Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cumhuriyet Tarihi Set 3 / 12 Cilt

Nutuk ve Karabekir'den Cevaplar

Kazım Karabekir

Nutuk ve Karabekir'den Cevaplar Sözleri ve Alıntıları

Nutuk ve Karabekir'den Cevaplar sözleri ve alıntılarını, Nutuk ve Karabekir'den Cevaplar kitap alıntılarını, Nutuk ve Karabekir'den Cevaplar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ben heyeti temsiliye azasından idim. İmzalı vesika da vardır. Neden ismim yazılmamış benimle beraber 10 olacak. Kâzım Karabekir Paşa Hazretlerine Zatı samileri Şarkî Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin Derdesati Tab ve taktim bulunan nizamnamezi Madde-i Mahsusası Mucibince, Heyet-i Temsiliye azasından bulunduğunuzu arz ile taktimi ihtimarat eyleriz Paşa hazretleri 9 Ağustos 1919 Heyet-i Temsiliye azasından Mustafa Kemal Rauf Hüseyin Rauf S. Servet İzzet
Sayfa 198 - Nutuk'ta Heyet-i Temsiliye(Erzurum) azasının(9kişi) isim ve hüviyetleri kısmına cevaben:Kitabı okudu
Fevzi Paşa diyor ki, "Sakarya zaferini ben kazandım. Mustafa Kemal Paşa hayvandan düşerek kaburgasına taş battı, tedaviye gitti. Kuvvetler yanlış olarak sağ cenaha toplanıyordu. Ben sol cenaha teksif ettim." Bunu bizzat bana söylemiştir. Hayret şudur ki; bu muharebelerden sonra müşirlik ve gazilik ünvanlarını Fevzi Paşa İsmet'le birlikte Meclis'e inha ediyor.
Sayfa 1392 - Cilt:5 İNHA:Tebliğ CENAH:Taraf, yön TEKSİF:ToplamaKitabı okudu
Reklam
20. Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa Hazretleri'ne
1-Sözü edilen Amerikan Mandasının nasıl bir yardım sağlayacağının dikkatli bir incelemeden geçirilmesi ve milli gayemiz açısından bir yararı olup olmayacağının da hesaplanması pek mühimdir... CEVAP: 23/8/35 de Ali Fuat Paşa'ya yazılan şu cevabı Nutuk'a koymamış; şöyle yazılmıştı: Amerika müzahereti hakkında Sivas'da icabına tevessül olunacaktır.
Sayfa 82 - Müzaheret: Arka Çıkma, KorumaKitabı okudu
İsmet Paşa'nın başvekilliğe getirileceğini biliyordum. Cumhuriyet ilanıyla artık saltanat ve hilafet mefkuresine son verildiğini görerek her iki habere de sevindim. Çünkü artık hakimiyet-i Milliye devam edecek ve diktatörlüğe meydan verilmeyeceğini umdum.
Sayfa 1865 - Cilt:6Kitabı okudu
Biz Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası adıyla Meclis'te faaliyet için resmen Dahiliye Vekaletine müracaat edince Mustafa Kemal Paşa da Halk Fırkası'nın başına Cumhuriyet kelimesini koydururak, Cumhuriyet Halk Fırkası adını verdi.
Sayfa 2016 - Cilt:7Kitabı okudu
... fikir ve kabiliyetleriyle milli şahsiyet olmuş bulunan kimseleri millete ve cihana göstermek ve bu suretle yeni devletin bünyesinde - haklı olarak- onlara karşı sevgi ve saygı uyandırmak ve bu suretle bir takım türedilere, dalkavuklara meydanı açık bırakmamak vazifesi, Birinci derecede milli ve askeri baş olarak tutulmuş bulunan Mustafa Kemal Paşa'ya düşüyordu. Bu onun tarihi ve ahlaki borcu idi. Bu borcu ödemekle o, millet ve tarih karşısında daha yükselecek ve insanlığın da en büyük payesini kazanacaktı. Yazık ki Mustafa Kemal Paşa, bunu yapmadı ve hatta tersini yaptı. Kendini en yüksek bir makamdan mahrum ettiği kadar, fedakar ve feragatkar arkadaşlarında da daima artan ızdıraplar yarattı.
