillerin antik tarihlerinden yola çıkarak, Gran Dolina’daki insanların Neandertaller ile modern insanların son ortak ataları oldukları sonucuna vardı.
Güney Fore çok ücra, hem geleneksel beslenme uygulamalarının hem de yamyamlığın en uzun sürdüğü bölgelerdendir. Biri bulaşıcı hastalık dışında bir sebeple öldüğünde, bambu ve taş aletler kullanılarak parçalandıktan sonra, fiilen tüm vücut tüketilir. Bu uygulama öleni ve ailesini onurlandırmak için oldukça törensel bir şekilde yapılır; bazı vücut parçaları en yakın akrabalara ayrılır. Uygulama Güney Fore halkının insan beyninin yenmesiyle bulaşan, Creutzfeldt—Jakob hastalığına benzer bir prion hastalığı salgını (deli dana hastalığının insan versiyonu) geçirmesi ile sona ermiştir.
Reklam
Gran Dolina bulgularının en merak uyandırıcı parçaları insan kalıntalarının nasıl yiyecek kalıntalarıyla karışabildiği sorusuyla ilgiliydi İnsan kemikleri çok parçalıydı ve çoğu, bireyin yaşından bağımsız olarak, kemikten eti sıyırma sürecinden kaynaklı taş aletlerle kesilme izleri taşıyordu. Bunlar bitki yiyen büyük memelilerin kemikleriyle birlikte bulunmuştu ve iki grubun kemikleri de benzer şekilde sıyrılmış ve kenara ayrılmış gibiydi Yani Gran Dolina bir tür gıda işleme alanı gibiydi ve burada bulunan insanlar başka insanlarca yenmişlerdi.
En sansasyonel Paleolitik Avrupa (“Eski Taş Devri” ya da Holosen öncesi) keşiflerinden bazıları 1990’lardan itibaren İspanya’nın kuzeyindeki Atapuerca bölgesinde yapıldı. Bu keşifler, Almanya, Fransa ve Belçika’nın ilgi odağı olduğu 150 yıllık bir dönemi sona erdirdi. Atapuerca projesinin direktörlerinden Juan Luis Arsuaga övünmekte haklı: “Bugün İber Yarımadası Avrupa’nın tarih öncesi döneminde çok özel bir konuma sahip.” Mesela Avrupa’nın bilinen en eski insan yerleşimi burada. Atapuerca Tepeleri, bazı bölümleri yüz binlerce yıl barınak olarak kullanılmış büyük bir mağaralar ağı barındırıyor. Bu mağaralardan bazıları bundan yaklaşık 100 yıl önce bir maden şirketinin açtığı bir demiryolu hendeği sayesinde açığa çıkarıldı. Atapuerca’daki sit alanlarının üçü Paleolitik Avrupa hakkındaki fikrimizi çoktan değiştirdi bile. Sima del Elefante Avrupa’daki en eski kesin tarihlenmiş alan, Gran Dolina Avrupa’da bilinen ikinci en eski sit ve homininiler arasında yamyamlığın en erken bulgularını sunuyor. Bu iki inanılmaz siti bile gölgede bırakan ve bir sonraki bölümde inceleyeceğimiz Sima de los Huesos (Kemik Çukuru) ise dünyanın en zengin hominini fosili koleksiyonuna sahip.
Neandertallerin gezegenin hakimi olma şansları daha yüksekti. Diğer türlerden çok daha güçlülerdi. Diğerleri için hayatı çok zorlaştıran soğuklarda hayatta kalmayı başarmışlardı. Ve beyinleri büyüktü. Modern insanlar da güçlü bir rakipti fakat Neandertallerden çok daha güçsüzlerdi ve birebir dövüşte hiç şansları yoktu. Homo sapiens’in sahip olduğunu bildiğimiz tek küçük avantaj, Neandertallerin aksine, minik boncuk ve kabuklardan takı yapmaya başlamış olmasıydı. Bu uğraşın önemi ileride ortaya çıkacaktı.
Neandertaller günümüzden 250.000 yıl önce ayırt edici bir biçim almışlardır. Kemikleri ayırt edilebilir bir şekilde Neandertalleşirken taş aletleri de değişmiş, bir bakıma teknolojileri ilerlemiştir. Büyük ve hantal el baltası yerine daha hafif, uzun ve keskin kenarlı, cep boyundaki taş aletler kullanmaya başlamışlardır. Bu, yeni kesme aleti türü hakkındaki en büyük gizem; Avrupa’da ve Afrika’nın güneyinde farklı yönlere doğru evrimleşmekte olan iki nüfusta da neredeyse aynı anda nasıl ortaya çıktıklarıdır. Bu durum erken Neandertallerle modern insanların ataları arasında bir tür iletişime mi işaret etmektedir; yoksa hafif, çok amaçlı taş aletler daha büyük beyinlerin kaçınılmaz olarak vardıkları bir sonuç mudur? Bu da bizi Avrupalı ve Afrikalıların, anlaşıldığı kadarıyla paralel olarak, daha büyük beyinlere doğru evrilmesinin sebebini sorgulamaya iter.
Son yıllarda yeni araştırmalar bizi, Neandertallere daha da yaklaştırdı. Beyinleri bizimki kadar büyük olduğu gibi (kafatasları bizimkinden farklı ve daha yassı olsa da) onlar da ölülerini gömmüş, sakatların bakımını üstlenmiş, hayvanları en güçlü dönemlerinde avlamış, bir tür sözlü dil kullanmış ve hatta geniş anlamda çağdaşları diyebileceğimiz modern insanların yaşadığı bazı yerlerde yaşamışlardı. Ateşi keşfetmiş ve giysi giymemiş olsalardı sıcak dönemlerde bile hayatta kalmış olamazlardı. Büyük ölçüde kırmızı etle beslenseler de balık ve deniz ürünleri de yiyorlardı.
239 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.