Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Uluslararası Psikanaliz Yıllığı 2016

Ölüm Dürtüsü

Nilüfer Erdem

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Goethe
İçimde yeni bir güç doğamıyor, bir karış bile uzamadı boyum, sonsuzluğa bir adım yaklaşamadım…
Var olan her şey hak eder yok olmayı. Hiç doğmamış olsa daha iyi
Reklam
Ölüm Dürtüsü Kavramı Klinik Alanda Hala Kullanışlı mı?
Eric Brenman'ın yazdığı gibi, nefret belirli bir darkafalılığın ortaya çıkmasına neden olur; kötülüğü sürekli olarak devam ettirebilmek de bu darkafalılık sayesinde mümkündür: Normal gelişimde sevgi, zalimliği dönüştürür; zalimliği sürdürebilmek için, insan sevgisini işleyişten alıkoyan adımlar atılmalıdır. Ben zalimlik etmenin sürdürülebilmesi için, amaca dair belirli bir darkafalılığın işin içine sokulduğu kanısındayım. Bu darkafalılığın işlevi, zihni sıkıştırıp insanlığı dışarı boşaltmak ve insancıl anlayışın zalimliği dönüştürmesini önlemektir. Bu şürecin sonucu, "insanlık dışı" bir zalimlik üretir. (1985, s. 273).
Sayfa 24 - Franco de MasiKitabı okudu
Seansta Bilinçdışı Düşlemin Bulunup Çıkarılması: Biçimin Tanınması
Kristeva (1984) "Şiir Dilinde Devrim" metninde kendisinin dilbilimsel bir kuram geliştirmesindeki yardımlarından dolayı Melanie Klein’a borçlu olduğunu belirtir ve kuramında Oidipus öncesi beden mefhumuna yeniden itibar kazandırır. Lacancı bir çerçeve içinde çalışmakla birlikte Kristeva, ayna evresinden önce meydana gelen, örneğin
Sayfa 99-100, Catalina BronsteinKitabı okudu
Hijab ve Eşcinsellik - Bir Vaka Örneği ve Literatür Taraması
Ellie Ragland (2008) bunlara ek olarak örtüyü psikanaliz terimleriyle ilgi çekici bir şekilde yorumlamıştır. Örtünün "Kadın nedir?" sorusu kadar, erkek fallusunun iğdiş edilmesinin de bir belirtisi olarak, nasıl annesel ikilinin bir kalıntısı, ikilinin sözde bütünlüğünü geçersiz kılan ve kadının mutluluğunu engelleyen Babanın adının, dışarıdan gelen bir üçüncü haline geldiği bebek ve anne arasındaki bağlanma ilişkisinin bir izi olduğunu göstermiştir. Marylin Charles (2008) örtünmüş bir kadının görüntüsüne verilen tepkiye dair (genellikle Batılılarınki) ilginç bir gözlemde bulunur: Psikanaliz terimleriyle konuşacak olursak bu tepkinin paranoid-şizoid konuma ait olduğunu; kişinin kendisine sınır koyamamasından, kendi arzularını erteleyememesinden ve sonraya bırakamamasından türediğini; bunun başkalarına sınırları dayatmayla (bu durumda, örtü) ifade edilen bir kısıtlama ve yetersizlikten kayṇaklandığını belirtir.
Sayfa 213 - Nicola Luigi Bragazzi, Giovanni Del PuenteKitabı okudu
Ölüm Dürtüsü Kavramı Klinik Alanda Hala Kullanışlı mı?
Psikopatolojik yapının eylem kipini en iyi açıklayan yazar Herbert Rosenfeld'dir (1971). Rosenfeld, yıkıcı narsisizmi betimlerken, bazı ağır psikopatolojilerde kötü bir içsel varlığın -kötü kendilik- ülküleştirdiğini öne sürer. Bu patolojik çekirdek özneyi coşkularla temastan ve başkalarıyla ilişkilenmekten uzaklaştırır. Ülküleştirilen hasta kısım, her soruna basit bir çözüm vaat eden bir propaganda kullanarak kişiliğin geri kalanına giderek hâkim olur. Bu yapı, sağlıklı kısımlarının ele geçirilmesine izin verme eğiliminde olan hezeyanlı bir nesneye benzer; böyle bir nesnede sağlıklı kısımların buna meyilli olmasının nedeni, bu yolla acının tamamen kaybolması ve öznenin düşlemde her türlü ihlâl edici ve haz verici etkinliğe girişmekte serbest kalmasıdır. Bu hastaların yıkıcı narsisizmi, tıpkı üyelerinin yıkıcılıklarını artırmak için onları kontrol altında tutan bir liderinin hâkimiyeti altında örgütlenen bir suç çetesi gibi örgütlenir. Kişiliğin hasta kısmıyla ittifak halinde olan patolojik bir üstbenlik genellikle mevcuttur. Bu nedenle, kör bir itaat beklenir ve her türlü başkaldırı, saldırılarla ve tehditkâr suçlamalarla cezalandırılır.
Franco de Masi , Sayfa 22-3Kitabı okudu
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.