Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı Padişahları

Reşad Ekrem Koçu

Osmanlı Padişahları Gönderileri

Osmanlı Padişahları kitaplarını, Osmanlı Padişahları sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Padişahları yazarlarını, Osmanlı Padişahları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
512 syf.
10/10 puan verdi
Bir panaroma
"Tarih,bize öğretilenin aksine sadece savaşlardan ibaret değildir" tezini doğrularcasına yazılmış bir eser.. Yazarın,"Tarihin Garip Vakaları" adlı eserinden sonra okuduğum ikinci kitabı oldu.Yazar Reşad Ekrem Koçu'yu İlber Ortaylı tavsiyesi ile okumaya başlamıştım.Kaliteli bir yazar ve tarihçi olduğunu bu kitabıyla da hissettirdiğini söyleyebilirim. Eserin içerik olarak nesnel bir bakış açısıyla gayet derin bir araştırma ile yazıldığı okudukça fark edilen bu biyografik eserde, hem Osmanlı padişahlarının sırasıyla birer portresi sunulmuş hem de devirlerindeki önemli tarihi olayları anlatmasıyla güzel bir panaromik eser olmuş. Padişahların bizim gibi zaafları ve kusurları ile bizler gibi birer insan olduklarını okumak farklı bir bakış açısıyla tarihe bakmamız gerektiğini bana bir kez daha öğretmiş oldu.Kimi ömrünü ölüm korkusuyla cellatlarını bekleyerek,kimi ömrünün çoğunu hapis hayatında geçirerek, kimi devlet ve milleti uğrunda elinden gelen çabanın fazlasını göstererek,kimi ise kendini zevk hayatına vererek yaşamış bu tarihi şahsiyetler, iyisiyle kötüsüyle tarihimizin önemli bir kısmını oluşturmuş ve bugünkü toplumsal, ekonomik,siyasi,askeri hayatın temellerini atmışlardır. Uzun fakat bir o kadar da keyif aldığım bu kitapla birlikte Tarih ve Reşat Ekrem okumalarıma devam edeceğim.İlave olarak belirtmek istiyorum ki tarih bizim yargılamalarımızdan çok daha fazlasıdır ve gözümde siyaseten kullanılmayacak kadar da mukaddestir.
Osmanlı Padişahları
Osmanlı PadişahlarıReşad Ekrem Koçu · Doğan Kitap · 2015122 okunma
Süleyman Han'dan
"Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi"
Doğan Kitap
Reklam
Fatih'ten
Kime yâr olam cihân içinde yârim var iken Kime kul olam o şah-ı tâc-dârım var iken
Doğan Kitap
"Bir babanın oğluna bırakacağı en büyük miras, tamamlanmamış bir iştir."
Reklam
512 syf.
1/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Saygı duyduğum ve kitaplarını okuduğum beğendiğim yazarın subjektif tespitlerini okudum. Kafasına göre yorumlarını, tarihçiye hiç yakıştıramadığım duygusal tespitlerini, savaşı, işgali, topraksal genişlemeyi salt başarı olarak tanımlama sabitliğine şahit oldum. Kardeş, evlat, torun katlini "beğendiği" padişah yapınca iyi devlet adamlığı, gereklilik aksi ise facia, kötü devlet adamlığı olarak tanımlamasına ağzım açık kaldı. Din ve milliyetçilik şovu...
Osmanlı Padişahları
Osmanlı PadişahlarıReşad Ekrem Koçu · Doğan Kitap · 2015122 okunma
512 syf.
7/10 puan verdi
Muzip tarihçiden eğlenceli ve bilgi dolu Osmanlı padişahları derlemesi
Reşad Ekrem Koçu'nun Osmanlı Padişahları kitabı Osman Gazi'den başlayarak son padişah Vahdettin'e kadar Reşad Ekrem'in her padişah ile ilgili notlarından oluşan bir kitaptır. Koçu kitaplarında yalın ve anlaşılır bir dil kullanması ve espirili bir anlatımı olması ile bilinen bir Osmanlı tarihçisidir. Bu özellikleri bütün Osmanlı padişahlarını masaya yatırdığı bu kitabında da kendini göstermiş gözüküyor. Kitap baştan sona okunabileceği gibi zaman zaman merak ettiğiniz padişahı içindekiler kısmından arayıp bulabileceğiniz bir kitap konumunda. Osmanlı padişahlarına Reşad Ekrem'in üslubu ve yorumu ile bir bakış olarak niteleyebileceğimiz bu eser bilgilendirici olduğu kadar eğlenceli de.
Osmanlı Padişahları
Osmanlı PadişahlarıReşad Ekrem Koçu · Doğan Kitap · 2015122 okunma
“Dil helak eyler, güzel hançer çeker can üstüne!..” Cem Sultan
Sayfa 94 - Doğan KitapKitabı okuyor
Reklam
