Olasılığın Doğuşu

1 Eylül 2006
Alfa Yayıncılık

2024 6. kitabı
Okunma: 10 Mart 2024 13:18
Bir mühendislik öğrencisi olarak olasılık dersini almadan önce tarihini okumak istedim. Ancak mühendislik öğrencilerinden çok felsefe öğrencilerinin okuması gereken türden bir eser. Kitap, kronolojik şekilde ilerlemiyor. Şahsen öyle olmasını tercih ederdim. Olasılığın matematiksel boyutu arka plana atılmış, daha çok felsefik olarak inceliyor yazar. Beklentilerimi tam olarak karşılamadı. Anlatımı ilgi çekici bulduğum da söylenemez. Okumak biraz zor geldi, sıkıcı bulduğum çok bölüm var. Yine de değerli bir profesörün bilgilerini içerdiği için okunabilir.
Olasılığın DoğuşuIan Hacking · Alfa Yayıncılık · 201612 okunma
Kitabın Dili ve İçeriği
Açıkçası istatistik ve veri bilimi temelli çalıştığım ve aynı zamanda işin teorik ve felsefi kısımlarına ilgi duyduğum için böyle bir kitabın benim için biçilmiş kaftan olabileceğini düşünüyordum. Fakat kitabın çevirisi ve anlatım biçimi sebebiyle ancak 40 sayfa civarında ite kaka okuyabildim.
Olasılığın DoğuşuIan Hacking · Alfa Yayıncılık · 201612 okunma

Ian HackingYazar · 4 kitap
1936 Kanada doğumlu Hacking British Columbia Üniversitesi'ni bitirdikten sonra Cambridge Üniversitesi'nde felsefe doktorasını tamamladı. Cambridge ve Oxford üniversitelerinde dersler verdi, Stanford Üniversitesi'nde Felsefe Bölümü Başkanı olarak görev yaptı. 1982'den bu yana Toronto Üniversitesi'nde Bilim ve Teknoloji Felsefesi ve Tarihi Enstitüsü'nde profesör olarak görev yapmakta, ayrıca tüm dünyada çeşitli üniversitelerde dersler vermektedir. 2000-2006 yılları arasında Paris'teki Collège de France'da Bilimsel Kavramlar Tarihi ve Felsefesi bölümünün başkanlığını yürüten Hacking'in başlıca eserleri şunlardır: The Emergence of Probability (Olasılığın Ortaya Çıkışı, 1975), The Social Construction of What? (Neyin Toplumsal İnşası?, 1999), Mad Travelers (Çılgın Seyyahlar, 1998), Rewriting the Soul (Ruhun Yeniden Yazılışı, 1995).