Sayfa 3820 - Cilt12Kitabı okudu
Reklam
... Böyle bir millet esir yaşamaktansa mahvolsun evlâdır. Binaenaleyh ya istiklâl ya ölüm! İşte halâs-ı hakikî isteyenlerin parolası bu olacaktı. CEVAP: Bu parolayı kim buldu? Bunun İstiklâl marşı olarak kabulüne olsun mani olunmamalı idi.
Sayfa 88 - Ya istiklâl ya ölüm Vatanım, milletim, sancağım, evim İstiklâlsiz yoktur yerim Zincir vurdurur mu Türkler boynuna Varlığı fedadır vatan yoluna Biz tarihin Türk dediği yılmaz milletiz Hür yaşar, hür ölür nurlu ümmetizKitabı okudu
Kitab-ı Mukaddes
Hâlaskârı Cihan, Mukaddes Gazimiz Efendimiz hazretlerinin kudreti kudsiye ve mucizatı mukaddeselerini beyan eden kitabı mukaddesin nushalarını İstanbul'da Babıâli civarında İBRAHİM HİLMİ kitaphanesinden isteyiniz. CUMHURİYET Gazetesi Bu notu özellikle Kâzım Karabekir paşa - o devrin dalkavukluk ahlâkından bir örnek-diye not koyarak kitabın başına koymuştur.
Sayfa 15 - Cilt1 - (Bu notu özellikle Kâzım Karabekir paşa - o devrin dalkavukluk ahlâkından bir örnek-diye not koyarak kitabın başına koymuştur.)Kitabı okudu
Fakat Sivas Kongresi'nin 1,2 ve 7'inci maddesi, Amerikan mandasına meyil edildiğini gösterdiği gibi (Osmanlı vatanının tamamının muhafaza ve istilâ emeli olmayan bir devletin yardımı esasları) 9 Eylül 1919'da kongre kararıyla -M.Kemal başta olmak üzere- bir kaç imza ile Amerika'ya bir telgraf çekilerek Amerika Kongresi azalarından mürekkep bir heyet istendiğini de öğrendik. (Nutuk sahife 68 de izahat vardır. "Bu mektubun gönderilip gönderilmediğini pek iyi hatırlamıyorum. Esasen bu mektuba sureti mahsusada ehemmiyet atfetmiş değildim) deniyorsa da bu telgraftır ve çekilmiştir. Ve general Harburt heyetine bu vazife verilmiştir. Bu heyet Erzurumʼa geldiği vakit (25 Eylül 1919) vilayeti ziyaretimizde bizzat Harburt, Vali Reşit ve mevkii mustahkem kumandanı Miralay Kâzım (Dirik) muvacehesinde bana: Amerikalıların bize sermayesiyle yardım edeceğini ve bu sermayeyi himaye için de bir miktar asker getireceğini yani bize mandalarına alacaklarını ve ricalimizin ve liderimiz M. Kemal Paşa'nın da bunu kabul ettiğini söyledi.
Sayfa 258 - Amerika 66'ıncı Kongresinin senato dokümanı, 266 numara ve 13 Nisan 1920 tarihi itibariyle M. Kemal ve arkadaşlarının telgrafı 40'ıncı sayfasında neşredildiği gibi... (General Harburt'un Amerika'ya verdiği raporun tercümesi de kitaba eklenmiştir.Kitabı okudu
5 Temmuz 1919 Ve Sonrası
Yalnız bir arkadaş, Münir Bey, önemli bir mazereti dolayısıyla, bir süre için kendisinin görevden affını rica etti. CEVAP: "ben daha ileri gidemem, mes'uliyetten korkarım" demiştir.
Sayfa 145 - Erzurum Valisi Münir BeyKitabı okudu
44 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.