Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Özgür Bir Toplumda Bilim

Paul Feyerabend

Özgür Bir Toplumda Bilim Sözleri ve Alıntıları

Özgür Bir Toplumda Bilim sözleri ve alıntılarını, Özgür Bir Toplumda Bilim kitap alıntılarını, Özgür Bir Toplumda Bilim en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ne bilim ne de bir başka ideoloji, onları kendiliğinden kurtarıcı yapan bir şeye sahiptir. İdeolojiler yozlaşarak dogmatik dinler haline gelebilirler (örnek: Marksizm).
Asalak diye kime denir? Asalak hiçbir karşılığı olmadan bir şey alan kişidir. Günümüzde birçok bilim adamı ve aydın tam da bu anlamda asalaktırlar. Hiçbir karşılığı olmadan bir şey -yüksek ücretler, pahalı oyun alanları- alırlar.
Sayfa 186Kitabı okudu
Reklam
Başka bir gezegende bu mümkün olabilir.:)
Birçok insan özgür bir toplumda yaşamanın gerektirdiği olgunluğa henüz erişmemiştir (bu durum özellikle bilim adamları ve öteki ussalalar için söz konusudur), özgür bir toplumun insanları her temel konuda karar verebilmeli, gerekli bilgiyi edinmenin yollarını bilmeli, kendilerininkinden farklı olan geleneklerin güttükleri amaçları ve üyelerinin yaşamında oynadıkları rolü anlamalıdır.
Sayfa 131Kitabı okudu
Ana babalar altı yaşındaki çocuklarının Protestanlığın temelleri ya da Yahudi inancının temelleri konusunda eğitim *görmesine ya da hiçbir din eğitimi almamasına karar verebilirken, iş bilimlere geldi mi böyle bir özgürlüğe sahip olmuyorlar. Fizik, gökbilim, tarih öğrenimi zorunludur; bunların yerini büyü, yıldızbilim ya da söylence öğrenimi alamaz.
Kaldı ki, ben bir akademisyen değilim ve olmayı da istemiyorum. İkincisi, akademik kitaplar niye kuru, kişisellikten uzak, dalga geçmekten yoksun olmak zorundadırlar ki?
Sayfa 185Kitabı okudu
Nokta ve Net. Fazla söze gerek yok.
kendi yasalarını tanrılarının ya da atalarının yasaları oldukları için savunan ve kabile adına yaygınlaştıran "ilkel” bir kabile üyesi ile "nesnel" standartlara başvuran bir ussalcı arasında -birincisi ne yaptığını bilirken İkincisinin bilmiyor oluşu dışında- hemen hiçbir fark yoktur.
Sayfa 104Kitabı okudu
Reklam
İnsan olmak, kötünün yanı sıra iyi, akılsalın yanı sıra akıldışı, kusursuzun yanı sıra iğrenç olmak demektedir; kötü olunurken iyi ve iyi olmaya çabalarken kötü olmak olanaklıdır. İnsan ırkı tüm bir doğa dünyası gibidir; tek bir davranış biçimi yoktur, kopyalar halinde çoğaltılamaz.
Sayfa 192 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Bir zamanlar insana, kendisini zorba bir dinin yarattığı korkulardan ve önyargılardan kurtaracak fikirleri ve gücü vermiş olan aynı girişkenlik, şimdi insanı kendi çıkarlarının kölesi haline getiriyor.
Sayfa 107 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Savlamanın önemli bir kuralı da bir savın, onun yazarının "gerçek inançlarını" göstermemesidir. Bir sav, bir itiraf değil, karşı taraftakinin fikrini değiştirmesini sağlamaya yönelik bir araçtır
Sayfa 190Kitabı okudu
İnsanın aynı yaşamı paylaşmadığı, sorunlarını bilmediği insanların sorunlarını çözecek çözümlere sahip olduğunu sanması budalalık, kendini beğenmişliktir. Böyle bir uzaktan insancılık uygulamasının, o insanların hoşuna gidecek sonuçlar yaratacağını sanmak aptallıktır.
Sayfa 167Kitabı okudu
Reklam
Devlet ile din artık nasıl birbirlerinden ayrıysalar, devlet ile bilim de birbirlerinden ayrılmalıdır. Bu ayırmanın nedeni basittir: Her meslek, kendi uğraşısının çok öte­sine giden bir ideolojiye ve erk güdüsüne sahiptir, demokrasinin görevi de bu ideolojiyi ve güdüyü denetim altında tutmaktır
Sayfa 185Kitabı okudu
Bu insanların varlığı insanlık için bir lütuftur. Paul Feyerabend
Hıristiyanlık insanlığa sevgi öğütledi, ama yüzbinlerce insanı yaktı, öldürdü, sakat bıraktı. Fransız Devrimi Us ve Erdem öğütledi, ama kan deniziyle son buldu. ABD özgürlük hakkı ve herkesin mutluğunu sağlama üzerine kurulmuştu, ama kölelik, baskı, horlama yine vardı.
Sayfa 105Kitabı okudu
Denir ki Tanrı tek'tiler. Eğer çok olsaydı, bu çok’lar ya eşit olacaklardı ya da eşitsiz. Eğer eşit iseler, o zaman yine tek’tirler. Eşit değil iseler, o zaman bazıları eşittirler ve bu bazıları tek (birinci parça) iken ötekiler değildir ve tek olmayanlar da sayılmazlar.
İdeolojiler yozlaşarak dogmatik dinler haline gelebilirler: Marksizm. Başarıya ulaştıklarında yozlaşmaya başlarlar, karşılarındaki güç kesildiği anda da bir dogmaya dönüşürler: Zaferleri çöküşleri demek olur.
Sayfa 107 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
161 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.