Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Lakapları

Erol Çağlar

Osmanlı Lakapları Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Lakapları sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Lakapları kitap alıntılarını, Osmanlı Lakapları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
PAKÇAMÜEZZİN BALTACI MEHMET PAŞA
Baltacılar, sarayda hem ısınmak için kullanılacak hem de ekmek fırınlarında ya da hamamda kullanılacak odunları temin eden bir ocaktır.Bunların “Zülüflü Baltacılar Ocağı” diye de bir ocakları vardır.Baltacı Mehmet Paşa, buradan saray hizmetine girmiş. Sesi çok güzel olduğundan musikiye heves etmiş.Müzik talim etmiş, müezzinlik yapmış.Bu yüzden “Mehmet Halife” namını almış.Temiz yüzlü, akça pakça yüzlü olduğu için de “Pakçamüezzin” lakabını almıştır.Kaba işle uğraşan bir baltacının, müzikle ilgilenmesi çok enteresandır ve ecdadımız açısından gurur duyulacak bir hadisedir.
ZAĞANOS MEHMET PAŞA
Zağanos Mehmet Paşa, denizcilik yaptığı dönemlerde denizcilikte gözetleme için kullanılan “Zağanos” isimli yırtıcı bir çeşit Doğan kuşu kullanırmış.Bu kuşu kullanması sebebiyle lakabı “Zağanos” olmuş.Fatih’in ablası Fatma Sultan’la evlenip “Damat” lakabıyla da şöhret kazanmış ve sadrazam olmuştur.
Reklam
GİZLİ SITMA HACI İBRAHİM EFENDİ
İbrahim Efendi’nin lakabı olan “gizli sıtma” tabiri kendini belli etmeyen, merhametsizce tavırlarından dolayı verilmiştir.Maliyeci olan “Gizli Sıtma İbrahim Efendi” acımasızca mali cezalar verdiği için halk arasında bu lakaba layık görülmüştür.
Müneccimbaşı Ahmet Dede
Müneccimbaşı Ahmet Dede, “Müneccimbaşı” unvanını icra ettiği ve alanında uzman olduğu mesleği sebebiyle alırken, “Dede” unvanını ise Mevlevi tarikatı şeyhlerine Dede denilmesi dolayısıyla almıştır.
Sayfa 110Kitabı okudu
MEZAMORTA HÜSEYİN PAŞA
Kaptan-ı deryalığı esnasında Venediklilerle yaptığı savaşta ağır bir şekilde yara alıp esir olmasına rağmen iyileşip geri döndüğü için İtalyanca “yarı ölü yahut ölüp de dirilen” anlamındaki “Mezzo- morto” ifadesinden bozma “Mezamorta” lakabını almıştır.
KEÇİBOYNUZU İBRAHİM HİLMİ PAŞA
1806- 1807 yılları arasında, III. Selim döneminde sadrazam olan İbrahim Hilmi Paşa, gençliğinde çok zayıf olduğu için keçiboynuzuna benzetilmiş ve lakabı da “Keçiboynuzu” olmuştur.
Reklam
YESÂRÎ MEHMET ESAT EFENDİ
Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi’nde bulunan bir belgede mahlası “Mehmet Esat”, lakabı da “Yesârî” (solak) olarak kaydedilmiştir.
Sayfa 150Kitabı okudu
VARVAR ALİ PAŞA
Bosna’nın Dalmaçya kıyıları yakınındaki Prozor kazasına bağlı Varvar köyünden olduğu için “Varvar Ali Paşa” diye meşhur olmuştur.
ANKEBUT AHMET PAŞA
Ankebut, Arapçada “örümcek” anlamına gelmektedir.Ayrıca astronomide kullanılan aletlerden biri olan usturlabın bir parçası, örümcek ağını anımsattığı için “ankebut” adını almıştır.Bu parça usturlabın en üstünde yer alır ve dönebilen tek parçasıdır.Ahmet Paşa, mimari ve denizcilikteki yeteneğinden dolayı “Ankebut” lakabını almış olabilir.1680 yılında Girit’te vefat etmiştir.
Sayfa 126Kitabı okudu
Devlet ve dine sadakatle ederdi hizmet peygamber emrini icraya kılardı gayret Bir özü doğru, sözü doğru muhibb-i bir devlet
84 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.