Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Acemi Ocağı ve Yeniçeri Ocağı

Osmanlı Devleti Teşkilatında Kapukulu Ocakları 1

İsmail Hakkı Uzunçarşılı

Osmanlı Devleti Teşkilatında Kapukulu Ocakları 1 Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Devleti Teşkilatında Kapukulu Ocakları 1 sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Devleti Teşkilatında Kapukulu Ocakları 1 kitap alıntılarını, Osmanlı Devleti Teşkilatında Kapukulu Ocakları 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kırk sekiz yaşında ordularına kumanda ederek yetmiş dört yaşında harp meydanında vefat etmiş olan Kanunî den sonra gelen Padişahların, istirahati sefer meşakkatine tercih etmeleri, baş kumandanlarını başlarında görmiyen ve maiyyet askeri olan Kapukulu efradına ağır geliyordu.
Sayfa 486 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Harp meydanında hükümdarı yavaş ve yumuşak huylu ata bindirerek atın yularını tutan ve atın ayağına Marbend veya bâzubend bağlayan solak başıdır.
Sayfa 220 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
Acemi ocağı on dördüncü asrın son yarısı içinde ve Çandarlı Kara Halil ile Molla Rüstemin himmetiyle Gazi Hünkâr Murat Bey zamanında Geilibolu'da tesis edilmiştir.
Sayfa 5 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Yeniçeri ağaları ocağın kuruluşundan itibaren 1451 senesine kadar ocaktan tâyin edilirlerken Yeniçerilerin Fatih Sultan Mehmetten sefer bahşişi istemek suretiyle yaptıkları münasebetsizlik üzerine Yeniçeri ağalarının bâdemâ ocağa ilhak edilen Sekbanların kumandanı olan Sekbanbaşılardan tâyini tekarrür etmişti.
Sayfa 177 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Yeniçeri cemaat ortalarından altmış dördüncü ortanın kumandanıdır. Kethüdadan sonra ocağın en yüksek rütbeli ağalarındandı.
Sayfa 199 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
Kayseri'den oğlan Devşirilmesi Yavuz Sultan Selim zamanında olup meşhur Mimar Sinan ilk defa olarak devşirilen oğlanlardandı, gerek Devşirme ve gerek Pençik Oğlanı hakkındaki tekayyüdat pek mühimdi.
Sayfa 20 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Yeniçeri ocağı teşkil edildiği zaman ocak ananesine göre bin Yeniçeri alınmış ve her yüz nefere bir Yayabaşı kumandan tâyin edilmişti; Şu halde ocak ilk kurulduğu zaman on ortadan yani bölükten mürekkepti.
Sayfa 156 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Yeniçeri Ağalarına üç senede bir Hükümdarın has ahırındaki atlardan bir at verilmesi kanundu. Yeniçeri ağaları Padişahların cuma namazına çıkışlarında bir kısım Yeniçerilerle beraber selamlıkta bulunurlardı.
Sayfa 179 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Kanunî şöyle söylemiş “ El-iyazü-billâh Urus, Acem, Çingene ve Türk reayasının evlâtlariyle vesaire mahlûkun evlâtlarından Harputlu, Diyarbekirli ve Malatyalı olmaya. Yukarda tasrih olunanlardan gayri âdemi ya rüşvetle veya rica ile veya bir büyük yerden şefaatle Bedergâh idüp hâlis kullarımın bir ecnebi korlarsa Allahü azimüşşânın ve yüz yirmi dört bin peygamberin lânetleri ol zâbitlerin üzerlerine olsun "
Sayfa 21 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
Ocağın alay bayrağı sarı ile kırmızı renkte yani yarısı sarı diğer yarısı kırmızı idi. Sefere gidilirken tertip edilen alaylardaki geçid resmi esnasında Yeniçeri ağasının yedekleri arkasından ocağa aid olan adına İmâm-ı âzam bayrağı denilen beyaz sancak giderdi.
Sayfa 290 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
On yedinci asrın son yarısında ( 1660 senesinde ) Yeniçerilerin mevcudu 54.122 ve bir senede yalnız maaşları miktarı 148.477.020 akçe yani kese hesabı üzere 3.710 buçuk kese ile 17.020 akçe tutuyordu.
Sayfa 431 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Rumelindeki devşirme tatbikatı iki noktadan pek mühimdi, biri Kapukulu ocaklarına asker yetiştirmek ve bu suretle askerî kuvveti arttırmak, diğeri ise islâm ve Türk terbiyesi ve kültürü üzere yetiştirilen devşirmelerle islâm nüfusunu arttırmak ve Rumeliyi tedrici suretle türkleştirmek.
Sayfa 139 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Osmanlı Devleti Orhan Bey zamanında kurulmuş ve devletin devamı için kanunlar konmuştu; fütuhat neticesinde memleket hududu Ankara'dan Çanakkale boğazına kadar genişledikten sonra Avrupa kıtasında da elde edilen muzaffakıyetler, fazla askere lüzum hissettirmişti.
Sayfa 5 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Yeniçeri ocağının ocak ağaları denilen büyük kumandanlarından olan Samsoncu veya Seksoncu başı ( Ser seksonî ) cemaat ortalarından yetmiş birinci ortanın çorbacısı yani bölük kumandanı idi.
Sayfa 202 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
27 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.