Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Hareminde Üç Haseki Sultan

Yılmaz Öztuna

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İkinci Sultan Osman (Genç Osman)…
Mâhpeyker Kösem Haseki’nin üvey oğlu bir ateş parçasıydı. Genç bir arslandı. Fevkalâde yetişmişti. Arabça, Farsça, hattâ bir rivâyete göre Batı dillerini öğrenmişti. “Fâris” ve “Fârisî” mahlasıyle olgun şiirler yazıyordu. Silâhşörlük ve pehlivanlıkta, babasından da üstündü. Korku nedir bilmiyordu.
Sayfa 85 - Ötüken Neşriyat - 10. BasımKitabı okudu
Evliyâ Çelebî’ye göre, Viyana, bağlar, bahçeler, korular içinde güzel, sevimli, mâmur bir şehirdi. Ancak Almanlar, teknik medeniyetçe olduğu gibi, kültür ve terbiyece de Türkler’den geriydi. Alman soyluları, mendil kullanmasını bilmiyor, burunlarını kollarının yenlerine siliyorlardı. Çoğu da fena halde kokuyordu. Zira yıkanmanın sıhhate muzır olduğunu sanıyorlardı.
Sayfa 165 - Ötüken Neşriyat - 10. BasımKitabı okudu
Reklam
Osmanlı devletinde ordu + ulemâ = ihtilâl prensibi yürürlükte idi. Böylesine ikili bir ittifak karşısında padişah – halîfe’ye çok az şans tanınırdı.
Sayfa 89 - Ötüken Neşriyat - 10. BasımKitabı okudu
Osmanlı klasik infaz sisteminde Hânedan mensubları ipek kuşakla boğulur, devlet görevlilerinin başı baltayla kesilir, eşkıyalar iple asılır, padişaha ve dine karşı hareket edenler çengele asılırdı.
Sayfa 128 - Ötüken Neşriyat - 10. BasımKitabı okudu
Beş defa vezir-i âzam (başbakan) olan ve ihtiyarlığı dolayısiyle “Koca” diye anılan Sinan Paşa, rüşvette herkese örnek olmuştu. Pervasızca para alınıp veriliyor, mansıblar ve makamlar satılıyordu. 3 Nisan 1596’da Sultan Mehmed’in tahta geçmesinden bir yıl sonra, 89 yaşındaki bu uğursuz ve iğrenç vezir, ölmek suretiyle devlete en büyük hizmetini yaptı. Her tarafta sevinç çığlıkları yükseldi. Şairler ölümüne sevinçli tarihler düşürdüler, keyifli şiirler yazdılar ki, şimdiye kadar pek görülmüş şey değildi.
Sayfa 56 - Ötüken Neşriyat - 10. BasımKitabı okudu
Üçüncü Sultan Murad Han’ın…
(…) Safiye için sevgisi hiç eksilmedi. Her gün daha arttı. Safiye’den başka hiçbir kadın alâkasını çekemedi. Dedesi Sultan Süleyman için Hurrem ne ise, Şehzâde için de Safiye olmuştu.
Sayfa 28 - Ötüken Neşriyat - 10. BasımKitabı okudu
Reklam
Üçüncü Sultan Murad Han’ın…
(…) 41 kadından 130 çocuğu olmuştu. Çoğu küçük yaşlarda ölmüştü ama, 1595 yılı yaklaşıp da padişah iyiden iyiye keyifsizlik alâmetleri göstermeye başladığı zaman, 19 şehzâdesi ile 26 sultan kızı hayatta idi, çoğu da küçük çocuktu.
Sayfa 53 - Ötüken Neşriyat - 10. BasımKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.