Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye’de bir Kürt edebiyatı var mı?

Notos Sayı: 11

Notos Dergisi

Notos Sayı: 11 Gönderileri

Notos Sayı: 11 kitaplarını, Notos Sayı: 11 sözleri ve alıntılarını, Notos Sayı: 11 yazarlarını, Notos Sayı: 11 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kürt yazarı, devletsiz, haritasız ve yaralı dilinin bir gün hem kendini feda ettiği halk hem de diğer uluslar nezdinde değerlenmesini umutla beklerken, yaptığı şeylerin ve gösterdiği olağanüstü gayretin, bu onurlu ölüm-kalım, kültürel koruma ve gelişim, ulusal kimlik yolunda büyük adımlar olduğundan emindir.
Artık resmen bir Kürt Edebiyatı, Kürtçe Edebiyat vardır. Bunun kabulünde itiraf edeyim ki Kürt siyasal mücadelesinin kattıkları, katkıları çok büyüktür.
Reklam
Kürt edebiyatı, bir mucize edebiyatıdır. Başka bir diyişle, kendisi bir mucizedir. Eğitim-Öğretim kurumları olmayan, kamusal alanda hayat şansı bulamamış, uzun yıllar yasaklı kalmış, bir zamanlar konuşanların cezalandırıldığı, ezilmiş, horlanmış, aşağılanmış, başka dillerin şivesi olarak nitelendirilmiş Kürtçe'yle edebiyat yapmak mucize değil de nedir? Galiba yeryüzünde bu tür uygulamalarla karşılaşıp da hâlâ ısrarla roman, hikaye, şiir, deneme, velhasıl edebiyatın bütün alanlarında ürünler veren başka bir dil yoktur.
Kürt dili ve edebiyatı tarihi, dil ile iktidar arasındaki münasebetin ve mücadelenin tarihidir. Bu iktidar ilişkileri, Kürtlerin bölünmüşlüğünün yarattığı lokal iktidarlar ve bu iktidarların var olan konumlarını dil üzerinden de sürdürme gayretleri, iktidarın dili hep ötelemesine neden olmuştur.
Kürt medreselerinde okuyup imam payesine erişen, sonrasında yolunu medreseyle ayırıp Marksist dünya görüşünü benimseyen Cegerxwin, Kürtçe divan şiirinin biçim özelliklerini terk etmeden dilde duru, akıcı, Arapça ve Farsça'dan arındırılmış bir Kürtçeyle edebiyatın başlangıcı olmuştur.
Qazî Mihemmed, Mahabad meydanında halka hitap ederken, Heciyê Cindî'nin 'Kürt Halk Hikayeleri'ni eline aldıktan sonraki 'Bu bizim Kur'an'ımızdır.' sözleri, anlatının, hükümranın hükmü üzerindeki gücü açısından önemlidir.
Reklam
Türkiye'de, Türkler Kürt edebiyatını tanıyor mu?" soruma karşılık, Can Yücel. "Evet, güya tanıyorlar, ama hâlâ Mem û Zin'e Limozin diyorlar." diye ironik bir cevap vermişti.
Kürt edebiyatının tarihine bakıldığında sürgünün, Kürt aydınlarının ortak ülkesi olduğunu görürüz
Eğer Kürtler Mehmed Uzun'un kitaplarını kendileri için Türkçeye çeviriyorlarsa, Kürt edebiyatı var mı, sorusuna, evet, cevabı verilemez.
Anlatısı güçlü hiçbir dil ölmez. Doğu’nun tarihi, anlatının, hikâyenin, masalların ve darb-ı mesellerin tarihidir.
18 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.