Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nesne ve Doğası

Arda Denkel

Nesne ve Doğası Gönderileri

Nesne ve Doğası kitaplarını, Nesne ve Doğası sözleri ve alıntılarını, Nesne ve Doğası yazarlarını, Nesne ve Doğası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Özdeşlik - (1) Fiziksel Varlığın Temel Öğeleri
Bizi çevreleyen evren nelerden oluşur? Böyle bir sorunun yanıtı, en az bir ölçüde, bu yanıtı vermeye hazırlanan kişinin bilgibilim bağlamında savunduğu felsefi tutumla belirlenecektir. Örneğin, kişi eğer bilginin kaynağına ilişkin olarak deneyci bir görüşe bağlıysa, temele tikel varlığı almak eğiliminde olacaktır. Öte yandan eğer usçu bir tutum içindeyse, nesnel ya da öznel ideaları daha öncel olarak değerlendirebilecektir. Ne var ki, bilgibilimsel yatkmlıklanmız, varlığın temel ögelerine ilişkin inançlarımızı bütünüyle belirlemiyor. Örneğin Russell, deneyci bir felsefe geliştirmiş olmasına karşın, tikeller yanısıra tümel varlıkların da bulunduğuna inanmıştı. O, bu tümellere nesnel idealar olarak değil, kümeler olarak bakmıştır.
Yönletim: Dil Felsefesinde bir Konu
Doğrudan yönletim düşüncesi, bir ad ile onun yönlettiği nesne arasındaki ilişkinin, nesneye ilişkin bilgiden ve nesnenin taşıdığı niteliklerden bağımsız olması sonucunu doğuruyor. Dolayısıyla nesne hangi nitelikleri kazanırsa kazansın, ne gibi değişikliklerden geçerse geçsin, adı, onu yönletir. Bu, nesnenin değişme olanaklarına karşın adının onu yine yönleteceği sonucunu da getiriyor.
Reklam
Metafizik ve Pozitivizm
Metafizik kavramının yıpranması, büyük ölçüde, Alman İdealizm'i ve ona gösterilen tepki nedeniyledir. Alman idealizmi, görünüşlerin ötesindeki aşkın bir evreni, bilgiyle kavramaya çabaladığımız görünüş evreninin temeline oturtmuş, gerçekliğin görünen değil, bu aşkın ortam olduğu romantik inancıyla, ona değgin kurgularını dizgeleştirmiştir. işte Kant'tan sonraki dönemlerden başlayarak «metafizik»ten bu dizgesel kurgu etkinliği anlaşılır olmuştur. Yüzyılımız başında Alman İdealizmi'ne tepki olarak çıkan İngiliz Gerçekçiliği ve 1920'lerin Viyana'sında filizlenen aşırı deneyci Yeni Pozitivizm, «metafizik» kavramını düşünce tarihinde başka bir dönemde benzeri görülmeyen ölçüde aşağılamış, gözden düşürmüştür. Oysa, kurgu karşı haklı olan tepki, varlıkbilim, ya da özgün olarak Aristoteles'in yaptığı anlamdaki metafiziğe karşı haklı olmamıştır. Çünkü bu anlamdaki metafizik, aşkın, bilinemez bir alana yönelik değildir, tıpkı bilim gibi olgunun, gerçekliğin kendisine ilişkindir.
Biliyorum, "habire" pozitivizmKitabı okudu
Ontolojiden metafiziğe geçiş...
İlk felsefe ya da metafizik, varlığın kendisi, temel doğası üzerine . sorulan bu soruyla belirlenir. Nesnenin varlığının hangi koşullara bağlı olduğunu sormak, onun hangi koşullarda yok olacağı, hangi koşulların onu yok olmaya yaklaştırdığı, geride bıraktıkları ile ilişkinin ne olduğu gibi soruları çağırır.