Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Padişahları

Reşad Ekrem Koçu

Osmanlı Padişahları Gönderileri

Osmanlı Padişahları kitaplarını, Osmanlı Padişahları sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Padişahları yazarlarını, Osmanlı Padişahları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sultan II.Abdülhamid
Küçük yaşından beri müptela olduğu vehimliliğin tesiriyle saltanat ve hayatı hep tehlikede görmüş, jurnalcıların ardı kesilmeyen fitne ihbarları da vehimini bir kat daha arttırmış, mevkiini korumak için akla gelmeyen her tedbiri almış, her tazyiki yapmıştır.
Sayfa 450 - Doğan KitapKitabı okudu
SULTAN V. MURAD
Şiirle, musikiyle küçük yaşından beri meşgul olmuş, hatta İtalyan hocalardan piyano dersleri almış, bestelediği şarkıları piyanoda çalardı. İki büyük hastalıkla maluldü: Son derece müsrifti, padişah olduğu zaman gırtlağına kadar borç içindeydi; ayyaştı, ayık olduğu an yok gibiydi.
Sayfa 444 - Doğan KitapKitabı okudu
Reklam
Sultan Abdülaziz
-Devlet Şurası'nın (Danıştay) kurulması, - "Mecelle"nin neşrine başlanması, - Maarif-i Umumiye Nizamnamesi'nin ilanı, - İdadi mekteplerinin ve sivil tıbbiyenin açılması, - ilk demiryollarının yapılması, - "İdare-i Aziziye" adıyla devlet denizyolları işletme dairesinin kurulması, - İlk defa posta pullarının kullanılması
Sayfa 434 - Doğan KitapKitabı okudu
Sultan Abdülaziz
Yeni saray ve köşklerin inşası ve dalkavuk bendegâna lüzumundan fazla yapılan ihsanlar, büyük gayretlerle düzenlenir gibi görünen devlet hazinesini tam iflas hareketine doğru sürüklemeye başladı.
Sayfa 433 - Doğan KitapKitabı okudu
Sultan Abdülaziz
4 Haziran pazar günü intihar etti, bazı iddialara II.Abdülhamid'in emriyle Yıldız Sarayı'nda tek dava için kurulmuş hususi mahkemenin verdiği hükme göre de Serasker Hüseyin Avni Paşa'nın adamları tarafından, hal'inde iktidar mevkiinde bulunan kabine erkanının muvafakatiyle öldürüldü.
Sayfa 429 - Doğan KitapKitabı okudu
Sultan Abdülmecid
Türkiye'de ilk telgraf teli Edirne ile İstanbul arasına onun zamanında çekilmişti; bir İngiliz kumpanyası tarafından ilk demiryolu da Aydın'da onun zamanında döşenmişti; Türk adliyesinde müdde-i umumilik de (savcılık) o devirde ihdas edildi.
Sayfa 426 - Doğan KitapKitabı okudu
Reklam
Sultan Abdülmecid
İstanbul saray ve konaklarına "alagrangalık" bu devirde girdi, orta halli ailelere varınca lüks ve sefahat düşkünlüğü başladı. Saray yapıları ve masrafları devlet hazinesini iflasa sürükleyen korkunç bir hal aldı.
Sayfa 421 - Doğan KitapKitabı okudu
Sultan Abdülmecid
Halk ağzında "kız gibi" denilen çok zarif, dilber bir yüze sahipti; vücut yapısı da nahif ve narindi, hisli, içli insandı. Pek genç yaşında kullanmaya başladığı içkiyi padisahlığının son yıllarında ölümüne sebep olan ayyaşlığa kadar vardırmıştı, akşamları sızıp kaldığı, bir halı üzerine alınarak yatak odasına götürüldüğü anlatılır. Nargile tiryakiliği de meşhurdur
Sayfa 420 - Doğan KitapKitabı okudu
Napolyon ve Rusya Çarı Aleksandr Osmanlı Devleti'nin taksimini açıkça ve küstahça konuştular; yalnız tek noktada anlaşamadılar: Napolyon harita üzerinde elini İstanbul'un üzerine koymuş ve çara karşı, "İstanbul!... İstanbul!... Seni hiçbir vakit bırakmam, sen merkez-i hükümet-i âlemsin!.." diye bağırmıştı.
Sayfa 382 - Doğan KitapKitabı okudu
Sultan III.Selim bir musiki bilgini, devrinin seçkin bir bestekârıydı. Onun devrindedir ki, Osmanlı saraylarına harp ve piyano girmiştir. Sultan Selim kendisine "Gavur padişah" diyenlerin anlayabileceği bir sima değildi.
Sayfa 374 - Doğan KitapKitabı okudu
178 öğeden 111 ile 120 arasındakiler gösteriliyor.