Nutuk'a Cevaplar

Mayıs 2015
Derin Tarih Kültür Yayınları

·176 syf.·
2026 131. kitabı
Nutuk'a Cevaplar Çerkes Ethem Çerkez Ethem’in “Nutuk’a Cevaplar” adlı eserini bitirdim. Kitap, yalnızca bir hatırat ya da savunma metni değil, aynı zamanda yakın tarihe dair ciddi sorular ortaya koyuyor. Bir dönem kahraman ilan edilen bir ismin, daha sonra nasıl “hain” olarak damgalandığını kendi ağzından okumak oldukça dikkat çekiciydi. Eserin en önemli tarafı, resmî tarih anlatısının dışında bir pencere açması. Ethem Bey, Millî Mücadele’de Kuvâ-yı Milliye’nin kuruluşundaki rolünü, isyanların bastırılmasını ve düzenli ordu sürecinde yaşanan kırılmaları kendi bakış açısından anlatıyor. Özellikle Nutuk’ta kendisine yöneltilen ithamlara cevap vermesi, kitabı tarihî açıdan önemli hale getiriyor. Kitap her konuda kesin doğrular sunuyor demek zor fakat tek taraflı tarih okumalarının insanı eksik bıraktığını hissettiriyor. Yakın tarihe yalnızca resmî anlatı üzerinden değil, farklı tanıklıklar üzerinden de bakılması gerektiğini düşündüren, etkili bir eserdi.
Tarih
Nutuk'a CevaplarÇerkes Ethem · Derin Tarih Kültür Yayınları · 201516 okunma

Çerkes EthemYazar · 2 kitap
Çerkez Ethem, Çerkes asıllı Türk asker. Türk Kurtuluş Savaşı'nda Kuva-yi Milliye birliklerinde komutandır. Bandırma'nın bir köyü olan Emreköy'e yerleşmiş Şapsığ Çerkes boyundan, Ali Bey'in beş oğlunun en küçüğüydü.