Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Türkçesi Kılavuzu 1

Hayati Develi

Osmanlı Türkçesi Kılavuzu 1 Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Türkçesi Kılavuzu 1 sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Türkçesi Kılavuzu 1 kitap alıntılarını, Osmanlı Türkçesi Kılavuzu 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Reklam
Pişani, cebûn, nasiye, Müjgan,leb, dehân, dendân,zebân,güş,uzn
Sayfa 114 - Kesit (Osmanlı Türkçesiyle yazılmıştır.)
Lisan
Güzel dil Türkçe bize Başķa dil gice bize İstanbul ķonuşması Eñ saf eñ ince bize. Lisânda sayılır öz Herkesin bildigi söz; Manâsı añlaşılan Lûģate atmadan göz. ...
Sayfa 9 - Kesit (Osmanlı Türkçesiyle yazılmıştır.)
Bülend,Âlî,pest, dün,geda, gânî,rûşen,münevver, lerzân,erzân
Sayfa 110 - Kesit (Osmanlı Türkçesiyle yazılmıştır.)
İstanbul'u Dinliyorum
İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı Önce hafiften bir rüzgar esiyor; Yavaş yavaş sallanıyor Yapraklar, ağaçlarda; Uzaklarda, çok uzaklarda, Sucuların hiç durmayan çıngırakları İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı. İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Kuşlar geçiyor, derken; Yükseklerden, sürü sürü, çığlık çığlık. Ağlar çekiliyor dalyanlarda; Bir kadının suya değiyor ayakları; İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı. İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Bir kus çırpınıyor eteklerinde; Alnın sıcak mı, değil mi, bilmiyorum; Dudakların ıslak mi, değil mi, bilmiyorum; Beyaz bir ay doğuyor fıstıkların arkasından Kalbinin vurusundan anlıyorum; İstanbul'u dinliyorum.
Sayfa 119 - Kesit (Osmanlı Türkçesiyle yazılmıştır.)
Reklam
Türk Dilinin Zirvesi
Osmanlı Devleti dönemi ise Türk dilinin gerçek bir zirvesidir. Bu dönemde, devletin siyasi gücüne denk olarak Türkçe üç kıtada yaygın olarak kullanılan bir dil oldu.
Sayfa 11
"Bugün, her gün gelip geçtiği yol üzerindeki çeşme kitâbesini, dedelerinin mezar taşını yahut nasılsa elinde kalmış eski bir mektubu, kütüphaneler dolusu ilmî ve edebî eseri okuyamayan başkaca toplum yoktur."
Sayfa 7
Köken
Osmanlı alfabesinin esasını oluşturan Arap yazısı, kökende Fenike yazısına dayanmaktadır. Fenike yazısı nasıl bir koluyla Batıda Yunan alfabesinin ve bugünkü modern Latin temelli alfabelerin kaynağı ise Doğuda da Aramî ve Nabatî yazıları yoluyla Arap alfabesinin kaynağıdır.
Sayfa 24
ALIŞTIRMA
Afitāb, hurşid, mihr, şems,mah,kamer, ahter, sitare, necm, kevkeb
Sayfa 98 - Kesit (Osmanlı Türkçesiyle yazılmıştır.)
28 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.