Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ölçme ve Değerlendirme

Durmuş Ali Özçelik

Ölçme ve Değerlendirme Gönderileri

Ölçme ve Değerlendirme kitaplarını, Ölçme ve Değerlendirme sözleri ve alıntılarını, Ölçme ve Değerlendirme yazarlarını, Ölçme ve Değerlendirme yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türk milli eğitiminin uzak hedefi, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu-nun 2. maddesinin son fıkrasında şöyle belirtilmiştir: Bir yandan Türk vatandaşlarının ve Türk toplumunun refah ve mutluluğunu artırmak; Öte yandan milli birlik ve bütünlük içinde iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak ve nihayet Türk Milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı ve seçkin bir ortağı yapmaktır.
Belli bir ünite ya da derste öğrencilere kazandırılmaya çalışılan davranışsal özelliklerin kazanılması sırasında onların birer araç olarak kullanmaları gereken bu gibi özellikleri belirleyen kritik davranışlara, o ünite ya da dersin bilişsel giriş davranışları diyeceğiz. Bir öğrenci, bilişsel giriş davranışlarına sahip olduğu bir ünite ya da dersin tüm hedeflerine erişme şansını elinde tutmaktadır. Öğrenci, bilişsel giriş davranışlarına sahip olmadığı bir ünite ya da dersin hedeflerine erişme şansını yitirmektedir. Bu konu-daki son araştırmalar, hedeflerle tutarlı öğrenme düzeyinde gözlenebilecek olan toplam değişkenliğin (varyansın) yarıya kadar bir kısmının, öğrenmenín ön koşulu niteliğindeki bilişsel giriş davranışlarının etkisine bağlı olduğunu (ona atfedilebileceğini) göstermektedir (Bloom, 1976; Bloom, 1984; Özçelik, 1987).
Reklam
Tutum ölçekleri gibi kişilerin belli bir andaki psikolojik özelliklerini belirleme amacını güden ölçekler için yapı geçerliği diğerlerinden daha önemlidir. Öğrenme gücü testleri gibi gelecekte gerçekleşecek olanı yordama (önceden kestirme) amacını güden ölçekler için yordama geçerligi diğerlerinden daha önemlidir. Bir derste gerçekleşen hedeflerle tutarlı öğrenme düzeyi gibi planlı ve maksatı etkileşimler ürünü olarak meydana gelen davranışsal değişmeleri ölçme amacını güden ölçekler için ise kapsam geçerliği diğerlerinden daha önemlidir.
Genellikle seçkin bir yaratık görünümünde olan insanın tüm yönlerinin ve özellikle de onun bilişsel (zihinsel) gücünün, çoğu kez boş yere elden çıkmasına engel olunamamıştır. Bu durum, tüyler ürpertici bir savurganlık gibi görünmektedir. Hiçbir mimar bir yapının, hiçbir usta bir onarımın, hiçbir terzi bir elbisenin yapılmasını böylesine denetim dışı bırakmazken, bilebildiğimiz en değerli varlık olan insan gücünü oluşturan eğitimci ve öğretmenlerin böyle bir yaklaşımdan yararlanmamakta olmaları düşündürücüdür.