Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Alpaslan Demir

Alpaslan DemirOsmanlı'da Yaşamak yazarı
Yazar
8.4/10
9 Kişi
31
Okunma
5
Beğeni
602
Görüntülenme

Hakkında

1975 yılında Gümüşhane’de doğdu. İlkokulu Kocaeli’nin Hereke beldesinde, ortaokulu ve liseyi ise Kocaeli Koleji’nde burslu olarak okudu. 1993 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü’nü kazandı ve 1997 yılında bu bölümden mezun oldu. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Yüksek Lisans’a başladı ve Doç. Dr. Üçler Bulduk danışmanlığında “16. Yüzyılda İçel ve Çevresinde Bozdoğan Cemaati” adlı tezi hazırlayarak 2000 yılında mezun oldu. Yüksek lisansı yaparken Başbakanlığa bağlı bir proje kapsamında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Kuyûd-ı Kadîme Arşivi’nde 2,5 yıl uzman olarak görev yaptı. 2001 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktoraya başladı. Doktora eğitimi devam ederken 15.10.2001 tarihinde Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne Araştırma Görevlisi olarak girdi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu danışmanlığında hazırlamış olduğu “16. Yüzyılda Samsun-Ayıntab Hattı Boyunca Yerleşme Nüfus ve Ekonomik Yapı” adlı doktora tezini 09.04.2007 tarihinde savunarak doktor unvanı aldı. 17.09.2007 tarihinde Gazi Üniversitesi’nden ayrıldı ve 13.11.2007 tarihinde Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne Yardımcı Doçent olarak atandı. 24.05.2013 tarihinde Doçentliğini aldı. Halen Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olarak göreve devam etmektedir. İngilizce bilmektedir.
Tam adı:
Prof. Dr. Alpaslan Demir
Unvan:
Akademisyen, Tarihçi, Yazar
Doğum:
Gümüşhane, Türkiye, 1975

Okurlar

5 okur beğendi.
31 okur okudu.
2 okur okuyor.
14 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Osmanlı belgelerinde 'Kira Kadın' ya da 'Kiraca' olarak geçen ifade Osmanlı Sarayında Valide Sultanların ekonomik danışmanlığını yerine getirenler için kullanılmakta idi. Bunlar aynı zamanda Osmanlı Harem'i ile dış dünya arasında bağlantı kuran kişilerdir."
Sayfa 53 - Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Açlıktan ölen çocuklar ve bir soruşturma örneği
Kaletaş köyünde ölen çocuğun annesi de bir yıl önce açlıktan vefat etmiştir. Bu durum aslında açlık nedeniyle ölenlerin sayısının, devletin bilgisi haricinde, daha fazla olabileceğini göstermektedir. Rapordaki ifadelerden anlaşıldığı üzere Edişe köyünde on bir yaşındaki Süleyman oğlu Ali "Aç oldum, ekmek isterim" feryatları içerisinde açlıktan vefat etmiştir
Sayfa 42
Reklam
"Ases, kelime olarak bekçi anlamına gelmektedir. Yeniçeri bölüklerinden birini oluşturan aseslerin amirine ise asesbaşı denmekte idi. Fatih döneminde teşkilatlandırılmış olan aseslik daha sonraki süreçte yeniçeri bölüklerinden birini teşkil etmiştir."
Sayfa 77 - İdeal Kültür YayıncılıkKitabı okudu
"Türklerde hanedan mensuplarının kanı kutsal sayıldığı için akıtılması da yasaktı. Bu nedenle hanedan mensuplarının infazı kement, ipek ip ya da genellikle uygulanan şekli yay kirişi ile boğmak suretiyle yapılmaktaydı."
Sayfa 42 - Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
"19. yüzyılda Bursa'da 'gurabane-i laklakan' yani 'düşkün leylek evi' kurmuş olan Osmanlı bu kurum vasıtasıyla başta leylekler olmak üzere göçmen kuşların tedavi ve bakımını yapmıştır."
Sayfa 54 - İdeal Kültür YayıncılıkKitabı okudu
Bu haftaki #kütüphane günlüğümde üç kitap var. İlk olarak
Neşide Kerem Demir
Neşide Kerem Demir
'in
Türkiye'de Ermeni Meselesi
Türkiye'de Ermeni Meselesi
kitabıyla başlayacağız. Sonrasında
Alpaslan Demir
Alpaslan Demir
'in
Osmanlı'da Yaşamak
Osmanlı'da Yaşamak
ve "Osmanlı'da Ölmek" kitaplarıyla haftayı tamamlamayı planlıyoruz. #OkumakGüzeldir #OkumakÖzgürlüktür Haydi siz de #kitap okuyun. Paylaşımlarım okumaya teşvik amaçlıdır. ...✍️🏻—Yavuz Yıldızbaş

