Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İhya u Ulumiddin

Orucun Sırları

İmam Gazali

Orucun Sırları Sözleri ve Alıntıları

Orucun Sırları sözleri ve alıntılarını, Orucun Sırları kitap alıntılarını, Orucun Sırları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Oruçlu için iki sevinç anı vardır; biri iftar zamanıdır, diğeri de Rabb’ine kavuştuğu andır.”
"Oruç sabrın yarısıdır, Sabır imanın yarısıdır."
Reklam
“Bizim uğrumuzda (rızamız için) öücâhede edenleri biz muhakkak kendi yollarımıza ulaştırırız.”
Sayfa 18 - Ankebût 29/69Kitabı okudu
Çünkü Allah orucu, dostları için (şeytana karşı) bir kale ve siper kılmıştır.
“Orucun en faziletlisi, kardeşim Davud’un orucudur. O, bir gün oruç tutar, bir gün yerdi.”
Sayfa 56 - Hz. Peygamber (sav)Kitabı okudu
“Ancak sabredenlerin mükâfatları hesapsız olarak verilecektir.”
Sayfa 14 - Zümer 39/10Kitabı okudu
Reklam
Orucun biri diğerinden üstün üç derecesi vardır. Birinci derecesi, sadece yiyip içmeyi ve şehveti bırakmaktır. İkinci derecesi, bunun yanında gözü, kulağı, dili, eli ve ayağı da haram ve şüpheli şeylerden korumaktır. Üçüncü derecesi ise, bunlarla birlikte kalp ve zihni de dünyadan ayırmak ve bunları Allah Teâlâ’nın muhabbet ve tefekkürüne tahsis etmektir. Birinci derecedeki orucun bozulması yemek ve içmekle, ikinci derecedeki orucun bozulması haram bir iş yapmakla, üçüncü derecedeki orucun bozulması ise, Allah Teâlâ'ya ibadet ve itaatten başka bir şey düşünmek ve duymaktır.
Orucun biri diğerinden üstün üç derecesi vardır. Birinci derecesi, sadece yiyip içmeyi ve şehveti bırakmaktır. İkinci derecesi, bunun yanında gözü, kulağı, dili, eli ve ayağı da haram ve şüpheli şeylerden korumaktır. Üçüncü derecesi ise, bunlarla birlikte kalp ve zihni de dünyadan ayırmak ve bunları Allah Teâlâ’nın muhabbet ve tefekkürüne tahsis etmektir. Birinci derecedeki orucun bozulması yemek ve içmekle, ikinci derecedeki orucun bozulması haram bir iş yapmakla, üçüncü derecedeki orucun bozulması ise, Allah Teâlâ'ya ibadet ve itaatten başka bir şey düşünmek ve duymaktır
Şu da akıldan uzak tutulmamalıdır ki, önemli olan, çok sayıda oruç tutmak değil, orucun gayesi olan nefis terbiyesini gerçekleştirmek, Allah Teâlâ'ya muhtaç olduğumuzu anlamak ve O'nun nimetlerinin hayatımızdaki vazgeçilmez yerini ve değerini anlamaktır. Bununla birlikte, âlimler dört gün üst üste iftar etmeyi (oruçsuz geçirmeyi) mekruh saymışlardır. Çünkü bu kadar süre iftar kalmak, özellikle günde iki öğün (şimdilerde üç öğün) yemek yenirse, kalbi katılaştırır, nefsi güçlendirir ve ibadette gevşemeye yol açar.
Orucun diğer ibadetlere göre iki özelliği ve üstünlüğü vardır. Bunlardan birincisi, onun gizli ve bu sebeple son derecede ihlâslı olması, ikincisi ise, onunla nefsin kırılması ve şeytanın kovulmasıdır. ALLAH Resulü (sa.) şöyle buyurmuştur: "Şeytan insanın damarlarında dolaşır. Oruç tutarak onun yollarını daraltın."
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.