Yıllardır kütüphanemde duran, sayfaları kopmak üzere olan bu kitabı okumayı hep erteledim. Ne büyük kayıp. Daha önce okumuş olsaydım dilimize çevrilmiş diğer kitaplarını da şimdiye kadar okumuş olurdum. Zira zaman kısa, okunacak kitap çok.
“Kimsesiz olan ve bir bakımevinde büyüyen yazar #michaelmorley , kendisi gibi kimsesiz kalan ve bakımevinde büyüyen bir kahraman yaratmış” yazacağımı zannettiniz ama hayır. Psikopat bir katili kendi yaşamıyla özdeşleştirmiş. Aslında mantıklı. Ben de yazarken hep yapmak istediklerimi yazıyorum. Belli ki onun da içinde karanlık taraflar var. Zaten olmasa böyle rahatsız edici öldürme şekilleri yazamaz insan. Gelelim asıl kahramana; Jack King’e.
Kendisi üç sene önce FBI’daki işinden ayrılmış. Çünkü yakalayamadığı son katil; Black River Katili yüzünden tükenmişlik sendromu yaşıyor. Eşi ve oğluyla Toscana’nın çayırlarında otel işletmeye başlıyor. Ama bu çok zeki, sabırlı ve titiz katil Jack olmadan oyun oynamak istemiyor. Çünkü Jack’ten sorması gereken bir hesabı var. Onu oyuna geri almak için inanılmaz planlar yapıyor ve hem FBI hem de İtalya polisi bu yemleri yutuyor. Jack’ten yardım istendiğinde yardımı kabul eden Jack’in oyuna geri dönmesiyle katil de oyununa başlıyor. Ama bu oyun çok kanlı ve ucunda yitirilebilecek çok fazla hayat var.
Kısa kısa yazılmış bölümleri, bol diyaloglu yazımı, azalmayan ritmi ve beni çok tatmin eden kurgusuyla #örümcek son zamanlarda okuduğum en iyi çeviri polisiye/ gerilim kitabıydı.
@altinkitaplar #michaelmorley #örümcek #polisiye #polisiyeokuyankadınlar #polisiyeedebiyat #iyipolisiyeiyiedebiyattır #polisiyeroman #polisiyekitaplar #kitap #book #kitapokumak #okudumbitti #okudumokuyorum #kitapkurdu #kitaptavsiyesi #kitapsevgisi #booklover #bookworm #booknerd #bookstagram #bookblogger
ÖrümcekMichael Morley · Altın Kitaplar · 200898 okunma
Kendisine ‘Örümcek’ diyen bir katil. 16 cinayet. İlk cinayetini unutamamış bir katil. ‘Örümcek Ağına Hoşgeldiniz’ diyen bir manyak. Kitap sizleri tabi ki çekiyor içine, bir merak uyandırıyor.
Bir anı ile başlıyoruz. Sarah Elizabeth Kearney. Örümcek'in ilk cinayeti. Lisa Maria Jenkins, 16 yaşında ve en genç kurban buymuş.
Tabii bir de eski FBİ görevlisi Jack King var, onsuz olmaz demişler. Adam harbiden iyi. Kitapta sadece olay örgüsü değil diyalogları da beğendim ve birkaç tanesini de alıntı yapmayı uygun buldum.
Bir yerden sonra ipin ucu kopuyor desek yeridir. Gazeteci Tarık el Daher diye birisine canlı bir cinayet sahnesinin videosu gönderiliyor. İşler iyice çığırından çıkıyor ki benim de sevdiğim tarzdır bu. Heyecan düşmesin, hikaye ortalarda durulup finalde tekrar hızlanmasın hep hızlı gitsin benzeri şeyler isterim hep. :)
Katilin en son neden Jack’in ailesini hedef aldığını ve hikayesini duyduğunuzda çenenizi sağlamca tutun yere düşmesin derim. O kadar derin okumuşum ki ilk başını, burada bağlantıyı görünce neye uğradığımı şaşırdım resmen. Yazara da helal olsun iyi uydurmuş. (düşünmüş yani tabi)
Hikayenin sonunun ilk defa bu kadar güzel bir şekilde bağlandığını görüyorum. Belki de bunda aşık olmamın da etkisi vardır emin değilim ama olsun. Bir diğer dikkat çeken nokta ise başta ve sonra Nietzsche sözlerinin olmasıydı. Saat daha erken aslında bir kitap daha gelebilir. :)
Yazarın hayat hikayesini göz önüne aldığım da sempati duydum kendisine. Ayrıca bilinen tek romanını okudum ve çok başarılı buldum. Üstelik onun ünlü seri katillerle söyleşiler yaptığını bilmek de (kanıt için Dennis Nilsen’i vermiş. Bir bakın derim.) kalemini ne kadar kuvvetlendirdiğini ve yazabileceği bir romanın ne kadar iyi olacağını düşündürüyor. Üstelik 65 yaşına gelmiş birisinin kaleminin kötü
ÖrümcekMichael Morley · Altın Kitaplar · 200898 okunma
Bu tarz kitapları yazan yazarlar gerçekten okuyucunun ne istediğini iyi biliyorlar. Düşünün şimdi emekli bir polis, çözülemeyen cinayetler ve emekli bir polisten yardım isteyen polis teşkilatı. Çok sıradan, çok klişe, kazananı baştan belli bir kovalamaca... Ama yine de okunuyor işte.
Sen yer olarak Toscana'yı(ulan inşallah başka kitaplar karıştırmıyorumdur) seçersen, ana karaktere böyle garip garip restoranlarda yemekler yedirir, bol bol kahve ve bira içirirsen ben o kitabı severim, kaçarı yok. Ulan bu tarz kitaplar yüzünden çok zamanımı çaldınız ama yine de bırakamıyorum işte.
Olay yukarıda anlattığım gibi. Bir katil var bir de bununla uğraşmaktan bıkmış ve emekliye ayrılmış bir polis. Zaten katil de emekliye ayrılmış. Ama bir süre sonra tekrar ortaya çıkıyor işte veled-i zina. Polis teşkilatı da gidiyor bizim emekli polise ''Sen aslansın, sen kaplansın, sen yaparsın!'' diyor Ondan sonra da olaylar, olaylar...
ÖrümcekMichael Morley · Altın Kitaplar · 200898 okunma
Yeni başladım güzel gidiyor sürükleyici bir kitap. Sadece betimlemede çok fazla mekan isimlerinden bahsedilmiş o bakımdan pek iyi değil ama sürükleyici bir kitap tavsiye ederim