Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

(1300-1600)

Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluş ve Yükseliş Tarihi

Feridun M. Emecen

Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluş ve Yükseliş Tarihi Gönderileri

Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluş ve Yükseliş Tarihi kitaplarını, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluş ve Yükseliş Tarihi sözleri ve alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluş ve Yükseliş Tarihi yazarlarını, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluş ve Yükseliş Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlı ordusunun Viyana önlerinde görülmesi Avrupa'da büyük heyecana sebep olmuştu. Avrupa'daki genel hava, Hristiyanlığın büyük bir tehlike altında bulunduğu şeklindeydi.
Sultan Süleyman
Fatih Sultan Mehmed'in alamadığı bu muazzam kale onun tarafından ele geçirilmişti. Belgrad'ın düşüşü Avrupa'da büyük bir heyecana yol açtı.
Reklam
16. yüzyıl Osmanlı gücünün yönlendirici siyasî aktör olarak öne çıktığı bir dönemdi. Bu yüzyıla damgasını vuran şahıs ise 46 yıllık saltanatı ile Kanunî Sultan Süleyman'dı.
Yavuz Selim
Tarihçi İbn Kemal'in şiirindeki gibi "ikindi güneşine" benzeyen kısa saltanatının gölgesi uzun olmuştu. Bu sekiz yıllık zaman diliminde imparatorluk tarihinin en önemli işleri gerçekleştirilmişti.
Halifelik
Hilafetin İstanbul'da kendisine devredildiği yolundaki bilgiler, zamanında değil, çok sonraları Osmanlıların İslam dünyasındaki hâkimiyet iddialarının bir neticesi olarak ortaya çıkacaktı. Zira Sultan Selim dönemine ait kaynakların hiçbirinde böyle bir devir teslimin yapıldığından söz edilmemektedir.
16. asır ortalarında Kahire'yi gören bir seyyah, buradaki yaygın dilin Türkçe olduğuna işaret eder.
Reklam
"Yavuz gibi" değer veririm sevdiklerime
Osmanlı ordusunun Safevî sınırına girdikten sonraki yürüyüşü hayli zorlu geçti. Güzergâhın önceden tahrip edilmiş olması dolayısıyla ciddi erzak sıkıntıları yaşandı. Geri dönüş için baskılar artınca, Sultan Selim buna aracı olan - çok değer verdiği - Karaman Beylerbeyi Hemdem Paşa'yı idam ettirerek cevap verdi.
Kaçan fırsatların büyüklüğü
İtalyan Rönesansı'nın en önemli temsilcilerinden Leonardo da Vinci, II. Bayezid'e yazdığı bir mektupta, Haliç ve Boğaziçi'nde bir köprü yapma talebinde bulunmuştur. Michelangelo'nun da yine benzeri şekilde bazı projelerle İstanbul'a gelmeye niyet ettiği, keza Amerika kaşifi olarak tanınacak olan Kolomb'un daha önce ona başvurduğu rivayet edilir.
II. Mehmed döneminin hızlı reformları ve durmaksızın devam eden seferleri Osmanlı tebaası için gerek maddi, gerekse de psikolojik olarak ciddi bir yorgunluk kaynağı olmuştu.
Cem Sultan
On üç yıl süren bir sürgün hayatının ardından Cem Sultan, 25 Şubat 1495'te Napoli'de öldü.
Reklam
II. Bayezid
Esasında Bayezid'in babasıyla arası önceden beri açıktı, şehzadeliği sırasında saltanata istekli bir tavır sergilemiyor, günlerini hareketsiz geçirmeyi tercih ediyordu.
Aslında Fatih'in de, vefatından önce, kendisinden sonra tahta geçecek isim olarak Cem'i tercih ettiğine dair haberler yayılmıştı.
Fatih Sultan Mehmed
Cemaatle namaz kılan ve saray kapısı önünde halkın şikayetlerini dinleyen babasının aksine, camilerde hünkâr mahfili uygulamasına geçerek halk ve ulemanın önünde, onlardan ayrı namaz kılmaya başlamıştı. Padişahın yüzüne bakarak hitap etme ayrıcalığı çok az insana tanınır olmuştu...
Fatih Sultan Mehmedsin diye seviliyorsun sanıyorlar
Askerî kesimde sonu gelmez seferlerin bedenlerini tüketen yoruculuğundan şikâyetler giderek artıyordu; eski devirlerin imtiyazlı aileleri, devletin mülklerine el koymasından sızlanıyorlardı. Bu arada ilmiye sınıfı içinde bir zümre, Fatih'in reformlarına karşı cephe aldı.
588 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.