Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nietzsche ve Schopenhauer ile Küçük Bir Söyleşi

Oğuz İnel

Nietzsche ve Schopenhauer ile Küçük Bir Söyleşi Gönderileri

Nietzsche ve Schopenhauer ile Küçük Bir Söyleşi kitaplarını, Nietzsche ve Schopenhauer ile Küçük Bir Söyleşi sözleri ve alıntılarını, Nietzsche ve Schopenhauer ile Küçük Bir Söyleşi yazarlarını, Nietzsche ve Schopenhauer ile Küçük Bir Söyleşi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
54 syf.
9/10 puan verdi
·
53 günde okudu
Nietzsche ve Schopenhauer İle Küçük Bir Söyleşi
Kitap;iki oturum sonucu sembolik röportajlardan oluşur. İlk oturum:İnanç ve özgür irade üzerine sorulan sorulardan,irdelenen meselelerden meydana gelir. Nietzsche'ye göre özgür irade diye bir şey yoktur.Ona göre;Tanrı tarafından yaratılanlara sunulan seçeneklerde sınırların ve mecburiyetlerin olması özgür irade ortamıyla celişir.İnanç
Nietzsche ve Schopenhauer ile Küçük Bir Söyleşi
Nietzsche ve Schopenhauer ile Küçük Bir SöyleşiOğuz İnel · Fihrist · 20236 okunma
Schopenhauer'dan Ahlak yargıçlarına
Herkes gerçekten iyiyi ya da kötüyü tam anlamıyla bilen Yetkin ve Mükemmel bir ahlak yargıcıdır. Ancak kendisinin değil de başkasının davranışları inceleniyor ve o sadece onaylayıp onaylamamak durumunda kalıyorsa.
Reklam
Erdem neden değil sonuçtur.Erdem ne doğadan gelecek ne de sonradan öğretimle kazanılacaktır.Erdem'e sahip olan kişi erdemini tanrının lütfuyla kazanmıştır.
Nefret ve aşağılamayı bastırmanın tek yolu insanı bir merhamet konusu olarak görmektir.
Cebriye'den hallice
Bir insan nasılsa o şekilde hareket etmek zorundadır.Dolayısıyla kusur ve Erdem onun eylemlerine değil fakat gerçek doğasına izafe edilir. Bu yüzden teizm ile insanın ahlaki sorumluluğu birbiriyle bağdaşmaz. Zira böyle bir sorumluluk her zaman gerçekte insanın yaratıcısına düşer.İnsanın ahlaken özgür olduğunu varsayarak boş yere bu iki bağdaşmazlık arasında bir köprü oluşturulmaya çalışılmıştır.Fakat bu köprü her defasında çökmektedir.
Reklam
Bir insanın eylemleri doğuştan getirdiği ve değişmez olan karakterden kaynaklanır.Güdülerle daha özel biçimde belirlenir ve dolayısıyla eylemleri o iki etkinin zorunlu sonucudur.
Merhamet bu dünyadaki ıstırabı arttırır.Kim bir kez denemek için dahi Merhamet uyandıran olayları izleyip çevresinde karşılaşacağı sefaletin muhakemesini yaparsa kaçınılmaz bir biçimde hasta ve Melankolik olur.
İnsan özgür olduğu için değil fakat kendisini özgür sandığı için pişmanlık ve vicdan azabı duyar.
19 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.