Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Orta Asya’dan Osmanlıya Türk Sanatında İkonografik Motifler

Emel Esin

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Daga benzeyen hükümdar, yüce bir dag gibi yer ve gök arasındaki iletişimi sağlayarak yerin ve göğün lütuflarını elinde tutuyordu.
Ibn Fadlan," Oğuz boylarının, kurban edilen atların ve koçların ve öldürülen düşmanların (balbal)," olen kahramana öbür dünyada hizmet edeceğine inandıklarını kaydeder. Ölenin ruhunu cennete götürenin kurban edilen at olduguna inanılmıştır. Atı kurban etmekte gecikilirse, ruh rüyalara girerek cennet yolunda relakatçilerine yetişememekten yakmacaktır.
Reklam
VII. yüzyıldan iki Türk kağanına ait dağ şeklinde yapılmış mezarlar hakkında Çinlilerin naklettikleri, kutlu dağ ikametgahlarının hükümdarın ruhunun ikametgahına ve gök kapısına dönüştüğü sonucuna götürüyor.
Kök Türkler ve Uygurlarda da, yış'ın yanında, tek bir ağacın da hükümdarlık ve sülale simgesi olduğu anlaşılmaktadır
Türkler de değerli taşların ve madenlerin gökyüzünde olduğunu hayal etmişlerdir." Kaşgari, göğün, firuze ve ak yeşimtaşından oluşmuş olarak tanımlandığı ve gök kubbenin çevresinde döndüğü düşünülen Kutupyaldızı'na "Altın (ya da Demir) Kazık" (Altun/Temür Kazguk) denildiği bir şiirden bahseder.
Reklam
Kök Türk Kagan soyunun mensup olduğu sülaleyi bir ağaca benzetiyordu. Büyükler ağacın kökü ve gövdesi, gençler dalları ve yaprakları gibiydi.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.