Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Klasik Dönem Örneklemeleriyle

Osmanlı’da Göç ve Göçmenler

Alpaslan Demir

Osmanlı’da Göç ve Göçmenler Gönderileri

Osmanlı’da Göç ve Göçmenler kitaplarını, Osmanlı’da Göç ve Göçmenler sözleri ve alıntılarını, Osmanlı’da Göç ve Göçmenler yazarlarını, Osmanlı’da Göç ve Göçmenler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
198 syf.
7/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Osmanlı'da Göç ve Göçmenler
15. ve 16.yüzyıllardaki bazı Osmanlı şehirleri ele alınarak çoğunlukla tahrir defterlerinin kullanılmasıyla hazırlanmış bir kitap. Osmanlı Devleti'ne yapılan göçlerin nedenleri, yerleşim yerlerindeki etkili olduğu değişimler ele alınmış. Kitaba bolca nüfus taboları ve haritalar da eklenerek konunun daha iyi anlaşılması sağlanmış.
Osmanlı’da Göç ve Göçmenler
Osmanlı’da Göç ve GöçmenlerAlpaslan Demir · Kitabevi · 01 okunma
"Hiç şüphesiz, göçmenlerin mevcudiyeti en azından bir kısım köy ve mezranın devamlılığına katkı sağladığı gibi, özellikle mezraların köye dönüşmesinde rol oynadığı da tahrir defterlerinde bulunan kayıtlardan anlaşılmaktadır."
Sayfa 159 - Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Tahrir defterlerinde bulunan kayıtlardan hareketle Osmanlı Devleti sınırları dışından gelen göçmenlerin mevcudiyeti tespit edilebiliyorsa da Osmanlı topraklarından dışarıya ne kadar kişinin gittiğine dair net bir şey söylemek mümkün değildir."
Sayfa 113 - Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
"16.yüzyıl boyunca şehir merkezleri arasında en fazla göçü almış olan Tokat'ın kırsalı incelendiğinde gelen göçmen sayısı bakımından Sivas'ın ardından ikinci sırada olduğu görülmektedir."
Sayfa 58 - Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
"Anayolların kesişme noktasında bulunan Tokat'ın ticari ve ekonomik potansiyeline bağlı olarak nüfusu bir hayli fazla idi. Örneğin, Tokat şehrinin 1455 yılında kayıtlı vergi neferi 3065'tir."
Sayfa 43 - Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
"Göçmen kayıtlarının varlığı dolayısıyla 16.yüzyılın ilk yarısında Diyarbakır şehir merkezi için aşırı bir nüfus artışından ziyade göçlerden kaynaklanan bir nüfus yığılmasından bahsetmek daha doğru olacaktır."
Sayfa 34 - Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Diyarbakır ve çevresini içine alan Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun Osmanlı Devleti topraklarına katılması Yavuz Sultan Selim döneminde olmuştur. Fakat bu bölgeler devam eden Osmanlı-Safevi mücadelesi dolayısıyla oldukça istikrarsız bir gelişim süreci geçirmiştir."
Sayfa 25 - Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
"İstanbul'a gelen göçün mevcudiyeti besin ve iş kaynaklarında büyük bir baskı oluşturmuş ve yönetim bu göçü engellemeye yönelik pek çok ferman yayınlamıştır. İstanbul'a gelen göç o kadar büyüktür ki fiziki olarak İstanbul'un bazı kesimleri genişlemiştir."
Sayfa 8 - Kitabevi YayınlarıKitabı okudu