2013
Случаи
E-kitap

2021 190. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2021 16:07
Olan Biten adlı bu öykü kitabı Daniil Kharms'ın daha önce Ufak Tefek Olaylar adlı kitabındaki aynı hikayelerden oluşuyor. İlk olarak yazardan bahsetmek istiyorum Rus edebiyatı denilince aklımıza koca koca ansiklopedi kalınlığında kitaplar gelir. Daniil KHarms o yazarlardan çok farklı bir yazar. Daniil KHarms sovyet dönemi yazarlarından avangard edebiyatın bence önemli bir temsilcisi, öykü yazarı aynı zamanda şairdir. Daniil KHarms hikayeleri genellikle absürd konulardan hatta bazen hiç bir anlamı olmayan hikayelerden oluşur. Yazarın hiçbir edebi kaygısı bulunmuyor. Eğer küçük şeylerden kendinizi mutlu edebiliyorsanız bu kitabı okuyarak kendinizi mutlu edeceğinizi düşünüyorum. Avangard edebiyatla tanışmak isteyenlere tavsiye edilir.
Olan BitenDaniil KHarms Harms · Kendi Yayınları · 201314 okunma

Daniil KHarms HarmsYazar · 9 kitap
Asıl adı Daniil Ivanovich Yuvachev’dur. Halk İradesi adlı devrimci bir gruba üye bir ailenin çocuğu olarak Petersburg’da doğdu. Babası, III. Aleksandr’a karşı tutumu dolayısıyla göz altına alınmış bir filozoftur. Yazar "Daniil Harms" takma adını lise yıllarında edinmiştir. 1924’te Leningrad Üniversitesi’ne giren Harms sosyal bilinç aşılayan etkinliklere katılmadığı gerekçesiyle buradan atılmıştır. Daha sonra kendini bütünüyle edebiyata vererek avangard hareketlere dahil olmuş, 1928’de avangard kolektifi OBERİU ya da diğer adıyla Gerçek Sanat Birliği’ni kurmuştur. Hayran olduğu Maleviç’in liderliğinde Rus Fütürizmini de coşkuyla benimseyen Harms, anti-rasyonel şiirleri, parçalı tiyatro performanslarıyla yetenekli ve oldukça eksantrik bir yazar olarak ün yapmıştır. 1930’larda, ana akım Sovyet edebiyatının Sosyal Gerçekçilik rehberliği altında günden güne muhafazakâr bir çizgiye çekilmesiyle, Harms eserlerini yayımlatamamış, zorunlu olarak çocuk edebiyatına yönelmiştir. Daha sonra Nazileri desteklediği yönünde asılsız bir iftiraya uğrayan yazar, rehabilitasyon kampına gönderilir. Daniil Harms, Leningrad Kuşatması’nın altıncı ayı dolarken 2 Şubat 1942’de Krestı Akıl Hastanesi’nde açlıktan ölmüştür.