Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Modernleşmesi

Kemal H. Karpat

Osmanlı Modernleşmesi Gönderileri

Osmanlı Modernleşmesi kitaplarını, Osmanlı Modernleşmesi sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Modernleşmesi yazarlarını, Osmanlı Modernleşmesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ancak, kanımca, köylüyü yalnızca daha üst statüdeki gruplar için üretim yapan bir konumda tutmak Osmanlı yönetimini hümanist bir yaklaşımdan alıkoymuştur. Bu hümanist yaklaşım eksikliğinin, modernleşme çağında ve Avrupa toplumuyla karşı karşıya gelindiğinde oldukça açık biçimde ortaya çıkıp önem kazandığına inanıyorum. (dipnot: Hemen belirtmek gerekir ki, şeriata göre köylü, özgür bir insandır.)
Sayfa 59
"Sosyal tabakalar" teorisine göre köy, öncelikle şehrin ihtiyaçlarını karşılayan bir üretim birimi ve vergi kaynağıydı. Bu "şehre karşı köy" fikrinin İslam düşüncesinde derin kökleri vardır. İbni Haldun'a göre, Bedevi'nin en büyük arzusu şehirde yaşam kurmak idi. Anadolu halk ozanları, şehirde yaşamanın üstünlüğünü "kal şehirde, öl şehirde" sözleriyle överdi. En büyük tasavvuf ve halk edebiyatı şairi olan Yunus Emre dahi "Kasdim budur / Şehre varam, feryad ü figan koparam" demiştir.
Reklam
Osmanlı köyünün resmi, ilmi ve "medeniyetin" mekânı olarak fevkalâde bir sembolik değere sahip olan osmanlı şehrinin resminin yanında acınacak derecede soluktu. (...) İslam'da "medeniyet" insana ahlaki ve dini yetilerini geliştirme imkânı sunan maddi kaynakları ve yaşamsal koşulları kapsayan bir kavramdır.
... bilhassa 20. Yüzyılın başlarında Osmanlı'da ve Türkiye'de "modernleşme" Batılılaşma olarak görülmüştür.
... İlk Osmanlı yöneticileri, şart olmadıkça idari ve dini ilkelerini katı ve dogmatik biçimde dayatmaktan kaçınmıştır.
Kısaca, dini cemaatten siyasi topluluğa geçilmesi sonucunda 17.yüzyılda "ulusun" oluşmaya başladığı söylenebilir.
Reklam
Tımar, gelir kaynağı sağlayan toprak parçasıydı. Askeri sistemde olduğu kadar Osmanlı'nın sosyoekonomik sisteminin her alanında kilit bir rol oynuyordu.
Hakikaten kapitalizm Osmanlı üretim sistemini kökünden etkileyerek özel mülkiyetin gelişmesini sağlamış, süreç devlet mülkiyeti, yani miri mülkün gittikçe daralması ve ferdiyetçi bir toplumun ortaya çıkmasıyla sonuçlanmıştır.
Klasik Osmanlı toplumunda tüm sosyokültürel ve idari yapılar, üç ana kurum üzerine kurulmuştu ; Ordu, Tımar ve Vakıf...
Müslüman olmayan ülkelerde fethedilen tüm topraklar, miri statüsü alırdı.
59 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.