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
160 syf.
10/10 puan verdi
·
23 saatte okudu
Okumak yerine görsel yollarla öğrenme eğilimindeyiz. Sevgili hocamın kitabın önsözünde de bahsettiği gibi dizilerden tarih öğrenmekle yetinen bir toplum olduk... Neyin doğru neyin yanlış olduğuna okuyarak değil, dizilerdeki sahnelerde verilen reaksiyona göre karar verir olduk... Alpaslan Hocamız bizlere bir dersinde: "Tarihçiler hariç herkes tarih yazıyor, işin kötü tarafı ise bu kitaplar en çok satılıp en çok okunan kitaplar oluyor." diye bir cümle kurmuştu. Bu sözün ne kadar doğru olduğunu popüler konuşmacıların tarih ile alakası olmadığı ama tarih konuştuğu ve kitaplar yazdığını gördüğümde anladım.
Alpaslan Demir
Alpaslan Demir
kitabında Osmanlı toplumunun yaşadığı bazı olayları anlatmış, olaylara geçilmeden önce o konu hakkında bilgilendirmeler yapılmış ve o olay anlatılmış. Okuyucuyu sıkmamak için ise kitabı kısa bölümlerden oluşturmuş. Bu güzel eser için emeği geçen herkese teşekkür borçtur :)
Osmanlı'da Yaşamak
Osmanlı'da YaşamakAlpaslan Demir · İdeal Kültür Yayıncılık · 202019 okunma
140 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Yine bir
Alpaslan Demir
Alpaslan Demir
hocamın bir kitabı ile geldim. Enbiya suresi 35. Ayet: "Her nefis ölümü tadacaktır." "Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber... Hiç güzel olmasaydı ölür müydü Peygamber? Öleceğiz müjdeler olsun, müjdeler olsun! Ölümü de öldüren Rabbe secdeler olsun!" 600 yıl hüküm süren Osmanlı'da sayısız insan yaşadı ve öldü. Fakat genel olarak komutan, hükümdar veya bazı olaylarda adları zikredilen şahısların ölümünden söz edildi. Sıradan insanlar nasıl öldü ? Halkta ölümler nasıl oldu ? Herkes savaşarak mı öldü ? Hiç mi zehirlenen olmadı ? Yahut yanlışlıkla birinin ölümüne sebep olunmadı mı ? Bunlar gibi ölümleri
Osmanlı’da Ölmek
Osmanlı’da Ölmek
kitabında bulabilirsiniz... Hocamızın yazdığı kitaplarda en çok hoşuma giden kitap bölümlerinin okuyucuyu sıkmadan kısa ve öz tutmasıdır. Okumaktan kaçtığımızdan değil (: ama özellikle tarih okurken gereksiz bilgiler okuyucuyu sıkıyor lakin
Alpaslan Demir
Alpaslan Demir
gereksiz bilgilere yer vermeden nokta atışı bilgi vermiştir bu sebeple hocamızın yazmış olduğu kitaplar, okuyucuyu kendine çekiyor. Osmanlı'da Ölmek kitabından daha çok reayanın ölümünden bahsedilmiş. Öncelerden daha çok devlet adamlarının ölümü hakkında yazılır çizilirdi, bu kitap farklı bir düşünce ile genelde reaya ölümlerinden bahsediliyor.
Alpaslan Demir
Alpaslan Demir
kalemine sağlık yine çok güzel bir iş çıkarmış... Keyifli ve empati kurarak okumalar...
Osmanlı’da Ölmek
Osmanlı’da ÖlmekAlpaslan Demir · Kitabevi Yayınları · 202010 okunma
160 syf.
8/10 puan verdi
Prof.Dr.
Alpaslan Demir
Alpaslan Demir
'in Osmanlı evrak kayıtlarına dayanarak yazmış olduğu
Osmanlı'da Yaşamak
Osmanlı'da Yaşamak
isimli bu kitabı, Osmanlı'nın sosyal hayatında vuku bulmuş ilginçlikleri anlatması bakımından önemlidir. Bazen hüzünlü bazen komik bazen de düşündüren olayları yer zaman tarih olarak anlatıyor. Özellikle objektif şekilde anlatması çok önemlidir. Ne
Osmanlı'da Yaşamak
Osmanlı'da YaşamakAlpaslan Demir · İdeal Kültür Yayıncılık · 202019 okunma