Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

2. Selim’in Tahta Çıkışından 1699 Karlofça Andlaşmasına Kadar

Osmanlı Tarihi - III. Cilt, 1. Kısım

İsmail Hakkı Uzunçarşılı

Osmanlı Tarihi - III. Cilt, 1. Kısım Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Tarihi - III. Cilt, 1. Kısım sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Tarihi - III. Cilt, 1. Kısım kitap alıntılarını, Osmanlı Tarihi - III. Cilt, 1. Kısım en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"IV.Mehmed'in çocukluğu dolayısiyle bütün işler ilk devirde ocak ağalarının elinde olup, üç dört ayda bir vezir-i âzam değişmesi hükümet mekanizmasını bozmuştur."
Sayfa 309 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Köprülü Mehmed Paşa'nın sadareti gerek saray ve gerek devlet ricali ve gerekse halk arasında hayreti mûcip oldu; bu tarihe kadar hiç bir başarısı ve şöhreti olmayan ve Varvar Ali Paşa'ya esir düşmüş olan Köprülü aleyhinde her kafadan bir ses çıkıyordu."
Sayfa 308 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
"Sultan İbrahim'in meşrebi mütelevvin, mizacı asabî, düşüncesi dar ve aceleci idi. Devlet kanun ve teamülünden ziyade kendisinin şuursuz emirlerinin derhal yapılmasını isterdi."
Sayfa 223 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Karlofça muahedesi, Osmanlıların askerî kudretinin mühim surette za'fa uğradığını meydana koymuş ve asırlarca süren düşman üzerindeki Türk kudret ve satvetini silmiştir."
Sayfa 595 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Osmanlı tarihini sathî okuyan ve okutanlar, üç yüz seneyi mütecaviz azametli bir devir yaşayan bi devletin XVII.asır ortalarına kadar bir bütçesi olmadığını ve ilk bütçenin Tarhoncu Ahmed Paşa zamanında tertip edilmiş olduğunu zannetmek suretiyle büyük hataya düşmüşlerdir."
Sayfa 264 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Devlet teşkilâtının diğer bozuklukları gibi sikke yani paranın bozulması da III.Murad zamanında olmuştu."
Sayfa 126 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
"Fazıl Ahmed Paşa vezir-i âzam olduğu zaman yirmi yedi yaşında bulunuyordu."
Sayfa 401 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"[Kuyucu] Murad Paşa, yalnız Celâlîleri değil onlarla uzaktan ve yakından temasları olan, onlara yataklık edenleri hattâ aralarında bulunan çocukları bile sonradan şakavete sülûk eder diye öldürtmüştür."
Sayfa 112 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Viyana bozgunu, Avrupa'nın göbeğine kadar girmiş olan Türk ordularının son seferidir. Bu dönüş, Kanuni Sultan Süleyman zamanından sonra tevakkuf devresi geçiren Osmanlı ordularının Avrupa'yı telâş ve heyecana düşüren istilâlarının sonu olmuştur."
Sayfa 455 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Yirmi bir sene padişahlık etmiş olan III.Murad, sarayında kapalı bir hayat geçirmiş, ilk zamanlarında cuma namazlarına çıkarken sonra onu da terk ederek sarayda namaz kılmağı âdet etmişti."
Sayfa 114 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
"Sultan İbrahim, Osmanlı hânedanından hayatta kalmış tek şehzâde idi. Sultan Murad'ın, Ahmed ve Süleyman, Alâüddin, Mehmed isimlerinde dört oğlu olduysa da hepsi de küçük yaşta ölmüştü."
Sayfa 208 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Sultan İbrahim ve idare tarzı
Sultan İbrahim'in meşrebi kararsız, mizacı asabî,düşüncesi dar ve aceleci idi. Devlet kanun ve teamülünden ziyade kendisinin şuursuz emirlerinin derhal yapılmasını isterdi.
Sayfa 223 - Sultan İbrahimKitabı okudu
"Sultan Murad'ın genç yaşında vefatı devleti kuvvetli bir elden mahrum bıraktı; yerine gelen İbrahim, korku içinde ve her an ölümle karşı karşıya yaşamış olduğundan âsabı bozulmuştu."
Sayfa 207 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Sultan Murad bir gördüğü şahsı bir kaç sene sonra görse yine tanıyıp bundan başka şakilerin ve zorbaların isim ve yerlerini hafızasında tutarak bu seferlerinde [Revan-Bağdat] o gibileri aman vermeden arayıp buldurarak öldürmüştür."
Sayfa 195 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"[II.Selim] Bir gün sarayda yaptırmış olduğu hamamı gezdiği sırada ayağı kayarak düşüp hastalanmış ve bir müddet sonra da bu yüzden vefat etmiştir (18 Şaban 982/Aralık 1574)."
Sayfa 40 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
189 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.