Saki, getür, getür yine dünkü şarabımı Şöyle dile getür yine çeng ü rebabımı Ben var iken gerek bana bu zevk ü bu sefa Bir gün gele ki görmeye kimse türabımı II. Murat
Sayfa 75 - Doğan KitapKitabı okuyor
"... Orta kıratta adamlar rakipten korkarlar, etraflarına kendilerinden aşağı simaları toplayarak kendi üstünlüklerini meydana çıkarmak isterler. Osman ise büyük adamdı, işinin erbabını hiç tereddüt etmeden işinde kullandı..."
Sayfa 16
512 syf.
10/10 puan verdi
Ben bu kitabın ilk basımlarından birini bir sahafta bulmuştum. İlk basımlarından diyorum çünkü yeni basımlarında birçok sansür ve kesilmiş bölüm bulunuyor. Kitapta her osmanlı padişahının dönemindeki olaylar ve padişahların özellikleri çok keyifli bir şekilde ele alınmış. Asla okuması zor olan boğucu tarih kitaplarından biri değil. Bir padişahın kararını veya hareketlerini yargılamadan o dönemi göz önüne alabilmek çok önemli. Hiç kimse o kadar büyük toprak parçalarını kaybetmek istemez ama neden kaybedildi? Kaybedilmemesi için neler yapılabilirdi? En önemlisi şimdiki ülke politikası Osmanlı dağılma dönemine ne kadar benziyor ve insanlar manevi duyguları kullanılarak nasıl kukla gibi oynatılıyor? Hepsinin cevabını bu kitapta eğlenerek bulabilirsiniz. Keşke hiç sansür uygulanmasaydı. Aslında bu tarihimiz ve edebiyatımız açısından büyük bir kayıp olmakla beraber yazara da çok büyük bir ayıp. Kendi tarihimizi neden kendi insanlarımızdan gizliyoruz. Bırakın bu kitap kesilmeden yayınlansın, bırakın Afet İnan'ın Vatandaş İçin Medeni Bilgiler kitabı kesilmeden yayınlansın. İyisiyle kötüsüyle doğrusu ve yanlışlarıyla hepsi bizim atamız ve tarihimiz. Bizler böyle tarihimizi gizledikçe insanlarımız TRT dizilerinden tarih öğrenip düşünce şekillendiriyorlar. Umarım daha anlayışlı ve karşıt görüşlere hoşgörülü bir halk oluruz ve bu kitaplar buna vesile olabilir.
Osmanlı Padişahları
Osmanlı PadişahlarıReşad Ekrem Koçu · Doğan Kitap · 2015122 okunma
Bir Resmi Yalan: Abdülhamit ve "Kaybetmediği" Topraklar
Berlin Muahedesi'yle büyük Bulgaristan yerine küçük ve Türkiye'ye bağlı bir Bulgaristan Prensliği kuruldu. Balkan Dağları'nın cenubunda Hristiyan bir valiyle idare edilir bir Şarki Rumeli vilayeti teşkil olundu. Romanya, Sırbistan ve Karadağ tam istiklale kavuștular; Besarabya, Tuna ağızları, Anadolu'da Batum, Kars ve Ardahan Rusya' ya brakıldı. Muvakkat kaydıyla Avusturya, Bosna ve Hersek'i ve emanet kaydıyla İngiltere Kıbrıs Adası'nı aldı. Tesalya nın büyük bir parçası Yunanistan'a verildi. Hatta İran lehine de bir hudut tashihi yapıldı 1881de Fransızlar Tunus'u, 1882'de İngilizler Mısır'ı, 1885'te tam istiklalini ilan eden Bulgarlar Şarki Rumeli vilayetini işgal ve ilhak ettiler, artik Babıâli demeyelim, Yıldız bu tecavüzleri protesto etti ve protestolarını takip etmedi. Abdülhamid'in bu dış siyaseti hiç değişmedi. 1897'de Giritlilerin çıkardığı ihtilale yardım eden Yunanistan' a harp açtı, harbi kazandı, fakat Avrupa devletlerinin tavassut ve müdahalesiyle eski hudut üzerine sulh yaptı, Girit Adası'na muhtariyet verdi.
Sayfa 457Kitabı okudu
(Padişah 1. Abdülhamit'in, cariyesi Ruhşah'a yalvarmalarıyla dolu davetnamelerinden) "Efendim, Hamid sana kurban olsun. Bu gece teşrifin ile kulunu ihya eyle. Billahi sabra mecalim kalmadı. Hem ayın iptida gecesidir, kerem senindir. Bu gece kendimi güç ile zaptettim, ayağını öpeyim, Allah Teala aşkına beni bu gece mahzun eyleme efendim, sana kul ve kurban olayım." ... "Bu gece de gelmezsen bilirim ki, bana muhabbetin yoktur. Benim bu halime düşmanım bile rahmeder. Akşam ve sabah gelip bir lahza oturmak iş deĝildir. Kulun ayağına gider, yüzünü sürerdi, istemezsin diye gitmedim. Ölürsem sen ne olursun diye düşünüyorum. Sen de böyle edince ölüm bana hayır geliyor."
Sayfa 338Kitabı okudu
178 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.