Sorular ve Cevaplar

Martin Lings
2012
İnsan Yayınları

2021 4. kitabı
Gözyaşı ve tebessümün ehemmiyeti ile ilgili kısmına sözüm yok ama diğer kısımlar kitabı aldığımdaki hevesimi pek karşılayan türden olamadı. Yine de farklı diyarlardan beslenen ortak bir katığın elime gelmesi ve okuyabilmem elbette fena sayılmaz.
Öze DönüşMartin Lings · İnsan Yayınları · 201248 okunma
2022 9. kitabı
Okunma: 07 Mart 2022 00:00
''Bugün tüm dinler insana kaybettiğini iade etmeye çalışıyor. Fakat insanların, kayıp içinde olduğunun farkında dahi olmayan ve sayısı gittikçe artan büyük çoğunluğu kaybettiğini bulmaya hiçbir zaman muvaffak olamayacak.'' Martin Lings uzun zamandır merak ettiğim hakkında videolar izlediğim yazarlardan birisidir . Öze Dönüş eseri de fikir dünyasının ve hayatının bir yansıması olduğu için ön okuma için bu kitabını seçtim . Okuması uzun sürmüş olsa da , aradığımı ya da bulmak istediğimi bulacağım ümidi ile başladığım okuma yolunda bu kitap bana yetersiz geldi .Büyük bir beklenti içerisinde olduğum için mi diye sorgulamış olsam da cevabım yine de olumsuz .. Değindiği vurgulu noktalar var olsa da , Öze dönüş gibi büyük bir gerçeklikten çok şey beklerdim . eminim okumaya yeltenenlerin hepsi bunu hissetmişlerdir . Din Felsefesi türünde yer alan Öze Dönüş eseri 6 bölümden oluşuyor .Bölümler sırasıyla ; Öncelikleri nasıl belirledim ? ,Dinler birbiri ile çelişirler mi?, Neden bütün aklınla ?, Gözyaşı ve tebessümün manevi anlamı nedir ?, Medeniyetin Manevi Anlamı nedir ? ,Kur'anda'ki ahiret inancı Nedir? ve Bu inanç tasavvufla nasıl bir ilişki içindedir ? Ve 6 bölümün dışında Martin Lings Anısına bir bölüm ayrılıp , lingse ve yaşamına şahit olanların düşünelerine yer verilmiş . Eksikliği dışında okunmalı diyebilirim . bu eksiklerden zarar gelmez .. tavsiyemdir . #künye 24 Ocak 1909 yılında doğan Martin Lings, Oxford Üniversitesinde İngiliz edebiyatı okumuştur. Yirmili yaşlarında diğer dünya dinlerini incelemeye başlamıştır. 1938 yılında tanıştığı Kuzey Afrikalı müslümanlar aracılığı ile sufi Şeyh Ahmed Alevi eş-Şazeli ile karşılaşmış ve Müslüman olmuştur. Martin Lings, 1939 yılında Mısıra giderek Kahire Üniversitesinde, özellikle Shakespeare üzerine oniki yıl ders vermiş
Felsefe
Öze DönüşMartin Lings · İnsan Yayınları · 201248 okunma

Martin LingsYazar · 15 kitap
Martin Lings, (d. 24 Ocak 1909, İngiltere – ö. 12 Mayıs 2005, İngiltere). İngiliz tasavvuf bilimcisi. Tradisyonalist ve perennialist akımın öncü temsilcilerinden birisi olan Martin Lings, ünlü bir yazar, editör, mütercim ve araştırmacı kişiliğinin yanı sıra dini öğreti, kutsal metin, sembolizm, edebiyat ve sanat aracılığıyla ağırlıklı olarak Tanrı-insan ilişkisini terennüm eden bir şair olarak bilinmektedir. Önceleri protestandı, sonra ateist oldu. Oxford Üniversitesinde İngiliz edebiyatı okudu. Bir süre Polonya'da İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra 1939'a kadar kaldığı Litvanya'nın Kaunas şehrindeki Vytautas Magnus Üniversitesi'nde İngilizce okutmanlığı görevini üstlendi. 1938'de tanıştığı Kuzey Afrikalı müslümanlar aracılığıyla sufi Şeyh Ahmed Alevî eş-Şazelî ile tanıştı. Kendisi de sufi felsefesini benimseyerek müslüman oldu ve Ebubekir Siraceddin (Abū Bakr Sirāj ad-Dīn) adını aldı. 1939 yılında Mısır'a gitti. Burada Kahire Üniversitesi'nde, özellikle Shakespeare üzerine oniki yıl ders verdi. 1944 yılında Lesley Smalley ile Kahire'de evlendi. Mısır'da rahat bir yaşam sürmesine karşın artan İngiliz karşıtı hareketler nedeniyle 1952'de İngiltere'ye döndü. Londra Üniversitesi'nden Arap dili diploması aldı. 1955 yılından itibaren İngiliz Müzesi Doğu elyazmalarının (özellikle Arapça) sınıflandırılmasına katıldı. 1955'te British Library'de Arapça Kitaplığı ve ardından, 1973'te emekli olana kadar da British Library ve British Museum'da Doğu Yazmaları sorumlusu oldu. 1959'da Londra Üniversitesi'nden doktora derecesini aldı.