Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Zanaatkarları

Suraiya Faroqhi

Osmanlı Zanaatkarları Gönderileri

Osmanlı Zanaatkarları kitaplarını, Osmanlı Zanaatkarları sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Zanaatkarları yazarlarını, Osmanlı Zanaatkarları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
(...) kullanışlı bir formül olarak bu “iaşe ilkesi, gelenekçilik, kamu maliyeciliği” üçlüsü resmen belirlenmiş parametreleri tanımlardı ve Osmanlı topraklarında tüm ekonomik faaliyetlerin bu çerçeve gerçekleşmesi gerekirdi.
Sayfa 22
Netice itibariyle, kıtlıklardan kaynaklanan hoşnutsuzluk hem hükümdarlar hem de vezirler için tehlikeliydi.
Sayfa 22
Reklam
Devletin düşük fiyata yeterli erzak temin etmeye öncelik vermesine “iaşe ilkesi” adı verilmiştir.
Sayfa 22 - İaşe: Yedirip içirme, bakıp besleme. Koruyucunun koruduğuna karşı sorumluluğu.
Osmanlı zanaatkarları çoğunlukla, kurdukları loncalar ustaların çıkarlarını savunacak ve ayrıca özellikle merkezî eyaletlerde devlet aygıtının taleplerini aktaracak biçimde örgütlenmişlerdi.
Sayfa 17
40 yıl kadar önce XVI. yüzyılın sonlarından doğrudan XIX. yüzyılın ortasına atlamak olağandı, çünkü Osmanlı’nın parlak çağının 1566 yılından belli bir süre sonra sona erdiği düşünülüyordu. 1839’dan sonra, tarihçilerin Tanzimat (1839-76) olarak adlandırdıkları devletin yeniden yapılandırılması seferberliği başlayıncaya kadar, insanların, anlam yelpazesi oldukça kapsamlı “Osmanlı’nın gerilemesi” terimiyle tanımlanan bir dönem yaşadıkları varsayılıyordu. Bu dönem hakkında fazla bir şey bilinmiyor, üstelik ciddi bir araştırmaya değer görülmüyordu.
Sayfa 16 - Giriş
(...) ihmal edilenler sıralamasında zanaatkarlar, Osmanlı halkının sayıca en büyük ve en az incelenmiş kesimleri olan köylülerin ve göçebelerin hemen üstünde yer alırlar.
Sayfa 15 - Giriş
Reklam
İmparatorluk içinde faal toplumsal grupların incelenmesinde bugüne kadar genelikle, başta ulema ve katiplik eğitimi görmüş memurlar olmak üzere, devlet adamları ele alınmıştır (...)
Sayfa 15 - Giriş