Hayatı, Edebî Kişiliği, Eserleri ve Türkçe Divânının Tenkitli Metni

İlk Yayın Tarihi:
Ocak 2002
Türk Dil Kurumu Yayınları

Hüseyin AyanYazar · 2 kitap
İlköğrenimini Akdere Köyü ibtidaiyesi (1938), orta ve lise öğrenimini Şumnu Medresetü’l-Aliyyesi (ortaokul, 1946), Şumnu Medresetü’n-Nüvvâb (lise, 1946)’da tamamladı. Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü (1963) mezunu. Akdere (1946-47) ve Yenice Balkan’da (1948-49) ilkokul öğretmenliği yaptı. Askerlik dönüşü Toprak ve İskan Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatında memur, yönetici olarak çeşitli kademelerde çalıştı (1952-60). 1963’te genel sekreterliğine getirildiği Erzurum Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde bir yıl sonra asistan oldu. 1979’da “Seyyid Nesimi, Hayatı, Eserleri ve Türkçe Divanı’nın Tenkidli Metni” teziyle doktorasını verdi. 1975’te doçentliğe ve 1983’te geçtiği Fırat Üniversitesinde profesörlüğe yükseldi. Aynı yıl atandığı Selçuk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi dekanlığının yanı sıra, aynı üniversiteye bağlı Eğitim Fakültesi öğretim üyeliğini sürdürdü. Prof. Dr. Hüseyin Ayan’ın Türk edebiyatı alanında araştırma ve inceleme yazıları Türk Kültürü (1965), Edebiyat Fakültesi Araştırma Dergisi (1971-83), Konya İlâhiyat Fakültesi Dergisi (1986-88) ile Tercüman (1974-88), Bayrak (1985), Zaman (1987) gazetelerinde yayımlandı. Cevrî / Hayatı, Edebî Kişiliği, Eserleri ve Divanı’nın Tenkidli Metni (1981) adlı incelemesiyle Türkiye Millî Kültür Vakfının 1982 yılı Jüri Özel Ödülünü aldı.